Een goede consultant zegt ‘nee’ tegen klanten

Als een organisatie aan de slag wil met Microsoft Dynamics 365, dan staan er consultants klaar die advies geven en de implementatie tot een succes maken. Een consultant maakt de vertaalslag tussen IT en business, tussen systemen en mensen. Ze bewaken de voortgang van het project, sturen het projectteam aan en zijn het aanspreekpunt voor de klant. Dit maakt het werk veelzijdig en afwisselend.

Waarom het zo leuk is om consultant te zijn, vertellen een aantal MBS’ers zelf. Eva Li, Mike Dubendorffer en Antonio Riccardi zijn alle drie recent gestart bij Conclusion MBS en vertellen over hun motivatie.

31 mei 2022   |   Publicatie   |   Door: Conclusion MBS

Deel

MBS Teamfoto Consultants Eva en Mike

Klantcontact met diepgang

Met de eerste weken achter de rug, behoren Eva, Mike en Antonio nog tot de newbies binnen Conclusion MBS. Toch hebben ze ieder een eigen verhaal. Waar Antonio al een aantal jaar als consultant heeft gewerkt, is het vak voor Eva en Mike nog helemaal nieuw. Mike: “Bij mijn vorige baan had ik het prima naar m’n zin, maar ik miste diepgang. Ik dronk veel kopjes koffie met klanten als operationeel aanspreekpunt en was de schakel richting gespecialiseerde collega’s. Ik wil zelf ook zo’n gespecialiseerde collega worden. Het klantencontact vind ik ontzettend leuk en in mijn nieuwe functie als functioneel consultant bij Conclusion MBS heb ik denk ik op specialistisch vlak de diepere laag gevonden.”

“Dat stukje klantencontact was voor mij ook één van de redenen om voor deze functie te kiezen”, zegt Eva. “Ik heb verschillende functies contact gehad met klanten en voordat ik als consultant begon, heb ik een tijd gewerkt in de backoffice. Daar kwam ik in aanraking met IT. Backoffice was niet helemaal mijn ding, dus zocht ik naar een baan met meer aansluiting op mijn studie Business Administration. Dit vond ik in het consultancyvak en het leuke vind ik dat ik hierin IT en klantcontact kan combineren.” “Dat is ook precies wat ik leuk vind aan consultancy”, reageert Antonio. “Ik werkte eerst jarenlang op de financiële afdeling binnen een organisatie. Toen ik de kans kreeg om consultant te worden, greep ik die meteen. Ik leerde het systeem op een andere manier kennen en mocht het implementeren bij klanten.”

Onderdompelen in het systeem

Als je bij Conclusion MBS komt werken, is het leren kennen van het systeem één van de eerste dingen waar je mee aan de slag gaat. “In de eerste weken krijg je trainingen over het fundament van Dynamics 365”, vertelt Mike. “In een paar dagen kun je natuurlijk nooit het hele systeem van a tot z leren kennen, maar je maakt wel kennis met de belangrijkste elementen.” “Een standaardoplossing als Dynamics is erg fijn om mee te beginnen als je nieuw bent in de IT”, vindt Antonio. “Bij mijn vorige wekgever ben ik ooit begonnen met een maatwerkoplossing, maar dat maakte het allemaal een stuk ingewikkelder. Een standaardoplossing van Microsoft zit gewoon goed in elkaar, waardoor je het relatief snel onder de knie krijgt. Die kennis is nodig om klanten goed advies te kunnen geven, want dat is uiteindelijk je rol.”

In gesprekken met de klant moet je goed doorvragen. Je moet helder krijgen hoe processen lopen en of dat logisch is.

Mike Dubendorffer, Consultant Conclusion MBS

De juiste vragen stellen

“Om goed advies te kunnen geven, moet je leren hoe je een gesprek aangaat met de klant”, licht Eva toe. “Ondanks dat ik een klantgerichte achtergrond heb, gaat het hier toch nog een stap verder. Samen met de klant moet je tot een passende oplossing komen. Daarom ga je in het begin met je buddy mee naar klanten, zodat je kan ervaren hoe afspraken eraan toe gaan.” “Als je in gesprek gaat met de klant, moet je goed doorvragen”, vult Mike aan. “Je moet helder krijgen hoe processen lopen en of dat logisch is. En wat de klant precies wil en hoe je dat bij elkaar brengt.” “De juiste vragen stellen, dat is voor mij een leerproces”, gaat Antonio verder. “Het is even wennen dat ik een nu een standaardoplossing neerzet, maar ik vind het wel heel fijn werken.”

Als consultant moet je vertrouwen hebben in het product. Als je weet wat het product kan, kan je eerlijk zijn naar de klant.

Antonio Riccardi

Consultant

MBS Consultant Antonio Riccardi

Niet pleasen

Wat moet je in je mars hebben om een goede consultant te zijn? “’Nee’ durven zeggen”, aldus Mike. “Je moet vooral eerlijk zijn tegen de klant”, vult Antonio aan. “Daar hoort ‘nee’ zeggen af en toe ook bij. Je kan de klant niet altijd pleasen. Als iets er niet is of niet kan, dan moet dat gezegd worden. Als consultant moet je vertrouwen hebben in het product. Als je weet wat het product kan, kan je eerlijk zijn naar de klant.” “Je bent er om de klant advies te geven”, zegt Mike. “Om hem te helpen en met hem mee te denken. De klant heeft er niks aan als je alleen maar ja en amen zegt.”

Je hebt hier alle ruimte om je het systeem eigen te maken en te groeien in je rol als consultant.

Eva Li, Consultant Conclusion MBS

Veelzijdige rol in de IT

Eva, Mike en Antonio zijn blij dat ze de stap naar Conclusion MBS hebben gezet. “Het is een groep leuke mensen”, vertelt Mike. “Van directie tot schoonmaker: iedereen is toegankelijk en erg betrokken. Ik heb nu een hele veelzijdige rol als consultant bij een fijne organisatie. Elke dag is anders en dat maakt het echt leuk.” “Wat ik ook fijn vind is de flexibiliteit die Conclusion MBS biedt”, zegt Eva. “Je kan zelf bepalen waar je werkt en hoe je je dag indeelt.”

“Als je affiniteit hebt met IT en van veelzijdigheid houdt, dan is dit een baan voor jou”, vindt Mike. “Werken als IT-consultant is een goede manier om aan de slag te gaan binnen de IT”, legt Antonio uit. “Doordat je werkt met de standaard, kun je het product goed leren kennen en zo meer IT-kennis opdoen. Laat je dus vooral niet afschrikken als je geen IT-achtergrond hebt.” “Ik heb ook geen IT-achtergrond, maar dat maakt echt niet uit”, vult Eva aan. “Je hebt hier alle ruimte om je het systeem eigen te maken en te groeien in je rol als consultant. Of je nu starter bent of niet, het is een fijne carrièrestap als je op zoek bent naar veelzijdigheid of meer diepgang in je werk.”

Meer lezen?

Olga Yurkiv, Consultant Conclusion MBS

Als je maar nieuwsgierig en enthousiast bent

Tien jaar geleden ging Olga voor het eerst aan de slag als consultant.

Word jij consultant?Bekijk onze vacatures

Wil je meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact met ons op. Wij staan jou heel graag te woord.

MBS recruiter Johannes Willems

Johannes Willems

Corporate Recruiter
johannes.willems@conclusion.nl