Vijf domeinen van IoT en de zoektocht naar succes in de business

Tijdens het IOT Solutions World Congress in Barcelona (van 31 januari t/m 2 februari 2023) hebben talloze organisaties hun kennis, expertise en ervaringen gepresenteerd. Met 15.000 bezoekers en 250 sprekers is deze conferentie internationaal gezien de grootste op het gebied van IoT. AMIS Conclusion, als een van de toonaangevende bedrijven op het gebied van IoT, kon hier natuurlijk niet ontbreken.

21 februari 2023   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

André van Dalen at IoT Congress Barcelona

Naast het feit dat wij met onze klant NS Stations de award voor ‘3D Digital Twin of Utrecht Central Station, improve comfort, detect outage, improve safety’ in ontvangst mochten nemen, hebben we ook meer inzicht gekregen in de huidige stand van zaken op het gebied van IoT. We zijn trots om te constateren dat we nog steeds voorop lopen en ons motto ‘AMIS Conclusion - Masters of Real Time Data’ is dan ook meer dan ooit van toepassing. Wij integreren de vijf domeinen van IoT die in Barcelona duidelijk naar voren kwamen. In dit artikel neemt onze directeur André van Dalen je mee in zijn belangrijkste bevindingen en inzichten.

Ten opzichte van vorige jaren is het congres wat kleiner geworden, maar ook professioneler. Zoals een van de sprekers van Eneco het verwoordde: “We zijn het stadium van knutselen met Raspberry Pi voorbij, het is allemaal écht een stap verder, maar ik heb weinig nieuws gezien”. Daar sluit ik me volledig bij aan. Dit betekent niet dat het werkveld onbelangrijk of saai is geworden, maar dat wij als AMIS Conclusion nog steeds scherp aan de wind varen en vooroplopen op het gebied van schaalbare IoT-oplossingen. We zagen veel activiteit, er zijn ook veel toepassingen, maar wat opviel is dat het allemaal nog erg technisch georiënteerd is. En we hebben weinig gezien waarmee we niet al actief bezig zijn. Je kunt de deelnemers grofweg indelen in vijf categorieën: sensoren, connectivity (LoraWan, 5G), netwerk (routers, firewalls), platforms en applicaties.

Sensoren

De hoeveelheid en types beschikbare sensoren neemt snel toe. Veel leveranciers hebben hun specialisme, van low-battery en/of long-range tot vloeistofdetectie, drukmeting, luchtkwaliteit etc. Voor veel toepassingen is al een sensor te vinden, of deze kan op maat worden samengesteld. De aansluiting van bestaande machines via Modbus of andere protocollen is ook gemeengoed geworden. Voor bijna ieder type machine of sensor dat een signaal kan afgeven, is wel een connector te vinden.

Connectivity

De netwerkoperators manifesteren zich nog steeds, maar wel minder sterk dan voorheen, als dé enablers van IoT. Denk maar aan de radioreclames van een van de bekende namen die je helpen IoT te realiseren. Natuurlijk is een dataverbinding tussen de edge en backbone cruciaal, dat zijn de overige componenten ook. De 5G-hype lijkt over zijn top heen te zijn. De meeste verbindingen kunnen prima worden gelegd met eenvoudige SIM’s. Specifieke ontsluiting van hoge volumes devices met een groot spreidingsgebied is veelbelovend. Ik zie nog niet veel sterk schalende toepassingen, de verwachting is dat die er meer en meer gaan komen.

Netwerk

De switches, routers, firewalls etc. zijn natuurlijk ook niet weg te denken uit de IoT-infrastructuur. Er zijn zeer gespecialiseerde leveranciers in een volwassen spelersveld. Natuurlijk is een deel van dit speelveld vergeven aan de cloud-vendoren. Microsoft, Amazon en Oracle hebben aan hun kant het netwerk wel voor elkaar. Daar zal het dus niet liggen.

Platforms

Er is veel aandacht voor platforms, de ‘basis’ waarop concrete toepassingen kunnen worden gerealiseerd, met min of meer kant-en-klare connecties naar sensoren, devices of softwarecomponenten. Een interessante ontwikkeling die aantoont dat de markt nog volop in beweging is. Hoewel… de PAAS-diensten die Microsoft Azure en Amazon laten zien, lijken de dominante platforms voor de toekomst te worden. De functionele rijkheid en technische volwassenheid zullen hier het verschil maken.

