Jubilaris Jan Fluitsma is versmolten met Virtual Sciences Conclusion: “Ik kwam én kom hier thuis”

In het jaar dat Virtual Sciences Conclusion 25 jaar bestaat, viert Jan Fluitsma zijn 20-jarig jubileum. Daarmee is hij de langstzittende collega. Deze Integratiebaas in hart en nieren mag dan wel van de oude garde zijn, hij leert nog dagelijks bij. “Doordat de integratietechniek zo dynamisch is, blijft het interessant voor mij.” Een portret van een geboren integratiespecialist.

4 januari 2024   |   Nieuws   |   Door: Virtual Sciences Conclusion

Deel

Jubilaris Jan Fluitsma Virtual Sciences Conclusion

‘Integratie werd steeds interessanter’

Integratie stroomt door de aderen van Jan Fluitsma. Maar tot de vroege jaren 2000 was het COBOL dat de klok sloeg. Dertien jaar lang werkte hij bij wat nu PinkRoccade is en was dat zijn specialisme. Om de tijdgeest te schetsen: ontwikkelen gebeurde nog op een mainframe. “IBM had net een tool waarmee je software op je computer kon ontwikkelen”, weet Jan nog goed. “In die tijd werd integratie steeds interessanter. Buiten mijn werk om las ik er veel over en zette ik mijn eerste voorzichtige stappen op integratiegebied. Na bijna twee decennia als COBOL-programmeur was ik toe aan iets nieuws.”

Nog zo’n Jan Fluitsma

Zonder noemenswaardige integratie-ervaring kwam Jan in de rol van integratiespecialist binnen bij een grote verzekeraar. Binnen twee maanden pakte hij zoveel integratiewerk op dat zijn baas nog wel zo’n Jan Fluitsma wilde. “Dat werd Jeroen op den Kamp van Virtual Sciences”, vertelt Jan. “Een van de vijf DGA’s in die tijd.” De twee werkten nauw samen en al snel wist Jan dat hij voorbestemd was om bij zo’n pure integratieclub als Virtual Sciences thuis te komen. “Ineens was ik omringd met gelijkgezinden. Een groot deel van de business bestond nog uit detachering, dus we zaten ook veel bij de klant. Als we bij elkaar waren, was het altijd gezellig. Ons kantoor bevond zich in een oude kerk aan het Willem van Noortplein in Utrecht.”

Lead van de IBM App Connect Enterprise

Van nature pakt en pikt Jan dingen snel op. Al vlot werd hij lead op het gebied van de IBM Integratietool, destijds de belangrijkste tool voor Virtual Sciences. “Door de jaren heen heeft de tool heel wat namen gehad, maar inmiddels heet-ie de IBM App Connect Enterprise”, vertelt Jan. Hij was al snel dé expert. “Zelfs IBM klopte met vragen bij mij aan.” Het integratiewerk dat Jan vandaag de dag doet, verschilt niet veel met het werk dat hij deed toen hij in 2004 binnenkwam bij Virtual Sciences. “Natuurlijk verandert de techniek, maar dat is precies wat het vak zo boeiend maakt en houdt. Er valt telkens wat nieuws te leren, waardoor het nooit saai wordt.” Voor Jan was het spannend toen Virtual Sciences onderdeel werd van Conclusion. Gelukkig bracht het de organisatie, maar ook Jan persoonlijk, vooral een hoop moois. “Als onderdeel van Conclusion mogen we werken voor toonaangevende organisatie in Nederland zoals NS”, vertelt hij trots.

Nieuwe mogelijkheden blijven ontdekken

Virtual Sciences Conclusion is voor Jan ook de plek waar hij kennis mag overdragen, bijvoorbeeld tijdens de inmiddels befaamde pizzasessies. Jan geniet ervan als hij jongere collega’s ziet groeien binnen het integratievak. Voor hemzelf is nieuwe kennis opdoen een constante in zijn leven. Nu hij 64 jaar is, volgt hij een cursus Japans. “Voor de lol”, zegt hij met een glimlach. “Ik merk wel dat het een grotere uitdaging wordt om me zo’n taal goed eigen te maken.” Ook op het gebied van de IBM App Connect Enterprise volgt Jan nog altijd vol enthousiasme de laatste ontwikkelingen. “Die tool is voor mij zo logisch dat ik zonder problemen nieuwe features adopteer. Simpelweg door ermee te blijven werken en testen, blijf ik nieuwe mogelijkheden ontdekken.”

Op hoog niveau bezig met integratie

Op de vraag of hij daadwerkelijk bij dé integratiespecialist van Nederland werkt, reageert Jan binnen een seconde: “Zeker. Ik zie geen andere bedrijven die op zo’n hoog niveau dagelijks met integratie bezig zijn als wij.” Ook al werkt Virtual Sciences Conclusion inmiddels met een breed scala aan integratietools, de IBM App Connect Enterprise en Jan zijn zo versmolten met elkaar dat hij er de jaren tot zijn pensioen met veel plezier mee blijft werken. “Ik heb er waardering voor hoe IBM met nieuwe versies omgaat. De ene keer ligt het zwaartepunt op de ontwikkelomgeving, de volgende keer op de runtime. Cloudintegratie moest bijvoorbeeld volledig nieuw geïntegreerd worden in de tool. Het was een integratieproduct dat on premise draait. Inmiddels kan de tool ook in containers draaien. Of je het product nu op de oude of op de nieuwe manier gebruikt, je kunt met zo’n beetje dezelfde code uit de voeten.”

Cadeau voor alle collega’s

Als Jan niet druk bezig is met integratie, slaat hij graag op de grote drum. Taiko, zoals dat in het Japans heet, maakt een belangrijk deel uit van zijn leven. “Twee keer in de week speel ik bij de Yamato Taiko School in Den Haag. Met de drumschool willen we het plezier van Taiko drummen over de hele wereld voelbaar maken”, vertelt Jan. Als cadeau voor zijn 20-jarig jubileum wil hij dat plezier voelbaar maken voor al zijn collega’s bij Virtual Sciences Conclusion. Zij mogen samen een workshop Taiko volgen, uiteraard met Jan als enthousiaste voorganger. Wat hij hoopt dat zijn collega’s uit de workshop halen? “Een hoop lol!”

Nog altijd komt Jan thuis bij Virtual Sciences Conclusion

Als Jan straks 67 is en met pensioen gaat, heeft hij er een carrière van 47 jaar in de IT opzitten. “Waarvan mijn jaren als integratiespecialist de leukste waren”, blikt hij tevreden terug. Had hij het in 2004 verwacht nu alweer twintig jaar bij Virtual Sciences Conclusion in dienst te zijn? “Nee”, luidt Jans korte antwoord. Is hij er blij mee? “Jazeker, ik kom hier thuis.”

Meer jubilarissen

Nieuws
Marcel van Gemert Virtual Sciences Conclusion

De 5 van Marcel

Nieuwsgierig naar meer?