AMIS sluit integratielaag aan op ERP

Een veel snellere time-to-market: sluit de integratielaag aan op het ERP-systeem. AMIS regelt het. 

Klant

Nederlands Bedrijf

Blanco PNG

Markt

Industrie

Thema

Adaptive enterprise applications

Publicatiedatum

11 april 2015

iStock 465993754

De term 'Business Agility' is trending, maar betekent in wezen niets anders dan dat je als organisatie in staat bent om je bedrijfsprocessen snel aan te passen. De redenen om bedrijfsprocessen aan te passen zijn divers, van veranderende marktomstandigheden tot veranderende internationale politieke verhoudingen en van technische innovaties tot maatschappelijke gedragsveranderingen. Belangrijk is in elk geval om je als bedrijf zo snel mogelijk aan te kunnen passen om concurrerend te blijven. Een snelle 'time-to-market' van je producten en vernieuwingen is hiervoor nodig.

Vaak werkt het ERP systeem dat je gebruikt hierbij niet mee. De functionaliteit van een ERP is vrij rigide en moeilijk aanpasbaar. Het aanpassen van het ERP systeem aan eigen bedrijfsregels is meestal een lang en moeizaam proces, laat staan dat je even snel een wijziging kunt doorvoeren. Dit resulteert in een langere 'time-to-market'.

De oplossing: aansluiting op de integratielaag

Je kunt dit eenvoudig oplossen door de benodigde aanpassingen niet in het ERP systeem, maar erbuiten te doen. Het ERP systeem wordt dus niet gewijzigd. Elk ERP systeem heeft tegenwoordig goede mogelijkheden om te communiceren met andere systemen. De technische termen die hierbij van toepassing zijn, zijn: SOA, webservices, messaging en API's. Door het ERP systeem aan te sluiten op een integratielaag, kun je in deze integratielaag eigen bedrijfsregels implementeren. Uiteraard alleen die bedrijfsregels die niet al zijn vastgelegd in het ERP pakket.

AMIS heeft een integratielaag gerealiseerd voor een omvangrijke groothandel in Nederland. Voorbeelden uit deze case zijn:

  • Signalering naar het (juiste) klantsupport team wanneer een bestelling een bepaalde status en/of beschikbaarheid heeft zodat de klant gebeld kan worden voor een alternatief product
  • Signalering naar het (juiste) klantsupport team wanneer de opgegeven prijs van een product buiten een bepaalde marge ligt. De juiste productprijs komt uit het ERP pakket. De klant-specifieke marge is te configureren in de integratielaag
  • Automatisch vullen van een BI omgeving met bestel informatie over deze klant
  • Automatisch een ander financieel pakket voorzien van factuurinformatie uit het ERP systeem als de bestelling binnenkomt
  • Automatisch dit andere financiële pakket notificeren zodra de bestelling het magazijn verlaat.
Bijkomende voordelen

Er is een bijkomend voordeel van het gebruik van een integratielaag: bij een update van het ERP systeem (nieuwe versie) blijft de logica in de integratielaag intact. Alleen de aansluitingen hoeven eventueel aangepast te worden. De technische term hiervoor is een Canoniek Data Model. In onze klantcase was de aansluiting op de nieuwe versie binnen een dag voor elkaar. Dit in tegenstelling tot de doorlooptijd die nodig zou zijn geweest wanneer de eigen bedrijfsregels in het ERP systeem ingebouwd hadden moeten worden in de nieuwe versie. Dat is vaak een lang en moeizaam traject.

Ook bleek dat het door de nieuwe integratielaag nu heel inzichtelijk was hoeveel en welke berichten (met name klantbestellingen, maar ook inkoop bestellingen) er verwerkt werden. Ook de inhoud van deze berichten is te bekijken, zodat bij een eventuele uitval of fout in het ERP pakket, een order heel gemakkelijk opnieuw in te sturen is.

ERP pakket in de Cloud

Het zou kunnen dat een bedrijf het ERP pakket in de Cloud wil gaan draaien. Een ERP pakket in de Cloud is mogelijk nog lastiger aan te passen dan wanneer dit 'on premises' staat. Als de bedrijfseigen functionaliteit in een integratielaag verwerkt zit, dan is de overgang naar de Cloud relatief eenvoudig. Immers, de integratielaag dient dan te worden aangesloten op het ERP pakket in de Cloud en dat is precies waar een integratielaag goed in is.

Conclusie

Al met al heeft het inzetten van een integratielaag voor de groothandel uit deze case voordelen opgeleverd ten aanzien van:

  • Business Agility, met name een verkorte ‘time-to-marktet’
  • Overzicht en beheersbaarheid van klantorders
  • Toekomst-klaar in de vorm van 'Cloud ready' t.a.v. ERP systeem.
Betere marktinzichten door Front-end development Royal Flora HollandADF Performance Monitor brings performance improvements and insight at Intris

Meer weten hierover?

Neem contact op met Robbrecht

Robbrecht van Amerongen

Robbrecht van Amerongen

Head of Internet of Things en Industry 4.0
Robbrecht.van.Amerongen@conclusion.nl