Realtime data is de sleutel tot een succesvolle energietransitie

In de wereld van de energietransitie is er één element dat keer op keer wordt geprezen als de ultieme gamechanger: realtime data. Maar laten we eerlijk zijn, nog veel systemen worden met vaste instellingen bestuurd en de data wordt periodiek (wekelijks/maandelijks) alleen voor facturatie uitgelezen. Het wordt tijd om de waarheid onder ogen te zien. Realtime data is niet alleen essentieel, het is onmisbaar voor een succesvolle energietransitie. In dit artikel geef ik zes argumenten waarom realtime data van cruciaal belang is voor het transformeren van ons energiesysteem naar duurzaamheid.

17 november 2023   |   Blog   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

Realtime data is de sleutel tot een succesvolle energietransitie

Optimalisatie van energiebronnen

Niet langer gokken, maar weten.

Zonder realtime data sturen we blind met onze energiebronnen. Het monitoren en beheren van het energienet is een delicate evenwichtsoefening die vereist dat we precies weten wat er op elk moment gebeurt. Realtime data biedt ons de helderheid en nauwkeurigheid die nodig is om het energieaanbod te balanceren en een efficiënte mix van hernieuwbare en conventionele energiebronnen te garanderen.

Naadloze integratie van duurzame energie

Weg met de schommelingen.

Schommelingen in de opwekking van duurzame energie zijn een veelvoorkomend probleem. Het balanceren tussen de verschillende energievormen is essentieel. Zonder realtime data is energie-integratie een gok. Alleen met actuele inzichten kunnen we de variabiliteit van duurzame energie voorspellen en beheren, waardoor we de obstakels van fluctuaties kunnen overwinnen en een soepele integratie in ons energiesysteem kunnen bereiken.

Energie-efficiëntie voor consumenten

De kracht van bewustzijn.

Zonder realtime data blijven consumenten in het duister tasten over hun energieverbruik. Met de introductie van flex-tarieven is het ook voor consumenten essentieel om te weten wat hun productie en consumptie gedurende de dag is. Realtime data geeft consumenten de kracht van bewustzijn, waardoor ze inzicht krijgen in hun energiepatronen en doelgerichte besparingsmaatregelen kunnen nemen. Het is tijd om de controle terug te nemen en realtime data te omarmen als een instrument voor energie-efficiëntie.

Optimalisatie van energieopslag

Geen tijd te verliezen.

Energieopslag in batterijen (voor korte termijn) of in waterstof (voor seizoensoverbrugging) is cruciaal voor een veerkrachtig en efficiënt energiesysteem. Maar zonder realtime data verspillen we kostbare tijd en middelen. Realtime inzichten stellen ons in staat om energieopslagsystemen te optimaliseren, zodat ze precies op het juiste moment worden gebruikt. Laten we afrekenen met inefficiëntie en realtime data omarmen om onze energiereserves effectiever te beheren.

Innovatie

De drijvende kracht achter vooruitgang.

Innovatie gedijt op de beschikbaarheid van realtime data. Het biedt ons de inspiratie en inzichten om nieuwe technologieën te ontwikkelen en te implementeren. Door realtime gegevens te gebruiken, kunnen we nieuwe manieren vinden om duurzame energie te genereren, efficiëntie te verbeteren en de energietransitie verder te versnellen. We kunnen niet blijven hangen in het verleden, het is tijd om realtime data te omarmen als de drijvende kracht achter vooruitgang.

Veerkracht en betrouwbaarheid van het energienet

Geen compromissen.

Ons energienetwerk moet veerkrachtig en betrouwbaar zijn. Maar zonder realtime data staan we bloot aan onzekerheden en potentiële storingen. Realtime data stelt ons in staat om snel te reageren op veranderingen en het netwerk robuuster te maken. Op landelijk niveau, maar ook op regionaal en wijkniveau. Laten we geen compromissen sluiten als het gaat om de stabiliteit en betrouwbaarheid van ons energiesysteem en hierin moeten we op elk niveau snel kunnen schakelen.

Conclusie

Realtime data is de levensader van de energietransitie. Waar in het verleden energiesystemen redelijk statisch waren, geeft de introductie van duurzame bronnen steeds meer fluctuaties. Het is tijd om het essentiële belang van realtime data in ons energiesysteem te erkennen. We hebben geen tijd te verliezen - laten we realtime data omarmen en onze energietoekomst vormgeven.

Meer informatie over realtime data?

Robbrecht van Amerongen

Robbrecht van Amerongen

Head of Internet of Things en Industry 4.0
Robbrecht.van.Amerongen@conclusion.nl