Interview: Eneco spreekt op IoT Solutions World Congress 2023

Van 31 januari t/m 2 februari 2023 vindt het jaarlijkse IOT Solutions World Congress plaats in Barcelona. Dit jaar zijn Paolo Herdé (Head Asset Innovation) en Peter Dreschler (Change lead IoT) van Eneco sprekers op deze conferentie. Het IOT Solutions World Congress is wereldwijd de grootste jaarlijkse conferentie in de markt met meer dan 16.000 bezoekers, 250 exposanten en 300 sprekers op het gebied van digitale transformatie met behulp van sensordata en IT.  Conclusion AMIS heeft, als partner van Eneco, de afgelopen 4 jaar gewerkt aan de realisatie en implementatie van de ambities van Eneco met behulp van IoT-data.

23 januari 2023   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

Praktijkcase Eneco verslimt energienetwerk met Azure IoT Cloud

Milieuambities

Eneco heeft als ambitie om consumenten en organisaties te laten overschakelen op duurzame energie. Om dit te bereiken heeft het bedrijf samen met Conclusion AMIS een IoT-platform gebouwd dat kan communiceren met de duizenden verwarmingssystemen in het netwerk. Dit systeem is later uitgebreid naar zonne- en windenergiesystemen. In de presentatie laten Peter en Paolo zien hoe het IoT-platform een belangrijke bijdrage levert aan Eneco's milieuambities. IoT levert toegevoegde waarde door de prestaties van assets (hogere beschikbaarheid en lagere kosten) te verbeteren, maar draagt ook bij aan de klimaatdoelen van Eneco. De flexibiliteit en schaalbaarheid van het platform opent voor Eneco een eindeloze hoeveelheid aan mogelijkheden tot executie van innovatie.

Fijnmazig beeld van energienetwerk én de mogelijkheid tot bijsturen

In aanloop naar deze conferentie spreken we met Paolo en Peter over de inhoud van hun sessie en de reis die ze in de afgelopen jaren hebben doorlopen. Paolo: “In onze sessie delen we onze ervaringen en behandelen we thema’s zoals waardecreatie, hoe je een IoT-platform bouwt en hoe we komen tot een cyclus van oneindige innovatie met IoT-data. Ik denk dat we op het punt zijn aanbeland dat we een aantal IoT best practices met de wereld kunnen delen.”

Peter: “De Eneco-implementatie beperkt zich niet tot één element. We hebben het hier over een meervoudige oplossing die reikt over alle domeinen en de volledige keten van een energiebedrijf. Daarin voegt IoT waarde toe aan de processen voor klanten, asset management, energy trade, de productie, de energielevering, de werkzaamheden van monteurs maar ook voor home energy management. Het is een heel generiek platform waarop je alle data van energie-assets en -systemen kunt aansluiten. Paolo vult aan: “Hiermee creëren we een grootschalig netwerk van alle energie-assets. We zijn niet alleen in staat om data over bijvoorbeeld status en verbruik op te halen, we kunnen ook berichten terugsturen. Dit stelt ons in staat om een heel fijnmazig beeld te krijgen van de status van het totale energienetwerk en tot in de kleinste details in te grijpen en de werking van het systeem bij te sturen. Dit is de basis om onze use-cases te bouwen. In feite kunnen we met deze oplossing use-cases stapelen en heel snel innoveren.”

Keuzes maken en versnellen

Peter: “Om deze IoT-implementatie mogelijk te maken, hebben we heel goed gekeken naar oplossingen die ons de beste ondersteuning bieden, zowel voor de individuele use-cases als de generieke ondersteuning volgens de gedachtegang van het platform. Voor ons betekent dit dat we heel duidelijke keuzes moeten maken om te voorkomen dat we in de toekomst vastlopen. Voor vele van onze vraagstukken is een pointoplossing beschikbaar die ideaal is voor die specifieke vraag maar niet goed samenwerkt met andere cases. Dit vereist dat we zelf de regie naar ons toetrekken en keuzes maken met betrekking tot het platform en de hardware, zodat we deze in de toekomst kunnen hergebruiken.”

Paolo vervolgt: “Met deze aanpak hebben we inmiddels een soort menukaart gemaakt, waarin we oplossingen met elkaar kunnen combineren. In het begin was dit lastig, omdat veel onderdelen nog ontbraken, maar nu zijn we in staat om snel use-cases te implementeren met hergebruik van zaken die er al zijn. Veel verzoeken die we nu krijgen vallen vanzelf op hun plek en we zien dat onze keuzes uit het verleden nu hun vruchten afwerpen. Uit deze aanpak volgt ook dat we alles schaalbaar neerzetten, zodat we kunnen anticiperen op het succes”.

