OCI Monitoring, HTTP Benchmarking, IaC en GoldenGate: wat heb je eraan?
13 februari 2020 | Nieuws | Door: AMIS Conclusion
Deel
Digitale transformatie. In een wereld waarin we steeds afhankelijker worden van IT en data, nemen de risico’s en de impact op ons dagelijks bestuur en leven toe. Daarnaast is het vaak lastig om de risico’s te kunnen inschatten doordat er onvoldoende IT-kennis (in huis) is. Laat staan om de IT ontwikkelingen bij te benen! AMIS'ers werken dagelijks aan de ontwikkeling van hun kennis om onze klanten en IT-professionals wereldwijd nog beter te kunnen helpen. "Kennis delen" vinden we belangrijker dan "kennis hebben". Dit doen we onder andere via de AMIS Technology Blog en door te spreken op vele conferenties wereldwijd. Elke week maak ik een vertaling van deze technische know-how naar know-why.
Vandaag deel twee van de know-why-weekly: monitoring, benchmarking, Infrastructure as Code en GoldenGate. Ofwel:
Grote databases migreren van on prem naar de cloud of naar hogere versies zonder downtime? Hoe kan je razendsnel reageren als er iets mis gaat in de IT van jouw bedrijf?
Al bijna afgehaakt? Wacht even. Ik vertel je wat je hieraan hebt en waarom dit iets toevoegt aan jouw business.
Oracle Cloud Infrastructure Resource Monitoring: alarm triggers and notification by satisfy condition
Het eerste onderwerp gaat over het werk van Lucas Jellema aan OCI monitoring. Hiermee kun je ieder component in je cloud omgeving volgen; virtual machines, functions, storage et cetera. OCI monitoring wordt veel toegepast in technisch applicatiebeheer. Is er teveel of te traag verkeer? Dan krijg je een alarm. Is er minder verkeer dan verwacht? Dan krijg je ook een alarm! Op deze manier kan je snel schakelen als er iets mis dreigt te gaan in je IT landschap. En omdat onze bedrijfsvoering steeds afhankelijker wordt van IT wil je dit natuurlijk het liefst voorkomen.
HTTP benchmarking using wrk. Parsing output to CSV or JSON using Python
Maarten Smeets vertelt in zijn artikel over HTTP-benchmarking over de vele mogelijkheden van Data Wrangling met wrk. Data Wrangling? Dat is letterlijk vertaald data kneden; structureren, opschonen, gelijkvormig maken. Zodat het begrijpbaar is en uitwisselbaar met andere databronnen is. Het noeste werk vóórdat BI tools goed bruikbaar zijn of een Data Scientist aan het werk kan. Maarten beschrijft in zijn artikel hoe je de uitkomsten van wrk testen kan wranglen met Python en Jupyter Notebooks om tot inzichten te komen.
jq Stelt je in staat om JSON documenten in Linux shellscripts te verwerken. Dit is onder andere bij het automatiseren van infrastructuurprovisioning (IaC) erg handig. De kracht daarvan is dat omgevingen snel nogmaals uit te rollen zijn. De beschrijving is er tenslotte al.
jq – Linux command line tool for interpreting and manipulating JSON documents
Het artikel Command line interpreting and manipulation of JSON is een heel technisch verhaal over jq. Waar het op neer komt is dat jq je in staat stelt om JSON documenten in Linux shellscripts te verwerken. Dit is onder andere bij het automatiseren van infrastructuurprovisioning (IaC) erg handig.
Door de komst van cloud en virtualisatietechnieken draaien veel bedrijven al lang niet meer op een fysieke server. Resources worden gedeeld en de opbouw van onze IT-omgevingen vindt plaats vanuit een grotere resourcepool. De definitie van jouw omgeving is beschreven als code; als software. De kracht daarvan is dat omgevingen snel nogmaals uit te rollen zijn. De beschrijving is er tenslotte al. Schaalbaarheid is ook op dit concept gebaseerd.
GoldenGate: een krachtige tool geschikt voor migratie van grote databases
Als laatste GoldenGate. Een krachtig tool van Oracle dat heel geschikt is voor migratie van grote databases naar hogere versies en van on prem naar de cloud. Zonder down-time. Daarnaast wordt GoldenGate gebruikt om databases real-time te synchroniseren en is het toepasbaar voor directe replicatie, zodat je kostbare data direct elders beschikbaar is én blijft in geval van calamiteiten.
Dat is het voor nu. Deze week ben ik in Londen voor de Oracle Open World. Volgende week deel ik de highlights met je. Kan je niet wachten? Volg me dan op LinkedIn. Ik geef dagelijks een videoupdate.