Als consultant geef je je carrière een vliegende start

Als een organisatie aan de slag wil met Microsoft Dynamics 365, dan staan er consultants klaar die advies geven en de implementatie tot een succes maken. Een consultant maakt de vertaalslag tussen IT en business, tussen systemen en mensen. Ze bewaken de voortgang van het project, sturen het projectteam aan en zijn het aanspreekpunt voor de klant. Dit maakt het werk veelzijdig en afwisselend. Waarom het zo leuk is om consultant te zijn, vertellen een aantal MBS’ers zelf. Djordi Engelberts werkt als functioneel consultant nu ruim een jaar bij Conclusion MBS.

1 juni 2022   |   Publicatie   |   Door: Conclusion MBS

Deel

Djordi Engelberts, Consultant Conclusion MBS

Djordi blikt met trots terug op zijn eerste jaar als consultant. “Ik begon bij Conclusion MBS met een flinke sprong in het diepe. Ik had de pech te beginnen tijdens een coronalockdown. Dan heb je minder contact met collega’s, waardoor het af en toe flink zwemmen was. Toch heb ik doorgezet. Ik wist voor mezelf waarom ik deze stap had gezet en wilde alle facetten van het vak leren kennen om te kunnen beslissen of het echt bij me past. Die beslissing heb ik inmiddels genomen: consultancy past bij mij.”

Kijkje in de keukens van verschillende bedrijven

Na zijn studie zocht Djordi een baan waar hij zich op professioneel vlak kon ontwikkelen. Zijn interesse werd al snel gewekt door de consultancy: “Ik vind het erg interessant dat je als consultant in de keukens van diverse bedrijven komt”, vertelt Djordi. “Je komt bij veel organisaties over de vloer en krijgt veel mee over het reilen en zeilen daar. Ik heb het idee dat je daar ontzettend snel veel van leert.” Djordi studeerde Small Business & Retail Management. Ondanks dat hij ooit voeten aan de grond wil krijgen als ondernemer, zocht hij nu een baan in loondienst. “Bij Conclusion MBS zochten ze mensen met een business-mindset. Nou, dat zit wel goed bij mij.”

Steile leercurve

Toen Djordi aan de slag ging bij Conclusion MBS, werd hij met open armen ontvangen. “Het is een fijne club mensen die je aan de hand meeneemt”, vertelt Djordi. “Voor mij was alles nieuw. Ik liep mee met een ervaren consultant die mij meenam naar klanten. Zo maakte ik kennis met alle aspecten van het vak en langzaam kon ik zelfstandig dingen oppakken. Het is heel fijn dat er collega’s om je heen staan aan wie je alles kunt vragen. Niet alleen het consultancyvak is nieuw, maar ook de Dynamics-oplossing. Ik heb flink wat baantjes moeten zwemmen om alles onder de knie te krijgen en ik leer nog steeds elke dag. Als je dit een aantal jaar hebt gedaan, heb je veel aspecten van het werkveld leren kennen. Dat levert je een rugzak vol kennis en ervaring op.”

In mijn functie heb ik veel contact met klanten, maar ben ik óók veel bezig met het systeem.

Djordi Engelberts, Functioneel Consultant, Conclusion MBS

Empathisch én tech savvy

Hoewel Djordi geen achtergrond heeft in IT, is het volgens hem wel belangrijk dat je daar affiniteit mee hebt. “In mijn functie heb ik veel contact met klanten, maar ben ik óók veel bezig met het systeem”, zegt Djordi. “Ik denk dat de verhouding 50/50 is. Je moet goed procesmatig kunnen denken, want in hoofdlijnen implementeer je een systeem. Daarbinnen heb je te maken met processen en je wil er natuurlijk voor zorgen dat de klant efficiënter kan werken.” Het sociale aspect is volgens Djordi ook erg belangrijk: “In de positieve zin van het woord moet je een allemansvriend zijn. Er komen veel mensen op je pad, zowel collega’s als klanten. Dan is het handig als je makkelijk in de omgang bent en over het algemeen met iedereen door één deur kan. Ook is het belangrijk dat je empathisch bent. Dat je je kunt inleven in collega’s en klanten. Dat je mensen kunt meenemen in verandering. En dat je overtuigend bent, bijvoorbeeld om uit te leggen waarom je linksom gaat en niet rechtsom.”

Teamfoto Eva Li en Mike Dubendorffer

Collega’s zijn als vrienden

Het klantcontact is één van de elementen die Djordi erg leuk vindt aan consultancy. “Ik heb absoluut geen negen-tot-vijf-baan”, vindt Djordi. “Dat komt omdat ik veel onderweg ben naar klanten, maar ook doordat we de flexibiliteit hebben om onze eigen werkdag in te delen. Niet alleen qua werklocatie, maar ook qua tijd.” Ook collega’s zijn voor Djordi belangrijk: “Bij MBS kom je sowieso terecht in een leuk team. Het is een gezellige club en een platte organisatie. We hebben flexplekken op één verdieping waar je zomaar naast de directeur kunt zitten. Ook buiten werktijd is er hecht contact. Naast collega’s ben je toch een soort van vrienden. Dat vind ik zelf heel belangrijk, dat het niet alleen maar zakelijk is.”

Snelgroeiende club

Niet alleen Djordi zijn carrière zit in de lift, ook Conclusion MBS zelf. “MBS is een snelgroeiende organisatie. Door aan boord te stappen doe je veel ervaring op en groei je als het ware mee met het bedrijf. Er liggen dan kansen voor je klaar voor de toekomst. Mij lijkt het bijvoorbeeld fantastisch om internationale stappen te zetten met de organisatie. Hoe gaaf is het als je daaraan kunt bijdragen.”

Meer lezen?

MBS Teamfoto Consultants Eva en Mike

Een goede consultant zegt ‘nee’ tegen klanten

Eva, Mike en Antonio zijn alle drie recent gestart bij Conclusion MBS en vertellen over hun motivatie

Word jij consultant?Bekijk onze vacatures

Wil je meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact met ons op. Wij staan jou heel graag te woord.

MBS recruiter Johannes Willems

Johannes Willems

Corporate Recruiter
johannes.willems@conclusion.nl