IoT platformen – van ontwerp tot bouw

IoT platformen zijn in trek: vanuit de markt zien we de vraag naar deze platformen flink toenemen. IoT platfomen zijn zeer schaalbaar, nauwkeurig, efficiënt, en kunnen veel kosten besparen. AMIS heeft vele jaren ervaring met het bouwen van deze platformen. Maar waar moet je nou op letten tijdens de bouw van zo’n platform? We vroegen het aan Eugène van der Voort, Principal Consultant bij AMIS.

24 maart 2021   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

platform consulant
Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Eugène van der Voort en werk sinds 2013 bij AMIS. Eerst als platform consultant, waarbij ik mezelf volledig had gespecialiseerd in Oracle middleware. De laatste vier jaar ben ik steeds meer bezig met het bouwen van generieke platformen (Ansible, Terraforms) en maak ik veelal gebruik van Microsoft Azure. 

Wat houdt je werk in?

Vanaf het eerste moment ben ik betrokken bij projecten. Ik ben verantwoordelijk voor de inrichting van het ontwerp van het platform en het inhoudelijke offertetraject wat hierbij hoort. Het is een behoorlijke uitdaging om de juiste requirements vast te stellen. De hoofdvraag luidt: “welke middelen heb je nodig om het gewenste doel te bereiken?” Als platform consultant werk ik veelal samen met developers. Gezamenlijk ontwerpen we een 'Landing Zone' -  dit is de basis waar alles op gaat draaien. Het is aan developers om te bepalen welke applicaties we gaan gebruiken.

Wat was jouw eerste IoT project en wat vond je uitdagend?

Mijn eerste ervaring met IoT was tijdens een project bij Eriks, een klant van ons. Ik begon daar met het automatiseren van omgevingen met Microsoft Azure. Op dit moment vind ik het geweldig om op een geautomatiseerde en gecontroleerde manier omgevingen uit te rollen. De focus ligt op het bouwen van identieke omgevingen, waarbij mogelijke afwijkingen snel en eenvoudig herstelt worden. Als er iets aan het systeem toegevoegd of gewijzigd moet worden moet worden, zorgen wij ervoor dat dit snel en automatisch gebeurt - we streven altijd naar een zo kort mogelijke downtime. 

‘’Ik vind het geweldig om op een geautomatiseerde en gecontroleerde manier omgevingen uit te rollen’’

-
Hoe bouw je een Iot platform en welke technieken gebruik je?

Bij het bouwen van een IoT platform komt behoorlijk wat kijken. Je hebt te maken met verschillende stakeholders, developers en applicaties. De onderstaande stappen geven in de basis weer hoe je gestructureerd een IoT platform kunt bouwen.

 

  1. Requirements

Inventariseer de requirements bij alle stakeholders.

 

  1. Blueprint - security by design

Wanneer alle requirements in kaart zijn gebracht is het aan te raden een blueprint te maken. Hierin moeten alle overwegingen en keuzes terugkomen die op dat specifieke moment bepalend zijn. Het is aan te raden om voldoende flexibiliteit in de basis te hanteren – het moet gericht zijn op groei en eventuele veranderingen.

 

  1. Akkoord ontwerp

Wanneer de blueprint is goedgekeurd is het aan te raden om de omgeving vast te zetten in configuratiefiles. Stel jezelf de volgende vragen: ‘welke toolsets gebruik ik?’ en ‘Hoe kom ik straks tot de implementatie van het IoT Platform?.’ Tijdens de RUN-fase van het ontwerp is het belangrijk om de operationele kosten voor de klant goed inzichtelijk te houden. 

 

  1. Bewaak de kwaliteit

Het is de bedoeling dat je de omgeving grondig in kaart brengt en vast stelt. Hierbij houdt je rekening met verschillende configuratiefiles en tools. Bewaak de kwaliteit van de configuraties om ervoor te zorgen dat je de configuratieset behoud.

 

  1. Infrastructure as code

Bij het uitrollen van de omgeving ga je uit van het principe ‘infrastructure as code.’ Dit betekent in grote lijnen dat het provisionen van infra of applicaties veel sneller gaat dan voorheen omdat er steeds minder handmatige acties nodig zijn. Je bespaart hiermee veel tijd en maakt je omgeving ook nog eens stabieler. Ook creëer je hiermee een gevalideerd en gecontroleerd platform waar de applicaties goed op kunnen landen. Dit draagt bij aan de stabiliteit, flexibiliteit en productiviteit van de omgeving.

Welke tips kan je meegeven voor het bouwen van een IoT platform?

Een woud van mogelijkheden

Het is vrij eenvoudig om een IoT platform samen te stellen. De eenvoud vormt echter ook de grootste bottleneck. Er zijn talloze mogelijkheden, maar deze brengen ook elk hun eigen beperkingen met zich mee. Soms biedt een gekozen platform niet voldoende flexibiliteit of stabiliteit om uit te breiden. Dit vormt een bottleneck voor eventuele groei. Ik raad daarom aan om eerst een goed ontwerp te creëren dat inspeelt op de wensen, eisen en behoeften. Zorg daarnaast ook dat het voldoende flexibiliteit biedt voor toekomstige wijzigingen.

‘’De eenvoud vormt echter ook de grootste bottleneck’’

Volg de richtlijnen

Ik raad aan om aan het begin, tijdens het ontwerp van de landingszone, aandacht te besteden aan de laatste securityrichtlijnen. Wanneer je dit achteraf doet, kan dit voor veel extra werk zorgen. Probeer bij de inrichting van het platform niet alleen te focussen op de functionaliteiten.

 

Connect

Om de efficiency te laten stijgen is het goed om verschillende expertises bij de het ontwerp te betrekken. Zorg voor verbinding tussen het ontwerp van de applicatie en het ontwerp van het platform. Dit levert een significante bijdrage aan het proces.  

Waarom moet je bij AMIS zijn voor een IoT platform?

We hebben een ruime ervaring met het bouwen van IoT platformen en werken altijd met de meest recente en efficiënte technieken. Bij projecten proberen we ook altijd in de schoenen te gaan staan van de klant. Wat zijn de eisen en belangen? Hoe zet je het platform zo efficiënt mogelijk neer en behoud je de mogelijkheid om in de toekomst op te schalen? Zo streven we er iedere dag naar om met een unieke rendabele oplossing te komen voor onze klanten.

Ook Interessant:

Afschrijven of slimmer maken; een (soms) duivels dilemmaAMIS bouwt IoT-platform voor Eneco

Meer weten over IoT projecten? Ik praat er graag verder over met je

Neem contact op met Robbrecht

Robbrecht van Amerongen

Robbrecht van Amerongen

Head of Internet of Things en Industry 4.0
Robbrecht.van.Amerongen@conclusion.nl