Microsoft Dynamics voor groothandel & distributie

Microsoft Dynamics 365 is een ERP- en CRM-systeem dat bedrijven in de groothandel en distributie helpt bij het optimaliseren en automatiseren van ál hun bedrijfsprocessen.

Microsoft Dynamics for wholesale & distribution

Hét ERP- en CRM-systeem voor groothandel & distributie

Bedrijven in de groothandel en distributie hebben te maken met veel dezelfde uitdagingen. Denk aan magazijnbeheer, voorraadbeheer, logistieke planning, BI, het automatiseren van handmatige taken (bijvoorbeeld op finance-vlak) en het naadloos integreren van alle processen binnen zowel de eigen organisatie als de keten.

Microsoft Dynamics 365 helpt bij het optimaliseren en automatiseren van al je bedrijfsprocessen. Denk bijvoorbeeld aan financieel gerichte processen zoals finance, facturatie, inkoop en projectbeheer, aan logistiek gerelateerde processen waaronder voorraad, magazijn en verkoop maar ook aan klantgerelateerde processen zoals klantcontact, offertes, after sales en marketing. Dankzij onder meer realtime inzicht in alle processen en key metrics, zicht op de hele keten én een 360º beeld van klanten, ben je in staat je marges te vergroten en je klantretentie te verhogen.

Microsoft Dynamics 365: alles-in-één oplossing voor groothandel & distributie

  • Eén softwaresuite op basis van één platform waarin applicaties en modules naadloos samenwerken, waardoor je altijd beschikt over één bron van waarheid.
  • Bedrijfsprocessen die gestroomlijnd en geautomatiseerd kunnen worden over verschillende afdelingen en workflows heen.
  • Gemakkelijk schakelen tussen applicaties zonder dat medewerkers van interface hoeven te wisselen. Door de integratie met onder meer Office en Teams creëer je een digitale werkomgeving waarin medewerkers snel en effectief samenwerken, gegevens delen en inzichten genereren.
  • Een cloud-oplossing die veilig, flexibel en altijd up-to-date is én gemakkelijk meegroeit met je organisatie.
  • Uitgebreide mogelijkheden voor bijvoorbeeld business intelligence (BI), het automatiseren van workflows en het ontwikkelen van custom applicaties en chatbots dankzij de integratie met respectievelijk Power BI, Power Automate, Power Apps en Power Virtual Agents.
  • Ook integraties met externe applicaties zoals je website zijn relatief eenvoudig, waardoor je een transparante en uniforme customer journey kunt scheppen.

De belangrijkste voordelen

De implementatie van Microsoft Dynamics 365 heeft een aantal belangrijke voordelen voor de groothandel en distributie.

Marge-optimalisatie door actueel inzicht met Microsoft Dynamics 365

Marge-optimalisatie

Alles draait om marges. Continu moet je kunnen inspelen op de markt en veranderende behoeften. Dit vereist actueel inzicht in bijvoorbeeld alles rondom inkoop, voorraad, verkoop en vraagpatronen. Microsoft Dynamics 365 geeft je dit inzicht. Ook helpt het je met het opstellen en doorvoeren van slimme prijsstrategieën. Niet alleen kun je op basis van factoren als kosten, concurrentie, (actuele en toekomstige) vraag en klantsegmenten onder meer prijzen dynamisch aanpassen op basis van realtime data, ook beheer je gemakkelijk kortingen, acties en contractuele afspraken. Tot slot: dankzij de uitgebreide rapportage- en analysemogelijkheden beschik je altijd over actuele – of zelfs voorspellende – inzichten.

Microsoft Dynamics 365 groothandel: Alle processen op elkaar afgestemd

Alle processen op elkaar afgestemd

Voor zowel groothandels als distributiebedrijven geldt dat niet alleen de bedrijfsprocessen naadloos op elkaar afgestemd moeten zijn, maar ook ieder proces binnen de samenwerking met toeleveranciers en klanten. Inkoop, voorraadbeheer, expeditie, service: delen alle processen één bron van waarheid en hebben ze de optimale wisselwerking met elkaar? Dan bieden ze opgeteld veel meer dan de som der delen.

