Automatisering brengt positieve veranderingen bij ITank/VTTI

René Gijsbers staat aan het hoofd van ITank, het bedrijf dat de automatisering voor VTTI doet. Hij is in april 2016 geïnterviewd voor het jubileummagazine ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van AMIS. Hij vertelt welke positieve veranderingen automatisering met zich mee brengt en welke Oracle-oplossingen ITank gebruikt.

Klant

ITank

logo

Markt

Industrie

Thema

Fit for purpose software

Publicatiedatum

11 augustus 2015

iStock 625987632

“Het systeem biedt een significante verbetering in veiligheid voor de chauffeurs, maar ook in data-integriteit en efficiëntie.”

-

De tankopslagindustrie is een fascinerende wereld, waarbij de virtuele oliehandel en de fysieke oliestromen en -opslag hand in hand gaan. VTTI, gespecialiseerd in tankopslag, heeft de automatisering ondergebracht in een apart onderdeel van het bedrijf, ITank, met aan het hoofd René Gijsbers. Hij legt uit: “Bij de oprichting van VTTI in 2006 werd de IT verzorgd door Vitol, het moederbedrijf van VTTI. Met het aantal terminals nam ook de vraag naar compliance toe, en hebben we de IT als onderdeel van VTTI in ITank ondergebracht. Een zelfstandige IT-afdeling kan bovendien zelf initiatieven nemen en het bedrijf vooruithelpen.”

Volautomatisch tankwagens vullen

Bij verschillende terminals, zoals in Florida en Maleisië, is het vullen van tankwagens al geautomatiseerd. René: “De chauffeur rijdt naar binnen, waarbij hij zich registreert met zijn vingerafdruk en pasje. Hij krijgt direct de order door, inclusief de locatie waar hij de wagen moet gaan vullen. Hij koppelt de slang aan en de tank wordt automatisch geladen. Daarbij wordt precies bijgehouden wat erin gaat en hoeveel. De chauffeur hoeft alleen nog de slang te ontkoppelen. Alle administratieve zaken zijn al afgehandeld en de chauffeur krijgt de afleveringsdocumenten. Bij het verlaten van de poort staat de vertrektijd genoteerd.” Deze efficiënte manier van werken blijkt ook door de chauffeurs te worden gewaardeerd. Dat er meer transporten mogelijk zijn, is nog niet eens het belangrijkste voordeel, volgens René: “Het systeem biedt een significante verbetering in veiligheid voor de chauffeurs, maar ook in data-integriteit en efficiëntie.” Overigens staat een van de innovatiefste olieterminals van VTTI in de haven van Rotterdam. Vanuit de controlekamer heeft de operator een volledig grafisch overzicht van alles wat er ‘buiten’ gebeurt. Hij kan van daaruit ook verschillende processen automatisch aansturen, zoals het openen en sluiten van kleppen. Ook kan hij de inhoud van de opslagtanks volledig monitoren.

iStock 586063360
Op weg naar een Future Terminal Management System

Het huidige Terminal Management System van ITank wordt verder ontwikkeld om VTTI beter te kunnen begeleiden op weg naar hun doel: het leveren van Superior Customer Services. Een snelle time to market is hierin cruciaal. ITank is erop gefocust om de IT steeds verder te verbeteren om de business vooruit te helpen. Het huidige Terminal Management Systeem is specifiek gebouwd voor VTTI. Dit geeft flexibiliteit richting de klant, bijvoorbeeld doordat er project- of terminalspecifieke aanpassingen gemaakt kunnen worden. Nu VTTI in 2014 naar de beurs is gegaan, zijn de eisen die met name aan de compliance worden gesteld verder aangescherpt. Reden voor ITank om een nieuw systeem in te richten voor onder andere Finance, Procurement en Document Management.

ITank werkt bij het Future Terminal Management System, de vernieuwing van het administratieve  systeem, nauw samen met AMIS. “Ze leveren niet alleen handjes, maar denken werkelijk mee,” licht René Gijsbers toe. “Deze fit heb ik al sinds de start van ITank. Het vernieuwingstraject, dat begin 2018 is afgerond, gaan we stapsgewijs aanpakken, gebruikmakend van Scrum. Oracle Forms gaat eruit en we gaan over op Oracle Application Development Framework. Overigens hebben we experts van Cap Gemini in het voortraject naar meer oplossingen laten kijken dan alleen Oracle. Toen daar toch de Oracle-oplossing voor ons als beste uitkwam, konden we verder met AMIS.”

Bring Your Own Device

Uitgangspunt is dat IT behalve ondersteuning aan de business ook meer mogelijkheden gaat bieden. René geeft een voorbeeld: “Medewerkers willen nu hun informatie overal en altijd kunnen  ontvangen. Met het Bring Your Own Device-concept – het delen van informatie in de Cloud – hebben we dat ingevuld. Verder hebben we een centraal gestuurd beheer van alle kantoorautomatisering op de sites.”

Automatisering blijft zich ontwikkelen

Op de vraag hoe hij persoonlijk tegen nieuwe ontwikkelingen aankijkt, antwoordt hij: “In principe vind ik alles interessant en zorg ik dat ik op de hoogte ben. Maar ik ben ook kritisch. ITank staat open voor nieuwe ontwikkelingen, waarbij het uitgangspunt is dat deze ondersteunend moeten zijn aan het realiseren van de VTTI-strategie en dat deze waarde moeten toevoegen aan de terminals, nu of in de nabije toekomst. Denk onder meer aan de ontwikkeling van Internet of Things, waardoor apparaten zelf informatie over hun status kunnen gaan uitzenden. Bijvoorbeeld een onderhoudssysteem dat een signaal krijgt van een van de kleppen, als deze niet naar behoren werkt of achteruitgaat in werking. In zo’n geval kan dus, voordat er iets fout gaat, iemand gaan kijken wat er aan de hand is. Met als voordeel dat je veel minder kans op storingen hebt, wat de productiviteit ten goede komt.” Al deze nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat het volgens René Gijsbers altijd boeiend blijft bij ITank!

visual referentie interview vtti2

Download

Lees het hele interview met Rene Gijsbers, CIO van ITank

Ook Interessant:

CIS Databank draagt jaarlijks bij aan het opsporen van 100 miljoen aan verzekeringsfraudeEen onderscheidend IoT-platform voor ERIKS

Meer weten hierover?

Neem contact op met Ise

Ise Douwes

Ise Douwes

Principal Consultant