Dynamics 365 Finance als cloud oplossing voor de Publieke Sector

Als gemeente, provincie of waterschap heb je op financieel vlak aan flink wat wetten en regels te voldoen. Denk aan het btw-compensatiefonds, het Informatie voor Derden (Iv3) voorschrift of de werkkostenregeling (WKR). Vind dan maar eens een cloudoplossing die rekening houdt met deze Nederlandse vereisten. Hoewel veel cloudoplossingen functionaliteit bieden voor de publieke sector, zijn Nederlandse wetten- en regels hier niet standaard in opgenomen. Dit wil zeggen dat ze vaak in een externe oplossing zijn meegenomen, óf het betreft geen moderne cloudapplicatie. Tijd om daar verandering in te brengen. 

26 februari 2024   |   Blog   |   Door: Peter Meulman

Deel

De kracht van de Publieke Sector Solution

Samen met accountancyorganisatie BDO, expert op het gebied van belastingen en wetgeving, ontwikkelde Conclusion MBS een oplossing binnen Microsoft Dynamics 365 Finance waarmee overheden zonder extra moeite voldoen aan alle financiële vereisten. Peter Meulman, Enterprise Architect bij Conclusion MBS, vertelt over de kracht van de Publieke Sector Solution als aanvulling op Dynamics 365 Finance.

Nederlandse wet- en regelgeving

Voor het inrichten van financiële processen biedt een ERP-systeem als Microsoft Dynamics 365 Finance een krachtige oplossing. “Net als bij andere ERP-oplossingen, is er vaak sectorspecifieke functionaliteit toegevoegd,” legt Peter uit. “Deze functionaliteit sluit goed aan op de behoeften van de publieke sector in Nederland, maar één ding ontbreekt hierin: Nederlandse wet- en regelgeving. Door het onderbrengen van ontbrekende functionaliteit in een add-in met de naam Publieke Sector Solution (PSS), voorzien we met Dynamics 365 Finance in een passende oplossing voor waterschappen, provincies en gemeenten.”

Met het aanbieden van deze add-in, voorziet Conclusion MBS in een passende oplossing voor overheidsinstanties om de gewenste overstap naar de cloud te maken. “We zien dat overheden deze stap willen zetten, maar ze zijn terughoudend op het moment dat niet alle functionaliteit in een totaaloplossing te vinden is”, vertelt Peter. “Dat is begrijpelijk. Als je de overstap maakt, wil je het ook goed doen. Dat is precies de reden dat wij PSS hebben ontwikkeld als aanvulling op de Microsoft standaard. Zo staat niets overheden meer in de weg om complexe on-premise IT-landschappen achter zich te laten in ruil voor meer efficiëntie en overzicht in een moderne en toekomstbestendige cloudoplossing.”

Vanuit deze unieke combinatie van expertises kunnen we in de specifieke behoefte van de publieke sector voorzien.

Peter Meulman, Enterprise Architect

Krachten bundelen met BDO

Conclusion MBS ontwikkelde PSS samen met BDO. “Een typische één-plus-één-is-drie-samenwerking,” aldus Peter. “Wij kennen de processen binnen overheidsinstanties en hebben brede kennis van financiële processen. En natuurlijk zijn we expert op het gebied van Microsoft Dynamics. BDO is erg sterk op het gebied van specifieke proceskennis als het gaat om financiële wetten en regels waar overheidsinstanties mee te maken hebben. Vanuit deze unieke combinatie van expertises kunnen we in de specifieke behoefte van de publieke sector voorzien. Nu staat er een krachtige oplossing die overheidsinstanties volledig ondersteunt in het voldoen aan financiële wet- en regelgeving.”

Geïntegreerde oplossing binnen Dynamics 365 Finance

Wat de oplossing zo krachtig maakt, is dat het geen schil is om Dynamics 365 Finance heen, maar is geïntegreerd in de ERP-oplossing. “Voor gebruikers is het fijn dat zij binnen een herkenbare interface werken, vergelijkbaar met die van Office, want dat maakt de adoptie voor eindgebruikers makkelijker”, legt Peter uit. “Aan de achterkant wordt PSS ingezet voor aanvullende functionaliteit binnen Dynamics 365 Finance, maar aan de voorkant merken gebruikers hier niets van. Zij werken gewoon in dezelfde dashboards voor al hun financiële werkzaamheden. ‘Onder water’ wordt alles goed geregeld, zodat overheidsinstanties aan alle nodige wetten en regels voldoen. Als er iets wijzigt in deze wetten en regels, wordt dit direct opgenomen in PSS. Voor overheidsinstanties is het vervolgens een kwestie van de oplossing updaten om weer helemaal compliant te zijn.”

Voor overheidsinstanties ligt zoveel potentie in de cloud als het gaat om kostenverlaging, procesoptimalisatie en het verkrijgen van inzichten. Met onze jarenlange ervaring helpen we deze partijen graag om de overstap naar de cloud te maken.

Peter Meulman

Enterprise Architect

Dynamics 365 Finance als Cloud Oplossing voor de Publieke Sector

Potentie van de cloud benutten

Conclusion MBS heeft meer dan 25 jaar ervaring in transities naar de Microsoft-cloud, ook binnen het publieke domein. “Het is jammer als overheidsinstanties hun wens om naar de cloud te gaan niet kunnen vervullen, simpelweg omdat hier functionaliteit ontbreekt”, vindt Peter. “Met PSS nemen we dit struikelblok weg. Voor overheidsinstanties ligt zoveel potentie in de cloud als het gaat om kostenverlaging, procesoptimalisatie en het verkrijgen van inzichten. Met onze jarenlange ervaring helpen we deze partijen graag om de overstap naar de cloud te maken.”

Kenmerkend voor de implementatie-aanpak van Conclusion MBS is experts op twee manieren met overheidsinstanties in gesprek gaan. Enerzijds wordt de gewenste situatie besproken vanuit een publieke sector procesmodel. Anderzijds wordt vanuit een basisproduct gevalideerd wat wel en niet van toepassing is. “Je wil immers voorkomen dat een bestaande IT-oplossing één-op-één terechtkomt in een nieuwe applicatie”, legt Peter uit. “In plaats daarvan wil je dat de organisatie beter in staat wordt om te kunnen sturen op basis van data. Daarvoor is het belangrijk dat processen intern zo optimaal mogelijk zijn ingericht. Doordat we niet alleen kennis hebben van het product, maar ook van processen binnen overheidsinstanties, kunnen we hier goed over meedenken. Deze aanpak hebben we al flink wat keren met succes toegepast. Zo helpen we overheden niet alleen bij de overstap naar de cloud, maar ook bij het benutten van de volledige potentie hierin.”

Wil je meer weten over Microsoft Dynamics 365 Finance en de Publieke Sector Solution? Neem contact op met Peter Meulman of Jan-Douwe Jilderda.

Benieuwd naar onze kennis en ervaring in de overheid, provincies en gemeentes?

Neem gerust contact op met Jan-Douwe

Jan-Douwe Jilderda

Jan-Douwe Jilderda

Directeur