Grootschalig IoT project bij schoonmaakbedrijf Vebego

Door de implementatie van IoT krijgen de klanten van Vebego meer inzicht in bijvoorbeeld bezettingsgraad, klimaat en gebruik van ruimtes, waar ze hun diensten op kunnen aanpassen

Klant

Vebego

vebego logo

Markt

Zakelijke dienstverlening

Thema

Emerging technologies

Publicatiedatum

11 december 2020

verne ho 26443 unsplash 111990874447

Vebego, een internationaal opererend familiebedrijf met ruim 35.000 medewerkers, opereert in een competitieve, licht krimpende schoonmaakmarkt. Het bedrijf wil zijn marktaandeel vergroten door het leveren van nieuwe, aanvullende diensten op het snijvlak van schoonmaak en facilitair management.

"Conclusion is in staat om de toegevoegde waarde van IoT snel tastbaar te maken door de inzet van expertise en ervaringen. De Agile manier van werken en DevOps-mentaliteit maakt dat ze snel en flexibel kunnen inspelen op veranderingen in de markt en nieuwe techniek effectief kunnen toepassen."

Door de inzet van moderne technologie, wil Vebego zowel kwaliteit als efficiëntie in de operatie optimaliseren. Zo willen ze bijvoorbeeld met sensoren inzicht geven in de bezettingsgraad van ruimtes op basis waarvan de facilitaire dienst kan besluiten het schoonmaakschema aan te passen. Maar ook informatie krijgen over het klimaat binnen gebouwen en waar nodig dit verbeteren. Met nieuwe diensten helpt Vebego zijn klanten tevens hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.

verne ho 26443 unsplash 111990874324

Aanpak

Conclusion Connect - onder deze noemer voeren wij de IoT-projecten uit - is gestart met een inventarisatie van de wensen en eisen van de klant. Samen met Vebego is tevens gekeken naar de benodigde componenten, clouddiensten, sensoren en connectiviteit van de fysieke en IT-wereld. Op basis van al deze informatie is de IoT-architectuur gedefinieerd.

Het project is gestart met een pilot van vier weken. In de eerste week is de gedefinieerde architectuur in de cloud gerealiseerd. Omdat er nog geen keuze was gemaakt voor de leverancier van de sensoren, is er een datastroom ontwikkeld op basis van gesimuleerde sensoren. Bij de ontwikkeling daarvan is rekening gehouden met de herbruikbaarheid: de code moet zonder aanpassingen ingezet kunnen worden voor elk type sensor, van elke leverancier bij elk project.

Binnen twee weken zijn de eerste dashboards opgeleverd en gedemonstreerd aan de organisatie. De feedback is direct verwerkt en de eerste versie van de oplossing is aan de klanten van Vebego gepresenteerd waarna direct een business case gedefinieerd kon worden. Zo zijn er definities opgesteld voor de koppeling van de fysieke en de digitale werkelijkheid en is vastgesteld hoe er met meetwaarden, events en notificaties uit het platform omgegaan moet worden. Er kan nu schoongemaakt worden, aangepast op het gebruik.

Het project is uitgevoerd in korte sprints van 1 week waardoor er snel geschakeld kon worden en direct naar tastbare resultaten werd toegewerkt.

Vebego BI dashboar 111990874146

Resultaten

Conclusion Connect heeft een Internet-of-Things (IoT)-platform ontwikkeld op basis van Microsoft Azure. Daarbij is gebruik gemaakt van IoT Hub, Stream Analytics, Blob & Table Storage en Power BI.

De sensordata van de klimaatsensors in iedere ruimte is onmiddellijk beschikbaar in de cloudomgeving. Via real time analyse zet het system direct acties uit naar medewerkers van Vebego. Naast real time analyseren en interpreteren, is er ook een dashboard waarmee gebouweigenaren, beheerders, gebruikers en schoonmakers, inzicht krijgen in gebouw- en ruimtecomfort, bezettingsgraad en gebruik. Dit levert input voor de planning van schoonmaak en het gebruik van de beschikbare capaciteit. Deze dashboards tonen zowel historische en actuele meetwaarden, als trends.

In de volgende fase sluiten we het platform aan op de backoffice software. Dit maakt het mogelijk om op basis van geconstateerde alerts automatisch werkopdrachten aan te maken.

Ook interessant:

Betere marktinzichten door Front-end development Royal Flora HollandJuva brengt essentiële systemen naar de cloud door data integratie

Meer weten over wat IoT voor jouw organisatie kan betekenen?

Neem contact op met Robbrecht

Robbrecht van Amerongen

Robbrecht van Amerongen

Head of Internet of Things en Industry 4.0
Robbrecht.van.Amerongen@conclusion.nl