Microsoft Dynamics voor de overheid

Microsoft Dynamics 365 is een modern cloudplatform waarmee overheden hun financiële processen kunnen optimaliseren en automatiseren. Het platform biedt uitgebreide functionaliteiten op het gebied van ERP, CRM, BI en Power Apps.

businesswoman-walking-hallway-public-sector

Hét ERP- en CRM-systeem voor de overheid

Complexe architecturen met bij wijze van spreken voor elk proces een aparte applicatie, al dan niet met de nodige vendor lock-ins. Het is een rake beschrijving van het IT-landschap van veel overheidsorganisaties zoals gemeentes, provincies en waterschappen. Vaak is er dan ook een sterke wens om de architectuur – en daarmee het beheer – te vereenvoudigen.

Microsoft Dynamics 365 is niet alleen een robuust, flexibel, open en schaalbaar cloudplatform dat makkelijk meebeweegt met je organisatie. Ook optimaliseert en automatiseert het als geïntegreerd ERP- en CRM-systeem al je (financiële) bedrijfsprocessen. Van finance, projects, rapportages, timesheets, spend management en consolidatie tot HR, invoice processing en begrotings- en planningscycli.

Microsoft Dynamics 365: brede oplossing voor de overheid

Als geïntegreerde, brede SaaS-oplossing biedt Microsoft Dynamics 365 overheidsorganisaties onder meer:

 • Applicaties en modules die naadloos samenwerken, waardoor je beschikt over één platform en één bron van waarheid.
 • Bedrijfsprocessen die gestroomlijnd en geautomatiseerd kunnen worden over verschillende afdelingen en workflows heen.
 • Geen silo’s meer tussen afdelingen als de financiële boekhouding, planning & control en crediteuren- en debiteurenadministratie.
 • Gemakkelijk schakelen tussen applicaties zonder dat medewerkers van interface hoeven te wisselen.

   De belangrijkste voordelen

   De implementatie van Microsoft Dynamics 365 heeft een aantal belangrijke voordelen voor overheidsorganisaties als gemeentes, provincies en waterschappen.

   Met Dynamics 365 kunnen overheidsorganisaties veel processen en taken automatiseren.

   Automatiseren

   Met Dynamics 365 kunnen overheidsorganisaties veel processen en taken automatiseren. Denk aan complexe workflows zoals goedkeuringsprocessen of serviceverzoeken, maar ook aan financiële processen zoals facturatie, betalingen en budgettering. Daarnaast kan Dynamics 365 automatisch rapporten genereren en analyses uitvoeren.

   Met Dynamics 365 datagedreven werken voor financiële afdelingen in de overheid

   Sturingsinformatie en datagedreven werken

   Dynamics 365 maakt datagedreven werken mogelijk voor financiële afdelingen. Dankzij de geavanceerde rapportage- en analysemogelijkheden (waaronder Power BI) hebben afdelingen realtime inzicht. Dynamics kan naadloos worden geïntegreerd met andere systemen. Daardoor ontstaat er een gestroomlijnde datastroom die een volledig beeld schetst van alle financiële en andere relevante processen.

   Proactief sturen met Dynamics 365 voor overheid

   End-to-end scenario’s

   Wat we vaak horen van klanten binnen de overheid: men wil graag proactief kunnen sturen door middel van een dashboard voor end-to-end scenario’s. Een goed voorbeeld is een proces van investeren-kapitaliseren, waarbij de overheidsorganisatie over meerdere jaren een investering moet monitoren en 24/7 wil kunnen zien hoeveel kosten er al zijn gemaakt. Samen met onze partner BDO hebben we voor dit soort scenario’s blauwdrukken gemaakt met uitgebreide businessfuncties en swimlane-procesmodellen.

   Veelgebruikte ERP- en CRM-software voor de overheid

   Microsoft Dynamics 365 Finance icon

   Dynamics 365 Finance

   Dynamics 365 Finance stroomlijnt je financiële operaties en faciliteert realtime analyse van bedrijfsprestaties. Van grootboek, facturering en budgettering tot rapportages en risico- en cashflowbeheer: Finance automatiseert al je financiële processen.

   Microsoft Dynamics 365 Customer Engagement icon

   Dynamics 365 voor customer engagement

   Dynamics 365 biedt apps die sterk gericht zijn op interactie met klanten. De apps voor Sales, Customer Service, Marketing en diverse insights apps worden sterk gevoed door AI gerelateerde functionaliteiten. Zo krijg je een 360º beeld van je klant en kan je de klantenservice en after sales optimaliseren.

   Veelgestelde vragen

   Wat zijn de voordelen van Microsoft Dynamics 365 implementatie

   De voordelen van het implementeren van Microsoft Dynamics 365 als ERP- en/of CRM-systeem zijn talloos. De basis is dat je je bedrijfsprocessen kunt automatiseren en optimaliseren, waarbij je beschikt over actuele of zelfs voorspellende inzichten. Dankzij die data en analyses kun je onder meer slimmer en sneller werken, betere beslissingen nemen, zowel het aantal fouten als de hoeveelheid dubbel werk reduceren, kostenbesparingen realiseren, de klanttevredenheid vergroten én je innovatiekracht boosten.

   Hoe lang duurt een implementatietraject voor Dynamics 365?

   Hoe lang een Dynamics 365-implementatie duurt, is sterk afhankelijk van een aantal factoren. Met name de omvang van de te implementeren software, de complexiteit (denk aan datamigratie en integraties met andere systemen) en het al dan niet nog moeten migreren naar de cloud leggen veel gewicht in de schaal. Een CRM met bijvoorbeeld alleen de Dynamics-marketingapp kan vaak al binnen twee maanden live staan. Bij kleinere projecten kunnen we ook fases samenvoegen, denk aan de diagnose- en voorbereidingsfase. Business Central met een omvangrijke automatisering en optimalisering van meerdere processen zoals inkoop, voorraad en finance neemt al snel vier tot twaalf maanden in beslag. En kiest een organisatie voor een full-scale ERP- én CRM-systeem? In dat geval kan het implementatietraject tot wel twee of drie jaar duren.

   Wat kost een Microsoft Dynamics-implementatie?

   Het is lastig om iets algemeens te zeggen over de kosten van een Microsoft Dynamics-implementatie, niet in de laatste plaats door het ietwat ingewikkelde en vaak snel wijzigende licentiemodel van Microsoft. Logischerwijs is het aantal modules of apps dat je afneemt van invloed, maar ook het aantal en soort gebruikers alsmede de allocatie van de databaseruimte. En vergeet natuurlijk niet de manuren die in de implementatie zelf kruipen, zowel voor jou als klant als voor de implementatiepartner.

   Conclusion MBS als ideale partner voor Dynamics-implementaties

   MBS consultants Olga en Martin overleg

   Dynamics 365 is onze corebusiness

   Conclusion MBS kent Dynamics 365 als geen ander. Het is onze corebusiness en we hebben al talloze Dynamics-implementaties gedaan – waaronder in de markten zakelijke dienstverlening, groothandel & distributie, retail, industrie en publieke sector. Niet voor niets zijn wij Microsoft Gold Partner.

   Bekijk hier onze industrie artikelen

   Publicatie
   Succesvol overstappen naar Dynamics 365
   okt
   18

   Zonder verrassingen overstappen op Dynamics 365

   Benieuwd naar onze kennis en ervaring in de overheid, provincies en gemeentes?

   Mail Jan-Douwe

   Jan-Douwe Jilderda

   Jan-Douwe Jilderda

   Directeur
   jan-douwe.jilderda@conclusion.nl