Packer, Vagrant, Virtualbox en Docker

Op 23 augustus 2018 organiseert AMIS een kennissessie waarin je snel setup en beheer van verschillende omgevingen leert.

13 augustus 2018   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

kennis 111995434577

Leer slim beheer van PoC | Demo | Studie | ontwikkel | speel-omgevingen met Packer, Preseed, Vagrant, Virtualbox, Docker

Als ontwikkelaar heb je naast je reguliere werk regelmatig behoefte aan een omgeving voor bijvoorbeeld zelfstudie, uitproberen van nieuwe tools of het uitvoeren van een PoC. Soms is de omgeving alleen voor jezelf maar in andere gevallen wil je deze ook eenvoudig kunnen delen, bijvoorbeeld voor het geven van een training. Voor deze omgeving heb je veelal specifieke wensen. Je wilt flexibel en snel 'up and running' zijn en de mogelijkheid hebben de omgeving zonder al te veel moeite opnieuw op te bouwen. Bij voorkeur wil je deze lokaal draaien op je laptop, maar dan wel op zo'n manier dat deze goed geïsoleerd is van al je andere tools en omgevingen. En je wilt deze kunnen opruimen zonder blijvende vervuiling op je laptop. In details van de installatieprocedure ben je veelal niet geïnteresseerd.


Om dit te realiseren heb je vaak te maken met een aantal uitdagingen zoals:

  • Netwerkconfiguratie

Hoe kunnen een host en guest goed met elkaar communiceren? Hoe kunnen guests elkaar vinden? Hoe kunnen containers elkaar vinden? Hoe kunnen de guests bij het internet? Hoe maak ik mijn lokaal gehoste applicatie eenvoudig online beschikbaar?

  • Snel nieuwe versies uitproberen

Werkt mijn stack nog wel goed op deze specifieke Linux versie?

  • Herstel

Hoe kan ik snel mijn omgeving herstellen, opnieuw opbouwen of terugbrengen naar een vorige toestand? Er wordt ingegaan op mogelijkheden van Virtualbox en Docker.

  • GUI

Hoe kan ik GUI tools gebruiken vanuit Docker containers

Tools

Tijdens deze kennissessie zul je ervaring opdoen met verschillende tools om omgevingen neer te kunnen zetten. Als voorbeeld zal er een Kafka / Spring Boot / Spring Tool Suite omgeving worden opgetuigd, maar de methodiek is generiek en toepasbaar op andere frameworks en tools.

We gebruiken:

  •   Virtualbox om een gevirtualiseerde omgeving in te draaien. Er zal in worden gegaan op hoe Virtualbox networking in de praktijk werkt.
  •   Preseed voor het automatiseren van de OS installatie
  •   Packer om Preseed gebruik te automatiseren
  •   Vagrant om vervolgens de omgeving verder in te richten zoals het netwerk te configureren, gebruikers aan te maken en Docker te installeren
  •   Docker om de puntjes op de i te zetten en bijvoorbeeld een Apache Kafka + Spring Boot + Java 8/9/10 omgeving te draaien of een Oracle Database + SOA Suite omgeving samen te stellen en te gebruiken. Er zal worden uitgelegd hoe je Docker containers kan laten communiceren en hoe je vanuit een Docker container ook GUI tools zoals Spring Tool Suite of JDeveloper kan draaien.


Naast de do-it-yourself oplossing zoals hierboven beschreven zijn er verschillende oplossingen voor ready-to-use omgevingen zoals AWS AMIs, Bitnami, images uit Docker registries. Ook deze zullen de revue passeren.

Wat leer je?

Na deze sessie heb je de bagage om met de genoemde tools zelf snel een potentieel complexe omgeving op te zetten, efficient te gebruiken en na gebruik weer netjes op te ruimen.

Aanmelden

Wil je bij deze kennissessie op 23 augustus aanwezig zijn? Stuur dan een mail naar marketing@amis.nl met de vermelding 'Aanmelding kennissessie 23 augustus'.  Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Wij zorgen voor het diner. Heb je dieetwensen? Geef dat dan aan in de mail. Ken je iemand voor wie deze avond ook interessant is? Dan is diegene natuurlijk ook van harte welkom. Laat diegene zich wel even zelf aanmelden in verband met de catering en het totaal aantal beschikbare plekken voor deze sessie.