Als je data hebt spuit de waarde er direct uit

Paolo: “We zijn gestart met een relatief saai traject. De wetgeving verplichtte ons om voor een bepaalde datum warmtemeters digitaal uit te lezen. Dit was de basis van het IoT-platform. Door in deze fase bewust niet te spreken van een IoT-project zijn we in staat geweest om zonder veel afleiding een goede basis neer te zetten. Vanaf het begin hebben we rekening gehouden met zaken als schaalbaarheid, security en privacy. Hier hebben we later in de tijd veel profijt van gehad.”

Peter: “We zijn continu bezig met de businesswaarde die we uit de IoT-data kunnen halen. Daardoor blijven we niet in een pilot hangen, maar richten we ons direct op een grootschalige aanpak. We kijken bij het schalen ook zeker naar de kosten, maar doordat we in regie zijn, kunnen we deze rechtvaardigen door verder te groeien. De kunst is om bij de ingang use-cases te selecteren met een hoge waarde. Door een strenge selectie aan de poort blijft het platform relevant en waardevol.  Deze hoge waarde zorgt er ook voor dat we de ontwikkelde cases snel en professioneel in productie nemen. Ook kijken we goed naar de data die we genereren. Dan pas valt op hoeveel waarde daarin zit. Met een simpel gegeven als verbruik kunnen we, in hoge meetfrequentie, gebruiksprofielen opstellen, vraag en aanbod afstemmen en de benutting van het hele netwerk optimaliseren. Uiteraard verwerken we deze gegevens binnen de privacy-context van onze organisatie en alleen na toestemming van onze klanten.”

Partners betrekken voor borging van het succes

Paolo: “Vanaf het begin hebben we ons gerealiseerd dat we niet alle expertise zelf in huis hebben. We hebben bewust de keuze gemaakt om deze zaken in te kopen bij onze partners en ze actief te betrekken in deze samenwerking. Dit betreft onder andere de OEM-ontsluiting, de basis voor IoT-dataverwerking en de hardware voor connectiviteit. Hiermee hebben we nu alle ingrediënten in huis om vanuit Eneco heel veel nieuwe diensten te leveren. Kijk bijvoorbeeld naar een complex apparaat als een warmtepomp. We zijn nu in staat om full-service de hardware, connectiviteit, datastromen, optimalisatie, onderhoud en monitoring te leveren op basis van onze eigen data. Dat geeft ons een enorme voorsprong op onze concurrentie.”

Onbegrensde mogelijkheden voor asset-operatie en energietransitie

Peter: “We zijn erg open in onze aanpak en durven groot te dromen. We zijn nu in staat om de hele keten aan te pakken. Van grootschalige zon- en windparken helemaal tot aan de individuele warmtepomp van de consument. We merken dat we daarin vooroplopen in de markt en zien interesse van andere energiebedrijven in de componenten die wij hiervoor hebben ontwikkeld. We juichen dat allen maar toe; hoe meer deze componenten gebruikt worden, hoe beter de kwaliteit en hoe lager de kosten als gevolg van schaalvoordeel.”

Paolo: “We zijn heel trots op het punt waar we nu staan: een startpunt voor enorm veel mogelijkheden. Ons succes is, naast het gebruik van goede techniek, vooral het resultaat van ons vermogen om de wensen in kleine iteraties op te leveren, een betrokken groep van partners die de drive heeft om ons vooruit te helpen, goede use-cases, een managementteam dat het lef heeft om door te zetten en focus op tastbaar resultaat. Het is mooi om te zien dat de verbetering van onze bedrijfsvoering hand in hand gaat met de verbetering van duurzaamheid. Dat maakt voor mij en voor al mijn collega’s het verschil.”

Meer weten over deze case en het IOT Solutions World Congress 2023?

Op dinsdag 7 maart organiseren wij de terugblik van het IOT Solutions World Congress 2023, op ons kantoor in Nieuwegein. AMIS, een vaste bezoeker van deze conferentie, brengt een samenvatting van de belangrijkste ontwikkelingen en innovaties naar Nederland in een gratis informatiesessie van 3 uur. Daarnaast zullen Peter en Paolo hun presentatie uit Barcelona herhalen voor een Nederlands publiek.