PowerWeb Lecture: Building IOT Capabilities for energy transition and digital twin at scale

De energietransitie is een belangrijke stap richting een duurzame en schonere toekomst. Het betekent een overgang weg van fossiele energiebronnen naar hernieuwbare bronnen, waaronder zonne-energie, windenergie en waterkracht.

14 februari 2023   |   Podcast   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

Robbrecht van Amerongen bij TU Delft

Zeker in Nederland – dat slechts een klein percentage energie opwekt uit nucleaire bronnen en geen gebruik kan maken van waterkracht – is dat een uitdaging. Daarnaast wordt de energieproductie steeds verder gedecentraliseerd en zal aardgas worden vervangen door alternatieven voor huishoudelijke verwarming zoals een waterpomp of stadsverwarming.

De rol van sensoren bij het besturen van de energietransitie

Het toegenomen gebruik van elektrische voertuigen, warmtepompen en thuisbatterijen zal een enorm effect hebben op de energie-infrastructuur in Nederland. Om dit actief te besturen en te beheren, is een groot aantal sensoren nodig die in hoge frequentie meten en gegevens over vraag en aanbod in real-time delen met elkaar. Daarbij is het van belang dat deze gegevens direct worden verwerkt in operationele systemen van het energienetwerk.

Gastcollege: uitdagingen en oplossingen bij het realiseren van een grootschalig energienetwerk

In dit gastcollege gaat Robbrecht van Amerongen in op de typische uitdagingen van het realiseren van een grootschalig energiedatanetwerk en de mogelijke oplossingen. Wat zal er gebeuren als we trage legacy-systemen (die tientallen jaren geleden zijn ontworpen), verbinden en gebruiken met hoogfrequente netwerksturing en massale gegevensverwerking? Ook demonstreert hij nieuwe businesscases die zijn ontwikkeld op dit snelle energiedatanetwerk. Hij bespreekt praktijkvoorbeelden, ‘best practices’, valkuilen en uitdagingen die nog nader onderzoek behoeven.

Over Robbrecht van Amerongen

Robbrecht is in de afgelopen 20 jaar betrokken bij tal van innovatieve IT-systemen en heeft als intrapreneur verschillende nieuwe business units binnen AMIS | Conclusion gecreëerd, allemaal gerelateerd aan real-time gegevensuitwisseling tussen complexe systemen. De afgelopen zes jaar is hij met zijn team betrokken geweest bij de ontwikkeling en implementatie van grootschalige IoT-projecten in de maakindustie en energiesector. Robbrecht heeft een MSc in Strategic Innovation Management van de University of Groningen.

Over The PowerWeb Institute

The PowerWeb Institute is een multidisciplinair samenwerkingsverband van 5 faculteiten van de TU Delft op het gebied van Intelligente en Geïntegreerde Energiesystemen: Electrical Engineering, Mathematics & Computer Science (EEMCS), Technology Policy & Management (TPM), Mechanical, Maritime & Materials Engineering (3mE), Industrial Design Engineering (IDE), Aerospace Engineering (AE), met als scientific director prof. Peter Palensky, EEMCS. https://www.tudelft.nl/staff/p.palensky

Meer weten over dit onderwerp?

Robbrecht van Amerongen

Robbrecht van Amerongen

Head of Internet of Things en Industry 4.0