Terugblikken, voorspellen, omdenken, veranderen, verbeteren
31 januari 2019 | Nieuws | Door: AMIS Conclusion
Deel
De kop is eraf. Het nieuwe jaar is weer vol op gang. Traditioneel zijn we bestookt met beschouwingen over het vorige jaar, het woord van het jaar en de kantoortermen die we moeten vermijden. Direct gevolgd door voorspellingen voor het nieuwe jaar, trendlijsten, onderwerpen die u móet omarmen, en de waarschuwingen: “als u deze slag mist, …”. Ik vind dit altijd mooie momenten om te relativeren. Wat doen we en waar doen we het voor? Het helpt mij om de activiteiten van AMIS in het juiste perspectief te plaatsen en het geeft helderheid over de toegevoegde waarde die we onze klanten kunnen, moeten en mogen leveren.
Ontwikkeling
Ik hou van ontwikkeling. Het continue proces van nieuwe kennis en vaardigheden vergaren, gecombineerd met het daadwerkelijk toepassen. Telkens een stap vooruit, evolutionair of revolutionair, in kleine stapjes en af-en-toe echt veranderen. Eén van mijn collega’s noemt dat omdenken, veranderen, verbeteren. Voor alles is een tijd. Ontwikkeling zit voor mij in werkwijzen en in de toepassing van technologie in de breedste zin van het woord. Van tooltjes op de telefoon tot bedrijfsapplicaties, van apparatuur tot IT-tooling. Ik geloof niet in het veranderen om het veranderen. Zonder doel is het verspilde energie.
Er zijn meerdere redenen om verandering in te zetten:
Genereren van nieuwe energie
Dat zie ik vooral als een organisatorische of persoonlijke ontwikkeling. Het stellen van nieuwe doelen, het veranderen van de samenstelling van teams, enz. Het doorbreken van langer bestaande patronen en het bieden van nieuwe perspectieven. Dit geeft nieuw elan, nieuwe energie.
Verbeteren
Dit gaat vooral over optimalisatie, efficiency en effectiviteit. Hoe zorgen we ervoor dat er meer of beter gebruik wordt gemaakt van systemen? Hoe verbeteren we performance? In het kader van onze SaaS Enablement-diensten bouwen we betere of geïntegreerde user interfaces (UI’s) zodat overbodige rubrieken kunnen worden overgeslagen, automatisch bepaald of informatie uit meerdere systemen kan worden gecombineerd. Ook de integratie tussen applicaties, waardoor informatie automatisch wordt gedeeld door applicaties, leidt tot significante verbeteringen in de bedrijfsvoering. U weet wel, minder fouten, sneller informatie beschikbaar, enz. Hier speelt ook de ontwikkeling van technologie een grote rol. Waar we ooit begonnen met overtypen zijn we via export- en import via bestanden, batches, point-to-point interfaces, webservices via servicebussen en service-architecturen nu aanbeland in het tijdperk van de microservices. De veelheid van applicaties en (data)bronnen vraagt om een andere benadering. Pas dan weten we écht wat de status is. Het gaat nu in een aantal gevallen om gedistribueerd eigenaarschap: een systeem publiceert mutaties, het is aan de afnemers om er voor te zorgen dat deze op tijd worden opgehaald en verwerkt. Ik moet hierbij altijd denken aan de adreswijzigingskaartjes: één keer aangeven en de informatie wordt gedeeld met vele partijen. Of en hoe zij ze dat verwerkten, daar hebben we geen zicht op.
Innovatie
In dit domein worden we overspoeld met nieuwe termen. Ieder jaar moet ik me weer nieuwe afkortingen en aanduidingen eigen maken. Alles klinkt in de folder en voor de fans als het ei van Columbus, dé silver bullets waarmee alle bestaande problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dat vind ik jammer! Ten eerste is de belofte zo groot dat het resultaat alleen maar tegen kan vallen. Ten tweede leidt het tot een soort alles-of-niets benadering die óf eindigt in deceptie óf zorgt dat er niet mee wordt gestart.
