Van ‘kennis is macht’ naar ‘kennis is kracht’
8 mei 2020 | Nieuws | Door: AMIS Conclusion
Deel
‘Kennis is macht’ wordt vaak gezegd. Ik houd het liever op ‘kennis is kracht’: “de kracht om positieve veranderingen tot stand te brengen”. Kijkend naar wat je kan, wat je wilt en door deze elementen aan elkaar te koppelen, bouw je een krachtige positie op. Dit is wat ik bedoel met het verbinden van ‘know-why’ aan ‘know-how’.
“Kennis is de kracht om positieve veranderingen tot stand te brengen”
Afgelopen week had ik een interessant gesprek met een klant over het verbinden van zijn business aan nieuwe IT-mogelijkheden door onze specialisten waarbij we samen op 'ontdekkingsreis' gaan. We kwamen al snel tot de conclusie dat we door deze actie meer waarde kunnen toevoegen aan het resultaat van de bedrijfsvoering.
Herhaalbare oplevering
AMIS’ers zitten noot stil. Er is altijd een motiverende prikkel die hen in staat stelt om mogelijkheden te onderzoeken of verder uit te diepen. Ook afgelopen week is dit weer gebleken bij mijn collega Joost, die momenteel werkt aan een serie Azure pipelines. In het kader van professionele softwareontwikkeling en beheer is het belangrijk gereedschap. In DevOps omgevingen is het van groot belang dat nieuwe functionaliteiten en verbeteringen zo snel mogelijk op een gecontroleerde manier worden toegepast om er zeker van te zijn dat wat er getest is, op dezelfde manier in productie komt. We werken 'met man en macht' om te voorkomen dat wanneer nieuwe software wordt geïnstalleerd andere tools, extensies niet zullen omvallen. Mochten er in uitzonderlijke gevallen toch calamiteiten optreden, dan kunnen we omgevingen snel opnieuw opbouwen. Dit noemen we: 'herhaalbare oplevering'. Om ervoor te zorgen dat de infrastructuur, plaftorm- en applicatiecomponenten goed in productie gaan, elimineren we zoveel mogelijk handmatig werk. We werken via een geautomatiseerd ‘continious delivery’ proces om optimalisaties toe te passen. Joost beschrijft in zijn artikel hoe we dit doen in Microsoft Azure.
Windows Sandbox
Even iets uitproberen zonder dat het definitieve wijzigingen aanbrengt aan jouw PC? Ik kan me de tijd nog herinneren dat ‘installs’ en ‘uninstalls’ van tools of applicaties bijzonder veel overbodige bestanden op je PC achterlieten, dat een herinstallatie van het volledige OS zo nu en dan noodzakelijk was. Uninstalls verwijderden relatief meer, maar toch bleven er altijd nog bestanden achter. Om toch iets snel te kunnen proberen, zonder dat het definitieve wijzigingen aanbrengt aan je PC, biedt Windows Sandbox een uitkomst. Dit is een tweede ‘schone’ omgeving die je snel kunt activeren en deactiveren en kunt gebruiken voor het uitvoeren van testen. Lees in het artikel van Lucas hoe je dit kunt doen.
"Ik kan me de tijd nog herinneren dat ‘installs’ en ‘uninstalls’ van tools of applicaties bijzonder veel overbodige bestanden op je PC achterlieten, dat een herinstallatie van het volledige OS zo nu en dan noodzakelijk was"
AWS Lambda
Mijn college Frederique haalt ‘Lamda functies’ naar de Amazon Cloud. Deze zogenaamde serverless functies zijn in staat om op een zeer efficiënte manier de schaalbaarheid (wanneer er meer of minder capaciteit nodig is) volledig uit te schakelen als deze niet gebruikt worden. Dit gaat volledig automatisch en is hierdoor een kostenbesparend alternatief in de cloudomgeving. Je betaalt letterlijk voor wat je gebruikt. Frederique legt dit in haar artikel uit met een voorbeeld van een pinautomaat. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, ook op het gebied van softwareontwikkelingen. Echter is het kiezen van de juiste weg cruciaal omdat dit eventuele hoge kosten en performanceproblemen kan uitsluiten.
"Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, ook op het gebied van softwareontwikkelingen"
Kafka streaming
Lucas heeft twee artikelen geschreven over het streaming mechanisme van Kafka. Streaming is de vorm van integratie of koppelingen tussen IT-systemen (of componenten die grote mate van onafhankelijkheid kennen). Het draait volledig om publicatie en consumptie van informatie. Je kunt het vergelijken met een prikbord of een advertentiebord bij de supermarkt; je hangt het op en het blijft een door jou bepaalde periode zichtbaar. Wie de boodschap ontvangt, of wat men ermee doet is irrelevant. Dit voorbeeld maakt het koppelen van systemen die door verschillende teams of organisaties worden ontwikkeld flexibeler: het vraagt namelijk minder directe afstemming als er een wijziging plaatsvindt. De ontvanger gebruikt de content zoals het is. Wil je weten hoe je in een gratis omgeving kunt experimenteren? Het eerste artikel van Lucas legt dit haarfijn uit.
Het tweede artikel van Lucas gaat dieper in op het ‘dashboard’ van de content: je kunt inzien wat er bijvoorbeeld met een bericht gebeurt. De manier waarop ‘Kafka Topic Watcher’ is opgebouwd biedt mogelijkheden om met diverse (externe) tools te werken.
"Het draait volledig om publicatie en consumptie van informatie. Je kunt het vergelijken met een prikbord of een advertentiebord bij de supermarkt; je hangt het op en het blijft een door jou bepaalde periode zichtbaar"
ADF performance Monitor
Frank heeft een artikel geschreven over de nieuwe release van onze ADF Performance monitor. In alle opzichten is er veel veranderd, maar Frank gaat voornamelijk in op ‘SLA-monitoring’. Dit is een toevoeging waarmee je verwachtingen van verschillende elementen in de applicatie kunt configureren en een waarschuwing krijgt als er niet aan de richtlijnen wordt voldaan. Klik hier om naar het artikel te gaan.
Tips voor het organiseren van webinars
Het laatste artikel gaat eigenlijk niet over technologie, maar het past wel bij know-how. Lucas heeft zijn ervaringen met webinars verwoord in een aantal praktische tips. Van voorbereiding tot moderatie. Een must-read voor iedereen die gaat presenteren via videocalls.