Afschrijven of slimmer maken; een (soms) duivels dilemma

“Ik wil iets met IoT en data”. Deze gedachte zal door menig hoofd schieten binnen veel bedrijven. Maar de beren op de weg zijn vaak groter dan de wil om echt door te pakken met IoT. Want wat als je een machinepark hebt staan ter waarde van honderdduizenden euro’s? Dat zijn enorme investeringen met vaak lange afschrijftijden die je niet zomaar laat vervangen door hun slimme opvolgers. Een droomscenario is dat je van scratch af aan begint met slimme machines en apparatuur, maar dat is in de meeste gevallen niet het geval. Het voelt dan als een duivels dilemma: ga je afschrijven of investeren in ‘smart’? Dat laatste is vaker mogelijk dan je in eerste instantie zou denken. Immers, één retrofit sensor kan al een schat aan data en informatie opleveren.

16 maart 2021   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

Connect IoT smart trash
Een slimme afvalcontainer?

We stelden deze vraag aan Robbrecht van Amerongen, Head of IoT bij AMIS | Conclusion: "Mensen uit het werkveld die kampen met het bovenstaande dilemma geef ik graag het voorbeeld van de afvalcontainers. Je zou zeggen dat een container een van de meest “domme” voorwerpen is die er bestaat. Toch kan je met een simpele sensor een wereld openen waarin data ineens het leven van de organisatie beheerst én verbetert. Stel; je plaatst een sensor in een afvalcontainer die meet hoe vol de container is. De mogelijkheden van alleen dat stukje informatie zijn eindeloos."

 

Interpretatie van data

Als je data die deze sensor genereert langere tijd bijhoudt en interpreteert, weet je op een gegeven moment welke containers vaak gebruikt worden en welke minder. Je ziet wat de piekdagen zijn en welke periodes juist rustiger. Met deze informatie kan je de vuilnisdienst veel beter managen. Vuilnisophalers hoef je niet meer wekelijks te sturen naar containers die maar een keer per maand vol dreigen te raken. In de zomerperiode hoeven ze misschien nog minder in beweging te komen, terwijl er tijdens de feestdagen wellicht weer extra personeel en materieel ingehuurd moet worden. Het moge duidelijk zijn dat er een wereld te winnen valt als het gaat om efficiëntie. Denk alleen al aan hoe veel tijd, brandstof en geld kan worden bespaard.

 

Met open vizier de nieuwe mogelijkheden tegemoet

Het voorbeeld van de afvalcontainers is er slechts een van velen dat laat zien hoe ‘ouderwetse’ apparatuur ‘nieuwerwets’ gemaakt kan worden. Het slimmer maken van apparaten, machines of voorwerpen is absoluut een mogelijkheid en daarmee in sommige gevallen een betere keuze dan nieuw aanschaffen of oud afschrijven. Bekijk met een open vizier hoe je aan je bestaande materieel waarde kunt toevoegen voor de hele business. En begin nooit met te veel data toevoegen, maar pak dat stap voor stap aan, zodat je voorkomt dat je de bomen door het bos niet meer ziet.

Ook Interessant:

AMIS bouwt IoT-platform voor EnecoWat is de beste cloudmigratie strategie? Gebruik het 6R model Slechte big data maakt een algoritme alleen maar dommerEen onderscheidend IoT-platform voor ERIKS

Benieuwd naar de inzet van slimme sensoren binnen jouw bedrijf?

Neem contact op met Robbrecht

Robbrecht van Amerongen

Robbrecht van Amerongen

Head of Internet of Things en Industry 4.0
Robbrecht.van.Amerongen@conclusion.nl