Met Microsoft Dynamics 365 inspelen op de klantbehoeften

De klant moet koning blijven

In het digitale tijdperk eisen klanten de optimale klantervaring en verlies je ze makkelijker aan concurrenten. Dankzij onder meer een 360º klantbeeld, uitmuntend klantenservicebeheer en gerichte marketingautomatisering kun je met Microsoft Dynamics 365 precies inspelen op de klantbehoeften – onder meer door ze een gepersonaliseerde ervaring aan te bieden. Op deze manier vergroot je de klanttevredenheid en bevorder je de klantretentie.

Veelgebruikte ERP- en CRM-software voor groothandel en distributie

Microsoft Dynamics 365 Finance icon

Dynamics 365 Finance

Dynamics 365 Finance stroomlijnt je financiële operaties en faciliteert realtime analyse van bedrijfsprestaties. Van grootboek, facturering en budgettering tot rapportages en risico- en cashflowbeheer: Finance automatiseert al je financiële processen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van Microsoft Dynamics 365 implementatie

De voordelen van het implementeren van Microsoft Dynamics 365 als ERP- en/of CRM-systeem zijn talloos. De basis is dat je je bedrijfsprocessen kunt automatiseren en optimaliseren, waarbij je beschikt over actuele of zelfs voorspellende inzichten. Dankzij die data en analyses kun je onder meer slimmer en sneller werken, betere beslissingen nemen, zowel het aantal fouten als de hoeveelheid dubbel werk reduceren, kostenbesparingen realiseren, de klanttevredenheid vergroten én je innovatiekracht boosten.

Hoe lang duurt een implementatietraject voor Dynamics 365?

Hoe lang een Dynamics 365-implementatie duurt, is sterk afhankelijk van een aantal factoren. Met name de omvang van de te implementeren software, de complexiteit (denk aan datamigratie en integraties met andere systemen) en het al dan niet nog moeten migreren naar de cloud leggen veel gewicht in de schaal. Een CRM met bijvoorbeeld alleen de Dynamics-marketingapp kan vaak al binnen twee maanden live staan. Bij kleinere projecten kunnen we ook fases samenvoegen, denk aan de diagnose- en voorbereidingsfase. Business Central met een omvangrijke automatisering en optimalisering van meerdere processen zoals inkoop, voorraad en finance neemt al snel vier tot twaalf maanden in beslag. En kiest een organisatie voor een full-scale ERP- én CRM-systeem? In dat geval kan het implementatietraject tot wel twee of drie jaar duren.

Wat kost een Microsoft Dynamics-implementatie?

Het is lastig om iets algemeens te zeggen over de kosten van een Microsoft Dynamics-implementatie, niet in de laatste plaats door het ietwat ingewikkelde en vaak snel wijzigende licentiemodel van Microsoft. Logischerwijs is het aantal modules of apps dat je afneemt van invloed, maar ook het aantal en soort gebruikers alsmede de allocatie van de databaseruimte. En vergeet natuurlijk niet de manuren die in de implementatie zelf kruipen, zowel voor jou als klant als voor de implementatiepartner.

Conclusion MBS als ideale partner voor Dynamics-implementaties

MBS consultants Olga en Martin overleg

Dynamics 365 is onze corebusiness

Conclusion MBS kent Dynamics 365 als geen ander. Het is onze corebusiness en we hebben al talloze Dynamics-implementaties gedaan – waaronder in de markten zakelijke dienstverlening, groothandel & distributie, retail, industrie en publieke sector. Niet voor niets zijn wij Microsoft Gold Partner.

Bekijk hier onze groothandel & distributie artikelen

Nieuws
IT onderzoek illustratie

Digitale transformatie: dé manier om je organisatie klaar te stomen voor de toekomst

Publicatie
Succesvol overstappen naar Dynamics 365
okt
18

Zonder verrassingen overstappen op Dynamics 365

Benieuwd naar onze kennis en ervaring in de groothandel en distributiemarkt?

Mail Jan-Douwe

Jan-Douwe Jilderda

Jan-Douwe Jilderda

Directeur
jan-douwe.jilderda@conclusion.nl