Innovatie, Legacy en Heritage

Door: André van Dalen

De meesten in de IT wereld zijn er mee bekend: je wilt iets nieuws en de huidige situatie zit in de weg. Het lijkt alsof je vastzit. De uitweg is uitzichtloos en doorspekt met allerlei technologiegedoe. Het is logisch dat je rekening houdt met de bestaande situatie, maar als je niet in staat bent te vernieuwen dan heb je een probleem. De wereld waarin organisaties opereren verandert in snel tempo. Je moet de organisatieperformance verbeteren en de kosten verlagen om concurrerend te blijven. Door de digitalisering lopen we steeds meer risico’s die we het liefst willen voorkomen. Het is een vereiste om weerbaar en wendbaar te zijn en het is essentieel of jezelf te onderscheiden. We bedenken nieuwe leveringsvormen om klanten meer te binden. Vernieuwing wordt vaak als een knelpunt ervaren terwijl dat hoeft niet zo te zijn.

21 mei 2021   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

andreknowwhy 111937641497
Sneltreinvaart van vernieuwing

Het vakgebied van IT is op zichzelf continu in staat van vernieuwing. Nieuwe technologieën volgen elkaar in snel tempo op. De context waarbinnen IT opereert en de ondersteuning van de bedrijfsvoering kenmerkt zich in de hypercompetitieve markten, ook door de nodige dynamiek. Omdat er een disconnectie is tussen de business en IT werken de push en pull mechanismen slechts gedeeltelijk. Alleen bij een optimale mix tussen business en IT kan je vooruitgang boeken. Begrijp het business doel en heb begrip voor elkaars knelpunten en problemen.

Alleen bij een optimale mix tussen business en IT kan je vooruitgang boeken

-
Verouderd

Bij veel organisaties hoor ik over ‘legacy’: verouderde software of systemen die nog wel functioneren, maar waarvan het aanpassingsvermogen volledig is verdwenen. Als die systemen ook nog eens groot en complex zijn durft niemand er meer zijn handen aan te branden. Daar zit je dan met je forse investering. Vanwege de wetgeving zijn aanpassingen onvermijdelijk. Dit kan security zijn of aanpassingen aan hedendaagse hardware of Operating Systems. Het geld en de energie gaan op aan het in stand houden van het systeem en toch móet je verder.

Nabouwen

‘Software nabouwen’ is wat ik vaak hoor. Dit is mogelijk. Ik noem dat de leap-of-faith, de sprong in het diepe. ‘'Doe mij maar een nieuw systeem dat precies het oude systeem na doet.'’ Helaas weet niemand meer precies wat dat is. Niet alles hoeft er meer in (want dat is achterhaald). Het mag wat sneller en moderner zijn. Ik al heb vele projecten met dit uitgangspunt zien mislukken. Dit waren vaak grote ambitieuze trajecten die uiteindelijk leidden tot kapitaalvernietiging, frustratie, verstoring van de bedrijfsvoering en interne relaties. 

Ik al heb vele projecten met dit uitgangspunt zien mislukken

-
Opnieuw beginnen

Een andere optie is een heel nieuw systeem bedenken. Alles op de tekentafel van scratch af aan opnieuw bedenken, ontwerpen, bouwen, testen, migreren en implementeren. Dit is verre van eenvoudig. Probeer maar eens te bevatten hoeveel dingen hierbij komen kijken. Je moet met alles rekening houden. Daarnaast is het in mijn persoonlijke ervaring onhaalbaar als het niet meer lukt één persoon verantwoordelijk te maken voor de uiteindelijke functionaliteit. Er zijn genoeg organisaties en mensen die hier geen prettige herinneringen aan hebben.

Hoe pakken we dit aan bij AMIS

Wij behalen onze goede resultaten met een pragmatische benadering. We gaan uit van data en functionele domeinen. Bekijk kritisch welke delen van je legacy er voor problemen zorgen. Realiseer je ook wat eigenlijk prima werkt én weinig vernieuwing nodig heeft. Ik noem dat ‘heritage’, een fijne nalatenschap waar je nog lang plezier van hebt. Het is wel zaak om te beginnen met het totaalplaatje: wat zijn je doelen en wat heb je daarvoor nodig? Denk hierbij aan business voordelen en eisen aan beschikbaarheid die je met business én IT prima samen kunt bespreken en vaststellen. Kijk vervolgens goed wat er al is, wat je ermee wilt en wat je ermee kunt. Zijn er elementen uit de legacy die verwijderd of geïsoleerd kunnen worden? Kun je onderdelen zo overzichtelijk maken dat je ze kan vernieuwen en integreren in het nieuwe systeem? De tegenwoordige data- en integratietechnologie heeft krachtige tools waar je goed gebruik van kan maken.

Wij behalen onze goede resultaten met een pragmatische benadering

-
Vernieuwing is positief

Rekening houden met wat je hebt is logisch. Behouden van hetgeen dat waarde heeft ook. Als het vernieuwing maar niet in de weg zit. IT kan zoveel toegevoegde waarde bieden. Het is daarom zaak om te concentreren op wat er wél mogelijk is en jezelf niet te laten afremmen door het verleden. We spreken dan weer over waarde in plaats van kosten. Fixen en patchen zijn ‘noodzakelijk onderhoud’ en functionele of technische verrijking wordt weer ‘positieve verandering’.  Ik vind het geweldig om te werken met IT, zolang ik het gevoel heb bij te dragen aan de ambities van organisaties en de mensen die er werken. Ik kijk naar IT als activering van innovatie, verbetering van de performance en het verlagen van kosten en risico’s. 

‘’Let’s connect and make things happen’’

Ook Interessant:

Effectiviteit in IT: de kracht van inzicht en kennisdelingWeerbaar door digitale transformatie