'Langer nadenken voorkomt complexe IT’ - Interview Cokky Hilhorst

Veel organisaties lopen vast in hun IT-systemen. Hierdoor kunnen ze minder snel veranderen dan ze willen. De complexiteit van hun IT-landschap staat productiviteit dan in de weg en deze legacy – oudere systemen – kan de kosten flink opdrijven. Professor doctor Cokky Hilhorst, hoogleraar Business & IT aan Nyenrode University vertelt hoe organisaties hiermee omgaan.

24 maart 2021   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

Hilhorst
Legacy hoeft geen probleem te zijn

Cokky Hilhorst, zelf jarenlang actief in de IT, herkent het beeld wel dat veel bedrijven en overheidsorganisaties last hebben van complexe IT-systemen. Hilhorst: ”Legacy is natuurlijk een wijd verspreid verschijnsel. Je zou het kunnen omschrijven als software die zich al lang bewezen heeft. Dat organisaties vasthouden aan deze oude systemen, hoeft natuurlijk helemaal geen probleem te zijn. Zolang het werkt en veilig is, is dat prima. Maar waar het bij velen ingewikkeld wordt, is wanneer ze door veranderende eisen met die IT-systemen veranderingen willen doorvoeren. Dan kunnen ze het zichzelf heel moeilijk maken.”  

”Legacy is natuurlijk een wijd verspreid verschijnsel. Dat organisaties vasthouden aan deze oude systemen, hoeft natuurlijk helemaal geen probleem te zijn. Maar waar het bij velen ingewikkeld wordt, is wanneer ze door veranderende eisen met die IT-systemen veranderingen willen doorvoeren."

Te weinig kennis en te snelle beslissingen

Cokky ziet vooral dat beslissers de keuze voor bijvoorbeeld een nieuw IT-systeem of applicatie te snel maken. ”Daar spelen 2 dingen: te weinig kennis bij managers en beslissingen op basis van onvoldoende informatie. Bij beslissingen over IT moet je rekening houden met veel factoren, zoals technische zaken, maar ook processen en mensen die moeten veranderen. Dat maakt zo’n beslissing vaak ingewikkelder. Ook wanneer het niet je vak is, is het toch belangrijk te zorgen dat je wéét waarvoor je kiest. En vooral hoe die keuzes je businessdoelen dienen.”

hilhorst

Overhaaste beslissingen zijn menselijk, weet Hilhorst. De bekende psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman laat in zijn onderzoek zien dat mensen veel beslissingen nemen op basis van te snelle oordelen. “Dat is evolutionair ingebakken. Wat wij aanzien voor weldoordacht, is in werkelijkheid vaak een beslissing op basis van te weinig informatie.” 

"Ook wanneer het niet je vak is, is het toch belangrijk te zorgen dat je wéét waarvoor je kiest. En vooral hoe die keuzes je businessdoelen dienen.”

4 Tips tegen een complexe IT-omgeving
  1. Neem de tijd voor goed onderbouwde beslissingen en gebruik evidence-based informatie.
  2. Voer veranderingen beheerst en gecontroleerd door, maak niet te grote stappen.
  3. Begrijp de logica van een investering: welk probleem los je op en doe je dat zo beheerst mogelijk?
  4. Ga vooral uit van mens en business, maar neem ook de technologische informatie mee bij het nemen van IT-beslissingen.
Data voor betere keuzes

Bij kleine dagelijkse afwegingen, zoals de keuze voor je broodbeleg, is dit mechanisme om snel tot beslissingen te komen een uitkomst. Maar bij grote, kostbare en complexe operaties zoals een digitale transformatie, werkt het tegen ons. “Het is belangrijk dat managers zich bewust zijn van deze valkuil en dan een pas op de plaats maken. Uit IT-systemen kan zoveel data worden gehaald om beter onderbouwde beslissingen mee te nemen, maak daar gebruik van.”

Neem de tijd

Hilhorst pleit voor een gecontroleerd beleid om veranderingen in IT-systemen door te voeren. Neem de tijd. Wat je doet, moet altijd in proportie zijn, adviseert ze. “Als een keukenkastje niet meer goed sluit, sloop je ook niet de hele keuken eruit. En ten slotte: ga uit van de mens en de organisatie. IT-systemen worden soms onnodig complex doordat beslissingen te veel vanuit IT, en te weinig vanuit de business en mensen worden genomen.”

“Als een keukenkastje niet meer goed sluit, sloop je ook niet de hele keuken eruit."

Tijd voor eenvoud in complexe IT. Want geloof het of niet: de oplossingen liggen vaak recht onder je neus. En wij weten waar we moeten kijken. Op deze pagina lees je welke simpele oplossingen er zijn voor complexe IT problemen.

Nieuws
Borgman

'De nieuwe IT’er: nerds en poets met holistische blik' - Interview Hans Borgman

Neem geen genoegen met een oud of te complex IT-systeem. Het kan écht beter. En kom je er zelf niet uit? Dan weet je ons te vinden.

Bel André van Dalen

André van Dalen

André van Dalen

Directeur
andre.van.dalen@amis.nl