Vier adviezen voor het maken van een goede IoT-businesscase

Auteur: Robbrecht van Amerongen, Head of IoT bij Conclusion AMIS

Hoewel de naam soms anders doet vermoeden, is Internet of Things (IoT) zeker niet een IT-project. Het is eigenlijk vooral een businessproject. Toch worden deze plannen nog te vaak vanuit de techniek getrokken. En dat maakt de kans van slagen klein. Het risico bestaat dat er verkeerde oplossingen worden gebouwd en dat projecten uitmonden in te mooie dromen die uiteindelijk te complex en te groot zijn. Dat is zonde, want een goede businesscase helpt uiteindelijk de hele organisatie vooruit. Naast het betrekken van meerdere afdelingen bij een IoT-project heb ik vier adviezen die bijdragen aan het maken van succesvolle businesscases.

21 april 2021   |   Blog   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

businessmodel
1. Kijk verder dan de IT-afdeling

Een businesscase maken zonder business is natuurlijk gek. Toch zie ik in de praktijk nog vaak dat er te weinig afdelingen worden betrokken. En zoals ik hierboven al schreef, is dat essentieel voor het maken van een goede case. Laat bijvoorbeeld de afdeling marketing meekijken voor consumer insights. De serviceafdeling moet betrokken worden om inzicht te geven in hoe bijvoorbeeld onderhoud het meest efficiënt ingericht kan worden. Betrek ook de medewerkers die betrokken zijn vanuit business development. Maar ook de afdeling productontwikkeling; door te meten hoe mensen jouw product of service écht gebruiken kun je je product of dienst verbeteren.

2. Zet meerdere brillen op

Het is van belang om vanuit verschillende standpunten naar een IoT-businesscase te kijken. Benoem welk thema je als bedrijf wil versterken en bekijk de case dan eens door die specifieke bril. Neem vooral een thema dat direct gekoppeld is met een van je strategische doelen. Daarmee wordt de case veel sterker en maak je makkelijker betere beslissingen. Is het reduceren van kosten een speerpunt? Zorg dan dat de IoT-oplossing bijdraagt aan het besparen op bijvoorbeeld onderhoudskosten. Wil je als bedrijf groener worden? IoT-toepassingen kunnen bijdragen aan het reduceren van CO2-uitstoot of het verminderen van waterverspilling. En als klanttevredenheid de prioriteit heeft binnen de organisatie, maak je een businesscase waarin data bijdraagt aan het sneller bepalen waar de klant behoefte aan heeft. Hierdoor komt de focus van de IoT oplossing te liggen bij de business en niet bij de techniek.

3. Begin niet te groot

Er is binnen bedrijven vaak veel laaghangend fruit waar relatief snel en gemakkelijk IoT-oplossingen voor te maken zijn. Het is belangrijk om juist daar te beginnen. Het realiseren van een droomsituatie is vaak duur en daarmee wordt het lastig om de businesscase rond te krijgen. Mijn advies is daarom om zo snel mogelijk geld te verdienen met kleine stappen en die als basis te gebruiken voor eventuele vervolgstappen. Het is daarbij goed om een platform te kiezen dat toestaat om klein, maar wel professioneel, op te starten en dat zonder veel moeite kan opschalen. Kijk tevens goed naar de basics. Zaken als security, schaal- en wendbaarheid moeten goed geregeld zijn.

4. Kies de juiste kartrekker

Idealiter is de kartrekker van een IoT-project iemand die verantwoordelijk is voor het digitaliseren van producten en/of de dienstverlening. Dit is iemand vanuit de business, die ook de pijn voelt van de huidige problemen binnen de organisatie. Zorg ook dat die persoon budget en mandaat heeft om mee te werken. Daarnaast moet hij of zij als een spin in het web fungeren tussen de verschillende afdelingen om de eerste twee adviezen uit deze blog te kunnen waarborgen.

Ook interessant:

Afschrijven of slimmer maken; een (soms) duivels dilemmaIoT platformen – van ontwerp tot bouwAMIS | Conclusion slaagt met vlag en wimpel voor security assessment IoT-platform EnecoEenvoud in IT: zo verandert de organisatie mee

Sparren over hoe jouw organisatie data kan inzetten voor een efficiëntere en toekomstbestendige bedrijfsvoering?

Neem contact op met André

André van Dalen

André van Dalen

Directeur
andre.van.dalen@amis.nl