Lucas Jellema & AMIS, groei en ontwikkeling in 5 kernwaarden

Lucas Jellema, CTO van AMIS, aanjager(s) van vooruitgang, is tot volle bloei gekomen bij AMIS | Conclusion. Verantwoordelijk voor de inhoudelijke visie, richting, ontwikkeling van mensen, kennis en kunde, borging van kwaliteit en vakmanschap.

24 maart 2023   |   Nieuws   |   Door: André van Dalen

Deel

AMIS

Vol trots vertelde ik op onze kwartaalbijeenkomst over Lucas’ promotie tot CTO Conclusion. Een logische volgende stap, gezien zijn niet aflatende energie om binnen Conclusion dezelfde beweging te faciliteren als bij AMIS. Zijn brede én diepgaande kennis, een bevlogen persoonlijkheid, een fantastische ‘presenter’, een leermeester, een duider op elk niveau en aandacht voor het individu. Vol trots kijk ik terug op meer dan 20 jaar Lucas bij AMIS, 15 jaar samen.

Lucas heeft zijn ervaringen prachtig samengevat in zijn artikel: Jubileum bij dezelfde werkgever: 20 jaar ervaring (conclusion.nl), voor zijn doen nogal kort. Ik duid dit in het perspectief van de kernwaarden van AMIS, die ons maken tot een ‘great place to work’, best partner’, marktleider in realtime data. Die 5 kernwaarden zijn: passie, meesterschap, betrokkenheid, vernieuwing en lef.

Innovatiekracht zie je terug in onze projecten. Of het nu gaat om Cloud oplossingen of Internet of Things
Lucas Jellema presentatie
Lucas Jellema presentatie
Lucas Jellema presentatie
Lucas Jellema presentatie

Passie

Passie als basis, houden van het vak. Het geloof in de kracht van technologie, de uitdaging om van niets iets te maken, de voortdurende dynamiek van nieuwe ontwikkelingen, de puzzel om in complexe structuren, met veel afhankelijkheden iets werkends te creëren. Het creatieve aspect van oplossingen bedenken, en de drang met gedegen ‘engineering’ iets echt goed neer te zetten. Duurzaamheid in kwaliteit. 

Lucas’ leven ademt IT, naast familieman, sporter, enz.  Lucas onderzoekt, leest, experimenteert, bouwt, bespreekt en presenteert zijn inzichten en ervaring. Hij begint vroeg, organiseert ’s avonds kennissessies. Dat hou je alleen vol als je echt gepassioneerd bent over wat je doet. Passie is passie besmettelijk, niets is zo inspirerend als samen bezig zijn met waar je van houdt. 

Meesterschap

Meesterschap: de overtreffende trap van vakmanschap. Doorgaan waar anderen stoppen. Iets goed kunnen is het goed begrijpen, toepassen, en verrijken met ‘bijkomstige elementen’. Werkende, toekomstvaste IT, goede algoritmes, code, infrastructuur, (non-functional) requirements, definitions of ready en done, standaarden, best-practices, productiviteit, voortbrengingsprocessen, … Het IT-vak kenmerkt zich door complexiteit en samenhang, het vinden van een passend antwoord op iedere uitdaging. Het meesterschap zit hem vooral in het delen van kennis. 

Lucas’ bijdrage aan het AMIS technology blog (AMIS, Data Driven Blog - Oracle & Microsoft Azure - Getting value from IoT, Integration and Data Analytics) is fenomenaal, het resultaat idem: meer dan 17 jaar kennis, dagelijks duizenden bezoekers. Lucas heeft altijd tijd besteed aan kennisdeling, bij AMIS, bij Conclusion, op conferenties, bij klanten, in blogs, artikelen en boeken. Het is daarmee ook verworden tot een kernwaarde: kennis delen is bij AMIS belangrijker dan kennis hebben.

