Zonder verrassingen overstappen op Dynamics 365

Nog een paar maanden en dan verloopt het verlengde support van Microsoft op Dynamics AX 2012. De hamvraag voor veel organisaties is: wat nu? Gelukkig is daar Microsoft Dynamics 365 waar je op kunt overstappen. Kwestie van de boel verhuizen, toch? Ondanks dat we dit enthousiasme toejuichen, zien we dat organisaties hier soms te makkelijk over denken. De meeste organisaties denken wel na over wat zo’n overstap inhoudt en hoe je dit goed aanpakt, maar overzien vooraf niet altijd alle factoren die nodig zijn voor een succesvolle overstap. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om goed voorbereid op weg te gaan. In dit artikel neem ik je mee in wat de overstap naar Dynamics 365 behelst. Zo neem jij met realistische verwachtingen en de nodige motivatie afscheid van Dynamics AX 2012. En zie je de transitie niet als ‘moetje’, maar als kans om de organisatie vooruit te helpen.  

18 oktober 2022   |   Publicatie   |   Door: Conclusion MBS

Deel

Succesvol overstappen naar Dynamics 365

Het perfecte moment voor verandering

Vooruitgang staat bij veel organisaties hoog op de agenda. Zo laat ons onderzoek onder ruim 1.000 IT-beslissers zien dat bijna vier op de tien organisaties businesskansen mislopen vanwege een ontoereikende IT-omgeving. Dat is niet zo gek. Om de business optimaal te ondersteunen en te kunnen meebewegen met de markt, heb je een up-to-date systeem nodig. Je moet altijd over de juiste informatie beschikken om wel of juist niet in te spelen op businesskansen die voorbij komen. Een verouderd systeem waarin je de juiste informatie niet snel boven tafel hebt, gaat je dan in de weg zitten. Zaak dus om hier verandering in te brengen. En laat het afscheid van AX 2012 nu het  perfecte moment zijn om over te stappen op moderne en bovenal toekomstbestendige technologie.

Transitie naar Dynamics 365 illustratie

Business requirements, maatwerk en add-ons

Zoals we eerder al aangaven, is de overstap naar Dynamics 365 niet slechts een zaak van kopiëren en plakken. Denk bijvoorbeeld aan de business requirements die je destijds met de implementatie van AX 2012 hebt opgesteld en als leidraad dienden voor maatwerk en add-ons. Zijn deze eisen nog relevant en passend bij de huidige werkwijze in de organisatie? Grote kans van niet. De overstap naar Dynamics 365 is een mooi moment om vanuit de business opnieuw in gesprek te gaan over de configuratie van de business applicatie. Heb je het maatwerk en de add-ons met vernieuwde eisen vanuit de business nog nodig? En zo ja, (hoe) past dit in Dynamics 365? Of volstaat de functionaliteit van Dynamics 365? Dit zijn allemaal vragen die je vóór de transitie opnieuw in kaart moet brengen. Oftewel, schoon schip maken. Stem de business applicatie af op wat de business nu nodig heeft om in te spelen op de businesskansen die je eerder misliep. 

Elke steen omdraaien  

Het goede nieuws is dat je het maken van schoon schip niet alleen hoeft te doen. We begrijpen heel goed dat het niet makkelijk is om keuzes te maken in wat moet veranderen of wat juist behouden kan blijven in het applicatielandschap. Daarom denken we graag met je mee, vanuit onze kennis van de business, kennis over alle hoeken en gaten van de functionaliteit in Dynamics 365 én ervaring met dit soort transities.

Het in kaart brengen van jouw huidige IT-omgeving noemen we het assessment. Hierin nemen we zaken als business requirements, maatwerk en add-ons samen onder de loep om te bepalen in welke hokje ze vallen: een technische upgrade of een herimplementatie. Elk onderdeel van jouw applicatieomgeving draaien we op deze manier om en leggen we weloverwogen terug op z’n oude plek (maar in een nieuw jasje) of implementeren we op een nieuwe plek. Dat klinkt wellicht als een langdurig proces, maar juist door het assessment zijn we in staat om snel de scope van jouw transitie boven tafel te krijgen. Dan weet je precies waar je aan toe bent. Een transitie zonder verrassingen dus.

Zonder verrassingen

De overstap naar een nieuw ERP-systeem is iets waar je goed over moet nadenken en voorbereid aan moet beginnen. Zie de uitfasering van AX 2012 daarom als kans. Je kunt er namelijk niet meer omheen om jouw huidige applicatielandschap onder de loep te nemen. Ga dus na wat je kunt behouden en wat niet meer naar wens is en aangepast moet worden. Maar waarom zou je dit wiel helemaal zelf uitvinden als wij dat al meermaals hebben gedaan? Met het assessment zijn we gezamenlijk in staat de precieze scope van de transitie voor jouw organisatie te bepalen. Op deze manier zetten we er samen de schouders onder en begin je zonder verrassingen aan het proces. Dan wordt de transitie naar Dynamics 365 dé boost die jouw organisatie (weer) wendbaar, weerbaar en toekomstbestendig maakt.