Werken als consultant? ‘Als je maar nieuwsgierig en enthousiast bent’

Als een organisatie aan de slag wil met Microsoft Dynamics 365, dan staan er consultants klaar die advies geven en de implementatie tot een succes maken. Een consultant maakt de vertaalslag tussen IT en business, tussen systemen en mensen. Ze bewaken de voortgang van het project, sturen het projectteam aan en zijn het aanspreekpunt voor de klant. Dit maakt het werk veelzijdig en afwisselend. Waarom het zo leuk is om consultant te zijn, vertellen een aantal MBS’ers zelf. Dit keer is Olga Yurkiv aan het woord. Zij is in december 2021 gestart als Consultant Dynamics 365 Finance and Operations bij Conclusion MBS.

1 juni 2022   |   Publicatie   |   Door: Conclusion MBS

Deel

Olga Yurkiv, Consultant Conclusion MBS

Werken als IT-consultant was altijd Olga haar droombaan. Dat zou je niet zeggen, als je weet dat ze is opgeleid tot wiskundige. Toch ontdekte ze al snel dat voor de klas staan als wiskundedocente haar niet gelukkig zou maken. Nog voordat ze was afgestudeerd, maakte ze kennis met IT. Olga vertelt: “Toen ik nog studeerde, ging ik als officemanager aan de slag bij het grootste IT-bedrijf in Oekraïne. Daar maakte ik kennis met de ERP-oplossing waar de organisatie implementatiepartner voor was. Toen ik zag hoe het werkende leven van de ERP-consultants eruit zag, wist ik het: dit wil ik later ook. De internationale projecten en de reizen die daarbij horen, spraken mij erg aan. Het werken met projecten leek me sowieso prettig vanwege de afwisseling en werkwijze om iets van begin tot eind aan te pakken.”

Een consultant moet nieuwsgierig en enthousiast zijn

Tien jaar geleden ging Olga voor het eerst aan de slag als consultant. Volgens haar is het niet lastig om die stap te zetten, mits je de juiste instelling hebt. “Je moet nieuwsgierig en enthousiast zijn als je wil werken als consultant”, vindt Olga. “Het is belangrijk dat je het leuk vindt om niet elke dag hetzelfde te doen, maar juist nieuwe dingen te leren. Ook moet je het leuk vinden om met mensen te werken. Want ondanks dat je in de IT werkt, heb je te maken met mensen. Je kan nog zoveel IT-kennis hebben, zonder sociale skills ga je het als consultant niet redden.”

“Natuurlijk moest ik ook dingen leren”, gaat Olga verder. “Zo is het heel belangrijk dat je goed luistert en begrijpt wat mensen willen. Klanten zeggen soms iets, terwijl dit niet altijd is wat ze willen. Ik leerde snel hoe je de juiste vragen stelt, zodat je zeker weet wat mensen écht willen. Het stellen van goede vragen is ook belangrijk voor het goedkeuringsproces, zodat je samen zeker weet wat je gaat doen in een project.”

Uitdagende projecten die voelen als een mini-baan

Olga heeft nog geen moment spijt gehad van haar keuze voor consultancy. “Bij mijn vorige werkgever heb ik tien jaar gewerkt. Dat klinkt lang en dat was het ook, maar zo voelde het niet. Dat komt omdat ik altijd aan verschillende projecten heb gewerkt. Ieder project is weer een nieuwe uitdaging met een nieuwe klant en een ander projectteam. Iedere keer voelt het weer fris; alsof ik allemaal mini-banen heb gehad bij één werkgever. Dat is het grote voordeel van werken als consultant. Ook moest ik voor mijn werk veel reizen, waardoor ik kennismaakte met verschillende culturen. Ik vind het erg leuk om internationale projecten uit te voeren en samen te werken met mensen met verschillende achtergronden. Daar leer je ontzettend veel van.”

Ik vind het ontzettend leuk om mensen te helpen om hun werk eenvoudiger te maken met behulp van IT.

Olga Yurkiv, Consultant Dynamics 365 Finance, Conclusion MBS

Passie voor IT

Tien jaar geleden kwam Olga naar Nederland. Ze kon bij dezelfde werkgever blijven werken, maar ging aan de slag in de finance-sector. Uiteindelijk verlangde ze weer terug naar IT. “Mijn interesse in IT blijft groot”, vertelt Olga. “Ik vind het ontzettend leuk om mensen te helpen om hun werk eenvoudiger te maken met behulp van IT. Om dingen elke dag weer makkelijker, beter en sneller te kunnen doen. Ook vind ik het leuk om met systemen te werken. Alles is altijd traceerbaar. Er zijn talloze verbindingen en je hebt te maken met veel verschillende processen, dat vind ik interessant.”

Goede start bij Conclusion MBS

Olga ging dus weer op zoek naar een consultancybaan in de IT en die vond ze bij Conclusion MBS: “MBS had de functie waar ik naar op zoek was”, gaat Olga verder. “Ook als werkgever sprak het bedrijf me erg aan. De sfeer is super vriendelijk en open en je hebt veel flexibiliteit. Je kan werken waar je wil en daardoor heb ik een goede balans tussen werk en privé. En niet te vergeten: MBS investeert veel in de ontwikkeling van medewerkers. Als nieuwe collega krijg je een buddy die je wegwijs maakt binnen de organisatie. Van het vak consultancy heb ik wel pap gegeten, maar Microsoft Dynamics is nieuw voor mij. Ik krijg alle tijd en ruimte om het systeem eigen te maken. Het is fijn dat ze er bij MBS echt naar streven om iedereen een goede start te geven.”

Als consultant leer je elke dag

Wil je ook consultant worden? Dan geeft Olga dit graag aan je mee: “Als consultant leer je elke dag. Je bent nooit uitgeleerd. In ieder project doe je ervaring op die je later weer gebruikt. Soms heb je het idee dat je iets leert waar je later niets meer aan hebt, maar wat mij betreft is dat niet zo. Zelfs als je een minder succesvol project draait, doe je daar kennis en ervaring op die je ooit weer in een ander project kunt toepassen. Dus als je ervan houdt om continu te leren en jezelf te ontwikkelen, dan is consultancy echt iets voor jou.”

Meer lezen?

Djordi Engelberts, Consultant Conclusion MBS

Als consultant geef je je carrière een vliegende start

Djordi blikt met trots terug op zijn eerste jaar als consultant.

Word jij consultant?Bekijk onze vacatures

Wil je meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact met ons op. Wij staan jou heel graag te woord.

Johannes Willems portretfoto | Conclusion MBS

Johannes Willems

Corporate Recruiter
johannes.willems@conclusion.nl