Terugblik IoT conferentie bij AMIS; digital twin en businessresultaten

14 juni 2022 heeft AMIS een terugblik op het IoT Solutions World congress gegeven. Robbrecht van Amerongen, Tomasz Brzezinski van AMIS en Edwin Postma (Architect bij Eneco) hebben in mei 2022 deze conferentie bezocht. Tijdens de terugblik gaven ze aan een volle zaal, hun beeld van de technologische ontwikkelingen, de nieuwste innovaties, opvallende ontwikkelingen in de markt en best practices over hoe je IoT op schaal kunt toepassen. 

21 juni 2022   |   Publicatie   |   Door: Robbrecht van Amerongen

Deel

Terugblik IoT Conferentie bij AMIS

Voor de aanwezigen was het vooral interessant om te leren hoe volwassen de IoT markt aan het worden is. Wat zijn succesvolle implementaties en wat zijn de factoren die deze projecten succesvol maken? Welke technieken zijn actueel bij de smaakmakers in de markt en hoe volwassen zijn de leveranciers in het toepassen van deze nieuwe technieken? 

Robbrecht van Amerongen startte de avond met een overzicht van de IOT Solutions World Congress en de thema’s die op dit moment spelen. De conferentie is de grootste bijeenkomst van IoT Experts die jaarlijks in Barcelona wordt gehouden. Met 12.000 bezoekers, 350 bedrijven en 270 sprekers is het de perfecte plek om in contact te komen met de experts in de markt van IoT en actuele onderwerpen te bespreken.   

Connectiviteit is uit, digital twin hot topic

Opvallend was dat er tijdens het congres vrijwel geen gesprekken meer waren over connectiviteit. Waar een aantal jaar geleden topics als LoRA, LTEM en 5g overal langs kwamen trekt Robbrecht de conclusie dat dit nog steeds wel speelt maar dat het voor een groot deel (standaard) geïntegreerd zit in devices. Veel devices zijn uitgerust met een digitale module die zelf met een eigen IP-gebaseerde connectiviteit voor de data uitwisseling zorgt. De focus lag dit jaar veel meer op businessresultaat. Daarvoor is steeds meer data en analytics nodig. Ook zien we dat er veel meer nadruk ligt op het end-to-end integreren van IoT data, conclusies door analytics en acties in backend-systemen zoals ERP- en Assetmanagementsystemen. De mooie dashboards met IoT data verschuiven naar een overzicht van de status van businessresultaten op basis van automatische acties op de binnenkomende data.  
Dit zien we terug in grote IoT-implementaties die daadwerkelijk veel businessresultaat opleveren. Zoals bij Volkswagen (efficiëntie van het productieproces), BP (betere planning van werk en minder fysieke inspecties) en London Array (minder onderhoud en langere levensduur van een grootschalig windpark). En natuurlijk de case van Eneco en AMIS. Waarbij een reductie van de CO2 uitstoot een groter aandeel van duurzaamheid in de energiemix oplevert.  

Eneco, Energy Cloud. Gericht op snelheid en schaal, iteratief naar een ambitieus doel toewerken

Edwin Postma, Enterprise Architect van Eneco, heeft ons tijdens zijn presentatie meegenomen met de reis van Eneco. Een reis over hoe de strategische doelstelling van Eneco is vertaald naar concrete acties en besluiten die hebben geleid tot het realiseren van een Smart Energy grid IoT platform dat de basis vormt voor het realiseren van een veelvoud aan business use cases.  Dit noemt hij de Energy Cloud. 
Eneco wil in 2035 klimaatneutraal zijn, dat betekent een groter aandeel duurzame bronnen en vervanging van Cv-ketel door warmtenet en warmtepompen. Deze verandering vergt veel meer balanceren en onderlinge afstemming binnen de energienetwerken. Hiervoor is een smart grid nodig dat hoogfrequent en in grote aantallen data over vraag en aanbod in de energiemarkt kan uitwisselenDeze uitdaging heeft Eneco bij AMIS neergelegd. Het resultaat is een hoog schaalbaar en flexibel IoT-platform waarop Eneco een veelvoud aan use cases kan realiseren. Waarbij het onderscheidende vermogen is dat hetzelfde platform data uit verschillende energie modaliteiten met elkaar kan verbinden. Dus uitwisseling tussen warmte, zon, wind, batterij, traditioneel fossiele opwek, boilers en EV-laadpalen. En daarmee de traditionele silo’s in de energie-industrie doorbreekt.  

Smart energy grid wordt energy cloud

Smart energy grid wordt energy cloud

Tot slot heeft Tomasz Brzezinski laten zien hoe het proces van de Eneco-case verlopen is. Van het aansluiten van enkelvoudige slimme meters tot een volledige energy grid waarin de data van opwekking, distributie en consumptie van energie in één platform bij elkaar komt. Dit is het gereedschap voor de business use cases van Eneco. Van optimalisatie van het netwerk, detecteren van storingen, het anticiperen op gebruikspatronen en het balanceren van het netwerk. De data in de Energy Cloud is ook de bron voor data scientist om nieuwe dataproducten te bouwen die bijdragen aan de duurzaamheid en business doelstellingen van Eneco. Tot slot staat Tomasz stil bij de betekenis van digital twin. Daarbij trekt hij de conclusie dat er veel verschillende definities van digital twin naast elkaar bestaan maar dat deze wel langzaam naar elkaar toe bewegen. Ook constateren we dat in veel gevallen een digital twin (nog) niet nodig is. Over het algemeen is maar in 20-30% van de gevallen van complexe dataprocessing een digital twin nodig. De rest van de cases kan opgelost worden met “gewone” discrete logica.  

Conclusie van de avond

Na deze sessie hebben we met de deelnemers, onder het genot van een hapje en een drankje, nog verder gepraat over hun ervaringen, plannen en strategie. Daarbij zijn we vooral ingegaan op de aspecten die een IoT-oplossing succesvol maken. De conclusies van de avond op een rijtje:  

  • Ga niet ‘knutselen’ maar ga op zoek naar professionals en bouw een ecosysteem;  
  • Voorkom silo’s, denk integraal; 
  • Durf groot te denken, maar begin stap voor stap; 
  • Denk in business use cases en stapel die op elkaar zodat ze elkaar versterken; 
  • Denk aan schaalbaarheid en richt je architectuur en platform hierop in; 
  • Denk in samenwerking, je hebt meerdere partijen nodig die willen samenwerken om tot successen te komen; 
  • Laat je niet verleiden tot ‘snelle’ oplossingen;  
  • IoT, Digital twins, enz. zijn maatwerk op basis van een blauwdruk van je organisatie.

Download hier de presentaties

Vul het formulier in en ontvang de presentaties in je e-mail