Applicaties

De meeste partijen op het congres richten zich op toepassingen en er is een tweedeling te zien in goed gebruik van technologie. Enerzijds is er de ‘fit on platform’-benadering met een adoptie of toepassing op het vlak van vooral Azure en AWS, en anderzijds is er de gerichte toepassing die we IoT kunnen noemen. Met name die laatste categorie beschouw ik als oude wijn in nieuwe zakken,  omdat er vaak sprake is van punt- of silotoepassingen. Hiermee bedoel ik een redelijk eenvoudige toepassing die slechts één device(groep) ontsluit en voorziet van een dashboard of rapportage.

Een aansprekend voorbeeld is Relayr. Dit is een scale-up die vanuit een maatwerksoftware-perspectief modellen maakte voor digital twins. Het proces was arbeidsintensief, zeker in de tijd van hun oprichting en eerste opdrachten, waarin hedendaagse technologie nog niet beschikbaar was. Het huidige businessmodel voorziet in een totale Equipment as a Service (EAAS) toepassing. Relayr levert ‘beyond lease’ kapitaalintensieve machines, waarbij (zoals bij lease) financiering, onderhoud, reserve-onderdelen etc. worden aangeboden. Relayr claimt dat, op basis van de modellen die beschikbaar zijn of worden gemaakt, de onderhoudsintervallen, het gebruik van reserve-onderdelen, down-time etc. kunnen worden verminderd. Hierdoor is er hogere output; de grondslag van hun berekeningsmodel. 

Tijdens het congres heb ik weinig voorbeelden gezien van Integrated IoT, zoals we dat zelf propageren. In mijn ogen is de échte gangmaker van IoT het verrijken van de informatiepositie, door gebruik te maken van de beschikbare datastroom uit IoT, zoals sensoren en machines, én vooral de overig beschikbare data uit bedrijfsapplicaties, bedrijfsdatabronnen of het publieke domein. Ik vergelijk het altijd maar met de data die ik ontvang van mijn auto: het dashboard is aanpasbaar en alle informatie is beschikbaar over de ‘machine’ zelf, de omgeving in de navigatie, temperatuur, afstandsensoren en radar. Met geblindeerde ramen heb ik binnen honderd meter schade… De context is bepalend voor de bestuurder. Hetzelfde geldt voor Integrated IoT: aanvullende informatie biedt een completer beeld, een ‘digital twin van je organisatie of proces’. Dit leidt tot betere ‘actionable information’, oftewel informatie die je helpt beslissingen te nemen of direct in actie te komen.

Het succes van Integrated IoT, gericht op het optimaliseren van de directe en indirecte besturing van organisaties en processen, zien we terug in de winnende case van onze klant NS Stations. Het combineren van het overzicht van een station met een 3D-model, de informatie over de werking van roltrappen, de (voorspelde) reizigersstromen etc. geven het management van de stations het overzicht dat nodig is om adequaat te kunnen reageren op onverwachte situaties, waarmee het comfort en de veiligheid van de reizigers worden gewaarborgd.

Andere voorbeelden zien we terug in de presentatie van onze klant Eneco. Van de integratie van de vogelradar met de besturing van de windmolens bijvoorbeeld, waarmee ecologie én duurzame economie symbiose krijgen. Het meest in het oog sprong de uitspraak dat de investering in Integrated IoT oorspronkelijk een ROI-termijn had van vijf jaar, en er inmiddels voorbeelden zijn van een ROI van twee dagen. Beide organisaties, zowel NS Stations als Eneco, gaven de bezoekers van het congres mee dat WIN-WIN denken (WIN-WIN geloven volgens Eneco) cruciaal is voor het succes van Integrated IoT. Samenwerking met alle stakeholders (business en IT) en kennispartners zijn dé succesfactoren voor concrete opbrengsten. Weten wat je wilt bereiken, bedenken wat dat concreet betekent en hoe je dat gaat realiseren, moet continu centraal staan.

EVENT: Terugblik IoT Solutions World Congress 2023

Op dinsdag 7 maart organiseren wij de terugblik van het IOT Solutions World Congress 2023, op ons kantoor in Nieuwegein. AMIS Conclusion, een vaste bezoeker van deze conferentie, brengt een samenvatting van de belangrijkste ontwikkelingen en innovaties naar Nederland in een gratis informatiesessie van 3 uur.

Meld je direct aan voor deze unieke gelegenheid om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de wereld van IoT.

Meer weten over dit onderwerp?

André van Dalen

André van Dalen

Directeur