Als publieke organisatie je IT-landschap vereenvoudigen?

Het vereenvoudigen van IT-landschappen is een belangrijk onderdeel van de digitale transformatie die al geruime tijd gaande is. Deze landschap vereenvoudiging heeft als doel om het IT-landschap van organisaties minder gecompliceerd te maken. Hierdoor wordt het gemakkelijker om overzicht te houden, met als gevolg dat diverse applicaties efficiënter gebruikt kunnen worden en daarmee beter in kunnen spelen op toekomstige ontwikkelingen. In deze blog gaan we in op het belang van landschap vereenvoudiging, hoe je dit als organisatie in de publieke sector het best kunt aanpakken en hoe Conclusion MBS hierbij kan helpen.

30 augustus 2023   |   Publicatie   |   Door: Conclusion MBS

Deel

MBS Publieke Sector: Vereenvoudig het IT landschap

Waarom is landschap vereenvoudiging zo waardevol?

Het vereenvoudigen van het IT-landschap heeft meerdere voordelen, waaronder minder afhankelijkheid van schaarse resources zoals beschikbaarheid van gespecialiseerd IT-personeel en meer focus op de unieke aspecten van organisaties. Het beperkt de tijd die opgaat aan het in leven houden van oude applicaties en maakt het mogelijk om te anticiperen op nieuwe ontwikkelingen. Door het IT-landschap te vereenvoudigen, kunnen het aantal interfaces tussen verschillende applicaties worden verminderd en beperk je de onderhoudskosten. Daarmee vergemakkelijk je de overstap naar de cloud. Dit kan resulteren in kleinere systeembeheerafdelingen en meer tijd voor de core business van jouw organisatie.

Hoe pak je landschap vereenvoudiging het best aan?

Het veranderen van je IT-landschap begint met het beschrijven van de huidige situatie en de knelpunten die je wil oplossen. Het is belangrijk om te weten waar je naartoe wil en welke principes je wil hanteren om daar te komen. Zo kan het zijn dat de data van je organisatie verspreid is over verschillende systemen, waardoor het moeilijk is om een compleet overzicht te krijgen. Of dat legacy-systemen niet meer voldoen aan de bedrijfsbehoeften en zo verdere innovatie beperken. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld naar een nieuw landschap moet toewerken en dat er een aantal applicaties moeten worden uitgesneden. Om dit te realiseren, is het belangrijk om eerst een zogenaamde diagnosefase in te gaan: stel vast waar jouw organisatie zich bevindt en waar je naartoe wil bewegen. Op het moment dat het gewenste landschap duidelijk is, kun je beginnen met de implementatie van de financiële applicatie. Dit doe je door de benodigde processen te ontwerpen, in te richten, te testen, te documenteren en te implementeren. Het is belangrijk om alle stakeholders, dus ook de medewerkers, hierbij te betrekken. Zorg ervoor dat je voldoende aandacht besteedt aan de cultuur en fit met de organisatie. Uiteindelijk zijn het de medewerkers die in de nieuwe omgeving moeten werken, dus het is belangrijk dat zij meegenomen worden.

Door overbodige applicaties te verwijderen en processen te stroomlijnen, wordt het makkelijker om nieuwe technologieën toe te voegen.

Peter Meulman, Solution Architect bij Conclusion MBS

Wat levert landschap vereenvoudiging op?

Allereerst leidt een vereenvoudigd IT-landschap tot kostenbesparingen. Er zijn immers minder interfaces en applicaties die onderhoud en beheer vereisen. Dit betekent minder inzet van IT-personeel en lagere onderhoudskosten. Daarnaast biedt het meer mogelijkheden voor sturing, rapportage en dashboards. Dit stelt je in staat om beter inzicht te krijgen in financiën, operationele processen en klantgegevens, wat helpt bij het herkennen van trends en patronen. Door bijvoorbeeld het consolideren van gegevens uit verschillende systemen, krijg je beter inzicht in de kosten en opbrengsten van jouw organisatie.

Bovendien zorgt landschap vereenvoudiging ervoor dat systemen beter schaalbaar zijn en gemakkelijker kunnen worden geüpdatet. Door overbodige applicaties te verwijderen en processen te stroomlijnen, wordt het makkelijker om nieuwe technologieën en functionaliteiten toe te voegen. Dit maakt het vervolgens eenvoudiger om cloudoplossingen te implementeren of nieuwe markten te betreden. Daarnaast word je als organisatie wendbaarder en kun je sneller inspelen op veranderingen in de markt. Denk bijvoorbeeld aan het snel kunnen aanpassen van het productaanbod of het implementeren van nieuwe klantgerichte functionaliteiten in een e-commerceomgeving.

Een vereenvoudigd IT-landschap draagt ook bij aan betere samenwerking tussen teams en afdelingen. Wanneer systemen en processen eenvoudiger en gestroomlijnder zijn, wordt informatie-uitwisseling en samenwerking tussen verschillende afdelingen bevorderd. Denk aan een gecentraliseerd klantinformatiesysteem dat het mogelijk maakt dat marketing, verkoop en klantenservice toegang hebben tot dezelfde up-to-date klantgegevens. Dit resulteert in een betere klantbeleving en effectievere samenwerking.

Peter Meulman

Solution Architect

Peter Meulman portretfoto

Een succesvolle digitale transformatie begint met landschap vereenvoudiging

In het kort: landschap vereenvoudiging is een cruciale stap voor organisaties in hun digitale transformatie. Het vermindert complexiteit en zorgt voor minder afhankelijkheid van schaarse middelen, waardoor meer tijd en aandacht kan worden besteed aan de unieke kenmerken van jouw organisatie. Om deze overgang vlot te laten verlopen, is het belangrijk om een gedetailleerd plan op te stellen met duidelijke doelen en acties. Bovendien moeten stakeholders en medewerkers worden betrokken bij het proces en moet er gebruik worden gemaakt van de juiste kennis en expertise. Bij Conclusion MBS ondersteunen we organisaties bij landschap vereenvoudiging met onze kennis en ervaring in de publieke sector en onze expertise in Microsoft technologieën. Neem contact met ons op om te profiteren van de voordelen van landschap vereenvoudiging en een succesvolle digitale transformatie.

Ontdek de mogelijkheden van Microsoft Dynamics 365 voor jouw organisatie.  

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Bas van Woudenberg, via +31 (0)6 5752 7155 of Jan-Douwe Jilderda, via +31 (0)6 5125 9184.

  

Benieuwd naar de mogelijkheden van Dynamics 365 binnen de Publieke sector?

Neem contact op, we gaan graag in gesprek.

Jan-Douwe Jilderda

Jan-Douwe Jilderda

Directeur
jan-douwe.jilderda@conclusion.nl