Fysieke veiligheid, het klinkt misschien simpel: leer je medewerkers welke veiligheidsregels gelden en wat ze wanneer moeten doen. Maar er speelt veel meer dan alleen deze regels.
Ten eerste moeten we niet onderschatten wat de heersende veiligheidscultuur kan doen. De veiligheidscultuur is de som van alle aannames en normen rondom veiligheid die gedeeld worden binnen een organisatie. Je kunt bijvoorbeeld iedereen de kennis bijbrengen dat ‘een nooduitgang niet geblokkeerd mag worden’, maar als het de heersende cultuur is dat iedereen deze regel negeert bereik je je doel niet. Het realiseren van de gewenste cultuur vraagt - naast kennis - om het aanleren van bepaald gedrag. Dit component is daarom van groot belang en nemen we mee wanneer we bij Bright Alley leeroplossingen ontwerpen.
Ten tweede hebben we te maken met mensen. En mensen maken fouten. Maar deze fouten kunnen een gevaar zijn voor de fysieke veiligheid. Door aandacht te hebben voor human factors zoals fatique (bijv. door onregelmatig werken) en de trade off tussen snelheid (bijv. door een hoge werkdruk) en veiligheid, kunnen fouten worden beperkt. Aandacht voor deze human factors en het gesprek hierover stimuleren zien wij dan ook als onderdeel van het creëren van een veilige werkomgeving.