Systeembeheer in 2025: essentieel, maar volop in transitie

Op vrijdag 25 juli is het de dag van de Systeembeheerder, hét moment om stil te staan bij de mensen die dag en nacht zorgen dat onze digitale systemen blijven draaien. Denk aan servers, databases, netwerken, hardware, routers en firewalls. Onmisbaar, maar tegelijkertijd volop in beweging. Want hoelang blijft het beroep van systeembeheerder in zijn huidige vorm nog bestaan?  

25 juli 2025   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

Twee systeembeheerders van AMIS Conclusion

Is systeembeheer een uitstervend vak?  

Net zoals de data-entrymedewerker en de kassier bij een bank lijkt ook de traditionele systeembeheerder te verdwijnen. Niet omdat het werk minder belangrijk is, maar omdat door het gebruik van clouddiensten de manier waarop we systemen beheren fundamenteel verandert. De klassieke beheerder van één enkel systeem heeft plaatsgemaakt voor specialisten die complete platformen overzien: van besturingssystemen tot firewalls en van infrastructuur tot applicaties. 

Van reactief naar proactief: de veranderende rol 

Volgens onze Platform DevOps-experts Johan Buijser, Bert Jan Meinders en Tiago de Amorim Rocha is systeembeheer niet verdwenen, maar wel totaal veranderd. Waar het werk vroeger draaide om het oplossen van incidenten, draait het nu om het voorkomen ervan. De kernvragen zijn veranderd naar:  

  • Welke risico’s lopen we?  
  • Hoe achterhalen we de root-cause van een incident?  
  • Hoe automatiseren we de detectie, analyse en oplossing van een probleem? 

Johan vertelt: “Ik ben de laatste jaren steeds meer verantwoordelijk geworden voor een hele keten. Dat maakt dat ik nu ook veel meer kennis opdoe van bedrijfsprocessen en direct zie wat het effect van mijn werk is. Een nauwe samenwerking en onderling vertrouwen is belangrijk. Daarin is proactief werken en communicatie met onze klanten essentieel. Zo verbeteren we onze diensten en sparren we over nieuwe ideeën. Ik automatiseer om efficiëntie te verhogen, de kwaliteit te verbeteren en de betrouwbaarheid en veiligheid te borgen.” 

Bert Jan zegt: “Het belangrijkste onderdeel van mijn werk is het structureel oplossen van problemen. Door de diversiteit aan systemen is deze taak uitdagender en interessanter geworden. Het analyseren van een nieuw en onbekend probleem vereist specifieke expertise en ervaring. Zodra ik een oplossing heb gevonden, wordt deze geautomatiseerd. Dit zorgt ervoor dat het probleem bij een volgende keer automatisch wordt aangepakt. Systeembeheerders zorgen voor stabiele IT-omgevingen en blijven rustig wanneer systemen niet naar behoren functioneren. Zij ontwikkelen robuuste oplossingen. De 24/7 beschikbaarheid van systemen is geen toeval, het is het resultaat van vakmanschap.” 

AI als collega, geen vervanger (nog niet) 

Tiago, die tot een jongere generatie technologiespecialisten behoort, ziet het anders. Volgens hem neemt AI op termijn alle uitvoerende taken over. Daar zijn we nog niet, maar we zijn al een eind op weg.  

Tiago legt uit: “Als we 24/7 hoog beschikbare dienstverlening willen leveren, moeten we onze kennis en ervaring in een AI-model vastleggen. Dat model moet proactief kunnen reageren bij dreigende storingen. Nu nog met menselijke controle, maar op korte termijn worden veel functies autonoom. Dan kan de klassieke systeembeheerder wel inpakken.” 

Volgens Tiago ontstaat er een nieuw type team: het Platform-DevOps-team. Hierin werken ontwerpers, ontwikkelaars, AI-specialisten en Operations-experts samen aan één doel: stabiele, schaalbare en onderhoudbare platformen die altijd beschikbaar zijn. Zij zijn de uitvoerders van een betrouwbare operatie en een voorspelbaar changeproces. 

Van System Administrators naar Platform DevOps Engineer

Ook internationaal zien we deze verschuiving. Solution Architect Ise Douwes legt het verschil uit tussen System Administrators en Platform DevOps Engineers: “System Administrators richten zich voornamelijk op het beheren van de IT-infrastructuur: hardware, netwerken en systemen. Platform DevOps Engineer bouwen en onderhouden betrouwbare softwaresystemen. Ze gebruiken automatisering en software engineering om systemen schaalbaar en robuust te maken en te houden. Platform DevOps Engineers zijn dus meer betrokken bij de software-ontwikkelcyclus. System Administrators zorgen dat alles blijft draaien.” 

De systeembeheerder verdwijnt, lang leve de Platform DevOps Engineer 

De conclusie? Het klassieke beeld van de systeembeheerder verdwijnt. Maar de essentie – zorgen dat alles blijft draaien – blijft. Alleen gebeurt dat nu met andere middelen, in andere teams en met andere competenties. AI zorgt ervoor dat het werk anders wordt en de omgevingen stabieler. Tegelijkertijd blijft hoogwaardige IT-expertise essentieel. Achter elke stabiele IT-omgeving staan nog steeds vakmensen, al heten ze wellicht anders.