Onderzoeksrapport: van data-overdaad naar just-enough en just-in-time

AMIS Conclusion ziet dat grote bedrijven vaak worstelen met het creëren van waarde uit de zeeën aan data die ze verzamelen. Daarom hebben we onderzoeksbureau Markteffect gevraagd om de problemen van grote organisaties op het vlak van data-overdaad, dataplatforms en data-engineering in kaart te brengen. In dit onderzoeksrapport ontdek je de resultaten én onze conclusies en aanbevelingen.

15 mei 2023   |   Publicatie   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

Onderzoeksrapport: van data-overdaad naar just-enough en just-in-time

Centrale vragen in het onderzoek onder 150 digitale leiders bij grote bedrijven waren:

  • Kunnen organisaties de data die ze verzamelen optimaal benutten?
  • Weten ze eigenlijk überhaupt nog wel wat ze allemaal verzamelen?
  • Overtreffen de baten de kosten?
  • Hoe is de samenwerking tussen IT en business?
  • Wat is de staat van hun dataverwerking en de volwassenheid van hun data-engineering?

Vraag dit onderzoeksrapport aan via het formulier onderaan deze pagina.

Bedrijven worstelen met veel datathema’s

Het onderzoek bevestigt wat we al vermoedden: grote bedrijven worstelen met veel van deze datathema’s. Zo verklaart 42 procent van de respondenten niet altijd tot de benodigde inzichten te komen omdat ze te veel data hebben. Slechts 39 procent oordeelt dat de bijdrage van de data aan de bedrijfsdoelstellingen groter is dan de kosten. En 63 procent van de bedrijven bewaart bewust méér data dan zij nu gebruiken met het oog op mogelijk toekomstig gebruik.

Onze 9 aanbevelingen

We sluiten het onderzoeksrapport af met negen aanbevelingen voor organisaties om het onbenutte datapotentieel te verzilveren, de data-engineering te verbeteren en zo toe te werken naar effectieve dataplatformen. Met als gevolg dat ze optimale resultaten bereiken dankzij de inzichten die ze halen uit de inzet van (realtime) data. 

Benieuwd naar de resultaten én onze conclusies en aanbevelingen? Download het rapport dan nu via het formulier onderaan deze pagina.

‘Vergeet omvang datalake en focus op waardecreatie’

Andre van Dalen, directeur AMIS Conclusion: “De IT-sector heeft organisaties de afgelopen jaren verleid tot het verzamelen van grote hoeveelheden data, zonder focus op wat men daarmee wil bereiken. Het is de kunst om met effectieve dataplatformen en data-engineering een positieve bijdrage aan de bedrijfsvoering te leveren door ‘intelligent operations’ te faciliteren."

"Een optimale realtime informatiepositie is de basis voor actiegerichte beslissingen en leidt tot een krachtigere bedrijfsvoering. Data moet beschikbaar, bruikbaar, veilig en up-to-date zijn. Overal, altijd en voor iedereen. Zo vergroot je de effectiviteit van datascientists, machine learning-specialisten en alle gebruikers van systemen. Uiteindelijk gaat het niet om de omvang van je datalake, maar om het toepassen van data voor waardecreatie. Uit het onderzoek blijkt dat veel grote organisaties moeite hebben om dit vorm te geven. Via dit rapport hopen wij ze op weg te helpen.”

Download het onderzoeksrapport