Revolutionaire allesomvattende paragdimaverschuivingen zijn niet te overzien. Alle architectuurmodellen, agile-benaderingen, enz. ten spijt. En wat niet te overzien is, kan niet goed worden beheerst en heeft daardoor een enorm afbreukrisico. Ik vertrouw daarom op een getrapte aanpak. Durf te vertrouwen op nieuwe technologie. Durf te experimenteren en onderzoeken. Start met kleine stappen, en bij een groeiend en overtuiging van positief effect, neem je steeds grotere stappen.
Bij AMIS hebben we ingezet op IoT, het combineren van sensordata - die écht bijna overal aanwezig is - met andere bronnen om zo de bedrijfsvoering te verbeteren. Denken, experimenteren, doen heeft inmiddels geleid tot handenvol toepassingen die in industriële en facilitaire omgevingen zijn ingezet.
Dit jaar doen we hetzelfde met Data Analytics. We werken al jaren met data, in platformen, applicaties, integraties en visualisaties. Nu combineren we onze kennis en kunde, binnen AMIS én ons Conclusion Ecosysteem, om onze klanten te helpen meer uit hun data te halen. Concreet: hoe haalt u kennis en business waarde uit data? Big data, Analytics, Data science, machine learning, AI… Mooie voorbeelden van realiseren wat er nog niet is.
Voorkom problemen
Ik blijf het zeggen: voorkom de creatie van nieuwe legacy! Te vaak komen we in omgevingen waar ooit waardevolle applicaties en databronnen nog een belangrijke rol in de bedrijfsvoering spelen. Technologisch verouderd, geen onderhoudscontracten, “don’t fix what ain’t broken”, risicovol, we durven er niet écht aan te zitten, we weten niet meer precies wat het doet en waarom, we kunnen geen mensen meer vinden die dit kunnen of willen onderhouden, … organisaties die door achterstallig onderhoud aan de rand van de afgrond terecht komen of zijn gekomen. Hoe verder? Een systeem dat doet wat het oude deed, maar dan beter, sneller, hipper, met aanvullende functionaliteit wordt dan gevraagd.
Wij geloven dat je, behoudens aflopende activiteiten, nooit in deze situatie terecht mag komen. Onderhoud functioneel en technisch je applicaties en databronnen. Blijf op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen. Durf af en toe een sprong te wagen door afscheid te nemen van verouderende technologie om een nieuwe te adopteren. Dan is het geen “leap-of-faith”, maar een haalbare sprong of stap. Durf niet gebruikte functionaliteit te verwijderen. Compartimenteer en vervang onderdelen. Gebruik het onderhoudsbudget met verstand en voorkom grote risico’s in de toekomst. Loop niet achter iedere hype aan, maar bedenk wat je nodig hebt, wat je wilt, wat je kunt, of wilt kunnen. Maak keuzes, over functionaliteit en technologie, over prioriteiten, kleine en grotere stappen.
Blijf ontwikkelen
Bij AMIS houden we van ontwikkelen. We houden goed in de gaten wat er aan nieuwe mogelijkheden ontstaat, welke technologie opkomt en welke afneemt. We experimenteren en werken praktisch aan nieuwe technologietoepassingen die door klanten in de praktijk worden ingezet. Daarmee hebben we een voorsprong die we graag delen. We denken en werken graag mee. Ook in 2019 staat AMIS weer klaar voor haar klanten. Wij halen plezier en rendement uit het toepassen van de kracht van IT van vandaag en morgen. Gaat u omdenken, veranderen of verbeteren? En speelt IT daar een rol in (ik kan me niet voorstellen dat dat niet zo is)? Nodig mij of mijn collega’s eens uit om te onderzoeken hoe we elkaar kunnen helpen.
Ik wens u dynamisch en succesvol 2019, een jaar vol vernieuwing, voorspellingen die uitkomen, en andere niet, een jaar waarin u kiest wat u wilt veranderen en waarom, omdat u dat wilt, en niet omdat u wordt gedwongen.