Lucas Jellema Historywall
Lucas CTO taartjes
Lucas taartjes CTO

Betrokkenheid

Betrokkenheid, bij collega’s, (mensen) bij de klant, het doel, de maatschappij. AMIS is een mensenbedrijf: de techniek doet het wel, de mensen bepalen het resultaat. Weten waar je het voor doet, voor de klant, jezelf, voor elkaar, voor de organisatie. Openheid, respect, waardering, van elkaars kracht, beperkingen en situatie. Niet voor niets leggen we AMIS’ betekenis al jaren uit in de context van vrienden: over plezier, op elkaar kunnen bouwen, gemeenschappelijkheid,  onbaatzuchtigheid, vertrouwen, en vooral elkaar iets gunnen. 
  
Lucas’ bijdrage aan betrokkenheid is groot. Hij vraagt om begrip, voor mensen, hun situatie, kijkt achter wat we direct zien of horen. Hij leert, zoekt contact en harmonie. Dat gaat niet vanzelf, dan praat hij erover, zoals je met vrienden doet. Alleen je beste vrienden durven je te confronteren, zeggen wat je eigenlijk niet wil horen, dat maakt vriendschappen sterker!

Vernieuwing

Vernieuwing, de basis van IT. In een jong werkveld is de snelheid van verandering groot. AMIS-ers moeten bereid zijn zichzelf iedere 5 jaar opnieuw uit te vinden. Vernieuwen gaat voor ons over het zien van nieuwe mogelijkheden, hoe die te benutten, organisaties beter, sneller, goedkoper, effectiever te maken, risico’s te verlagen of zelfs hele nieuwe businessmodellen te bedenken én implementeren. Lucas is een vernieuwer, hij weet wat er speelt, aankomt, wil begrijpen, wat kan het, hoe werkt het, waar ligt de kracht, waar moet je rekening mee houden. AMIS & Lucas: aanjagers van vooruitgang. 

Lef

Lef is nodig om uit je comfortzone te stappen, iets nieuws op te pakken, iets loslaten, weerstanden overwinnen, trotseren, uit te dagen. Ons lef is gebaseerd op overtuiging dat het altijd beter kan, we beter willen, de status quo willen aanpakken. Lef is durven vertrouwen, hulp vragen, doen waar anderen over praten, gebaseerd op vertrouwen, kennis, ervaring en intuïtie. 
Lucas is geen lefgozer. Lucas gelooft in eigen kunnen en technologie, de kracht van samenwerking. Lucas stimuleert anderen lef op te bouwen en te starten, eerste stappen nemen, het lef te benoemen wat belangrijk is. Dat maakt hem een geweldige kerel om mee samen te werken, een ideale partner samen grote dingen aan te durven.

Lucas Jellema en André van Dalen
Lucas Jellema en André van Dalen

5 elkaar versterkende factoren als basis voor succes

5 karaktertrekken van Lucas, 5 kernwaarden van AMIS waarmee we grote successen hebben behaald waar we trots op zijn: aansprekende referenties, topbedrijf, kweekvijver van talent. Als iemand na bovengemiddeld dienstverband vertrekt, gegroeid als professional, mens, persoonlijkheid, in rol, ervaring, kennis, kunde, dan zijn we daar trots op. We voelen de pijn van het afscheid, we delen de waardering van gerealiseerde groei. Dat geldt zeker voor Lucas.
 
Lucas, eens een AMIS-er, altijd een AMIS-er! Trots lid van de ‘historywall’ waarop alle AMIS-ers staan die 10 jaar of meer AMIS hebben vormgegeven, ontwikkeld en vertegenwoordigd. Ik ben er trots op Lucas collega te zijn geweest, én te blijven. Vanuit een andere rol, die hem past als geen ander, vanuit dezelfde kernwaarde, dezelfde intentie, dezelfde intensiteit. Bedankt voor alles wat je voor ons hebt betekend, voor mij hebt betekend, en wat je nog voor en met ons gaat betekenen!  

Meer weten?

Neem dan contact met mij op.

André van Dalen

André van Dalen

Directeur
andre.van.dalen@amis.nl