Kennisdeling, Passie en Doorgroeien in de IT - Interview Inge Hendriks

Doorgroeien is bij ons heel normaal! Het zit in ons DNA. Dat gaat veel verder dan alleen het voeren van functioneringsgesprekken. Elke collega ontvangt advies en begeleiding op maat om zo het maximale eruit te halen. Inge Hendriks is hier verantwoordelijk voor. We spraken haar hierover en vroegen haar tevens hoe het is om als vrouw in de IT te werken.

10 juni 2021   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

Interview
Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Inge Hendriks, één van de practice managers van de Integratie practice binnen AMIS. Dit houdt in dat ik met onze collega’s praat over hun wel en wee: hoe gaat het met ze? Waar willen ze naar doorgroeien? Wat voor toffe opdrachten willen ze doen? Wat past bij ze? Waar kan ik ze bij helpen? Ik ben ook verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling van de gehele practice. De practice kun je zien als een team binnen AMIS bestaande uit consultants. Tenzij ze met elkaar in hetzelfde project werken, zien de consultants elkaar niet dagelijks, maar elke 6 weken op basis van de inhoudelijke kennis waarover ze beschikken. Aan het einde van het jaar willen we op gebied van kennis verder staan dan aan het begin van het jaar.

Wat doe je eigenlijk naast je werk?

Ik doe aan klassiek ballet. Dat doe ik al sinds ik vier ben en vind ik nog steeds erg leuk om te doen. Voor nu is het helaas even online maar ik ben allang blij dat het nog doorgaat. Ik houd ook veel van het maken van reizen met mijn man en kind. Ik kijk er echt naar uit om dat weer te doen. Sinds ik ben verhuisd ben ik ook steeds vaker uitgebreid aan het koken. Onze nieuwe keuken nodigt daar ook toe uit. Af en toe speel ik online games. Ik heb dus ook nog een beetje een ‘nerd’ kant. Het is voor mij een sociale bezigheid, want ik doe dit dan ook samen met mijn man en broertjes.

Waarom ben je bij AMIS gaan werken? Wat maakt het leuk?

Ik was toe aan de volgende stap in mijn carrière. Vóór AMIS was ik consultant bij onze zustermaatschappij Conclusion Implementation. Hier heb ik 7 jaar gewerkt. Ik heb mijn behoefte aan een nieuwe uitdaging aangegeven bij mijn toenmalige directeur. Hij heeft mij doorverwezen naar recruitment van Conclusion en drie dagen later kwam ik op de lijn bij AMIS.

AMIS zocht naar een practice manager. Toen ik hoorde dat het bij AMIS om IT draait vond ik dat best wel pittig maar ik was op zoek naar een uitdaging. Na het gesprek had ik er gelijk een positief gevoel bij. De directie is lekker laagdrempelig: ‘what you see is what you get.’ Dit past echt bij mij. Mijn mede practice managers vertelden hoe zij kijken naar hun visie op de rol: collega’s laten groeien, kort cyclisch elkaar spreken en het bieden van toekomstperspectief voor alle collega’s met in het bijzonder onze junioren. Ik heb daarom de beslissing gemaakt om bij AMIS te komen werken. Wat ik zo gaaf vind aan AMIS is dat er stuk voor stuk mensen werken die echt passie voor hun vak hebben.

De passie die collega’s hebben voor techniek geeft mij energie

-
Wat vind je het leukste aan IT? (Ondanks dat je er misschien zo ben ingerold)

Ik vind het echt tof dat mijn collega’s van hun passie hun werk hebben gemaakt. Het zijn zulke capabele mensen die bijvoorbeeld ook met liefde werk gerelateerde boeken meenemen op vakantie en in het weekend nog even iets programmeren. Dit heb ik eigenlijk nog nooit echt zo meegemaakt in een organisatie. De passie die collega’s hebben voor techniek geeft mij energie. Ik ben trots om voor zo’n bedrijf te mogen werken.

Met welke projecten ben je op dit moment bezig?

Naast de consultancy projecten, die onze inhoudelijke collega’s doen, blijven we intern ook nooit stil staan. Ik ben betrokken bij de projecten op HR-vlak. Momenteel stemt de ondernemingsraad over onze waarderingsscores. De focus leggen we hierbij nog meer op ‘groeien in je talenten’. Het vervolgtraject wat ik ga oppakken gaat over onze functieprofielen.

Het laten groeien van medewerkers is de kern van onze organisatie. Wij zijn geen bedrijf dat alleen een jaarlijks gesprek heeft met medewerkers. Ik spreek mijn collega’s, afhankelijk van wat ze zelf willen, wekelijks tot vier wekelijks tot twee maandelijks. We bespreken de ontwikkeling, waar iemand in kan groeien en hoe het gaat. Jaarlijks komt natuurlijk ook het gesprek over salarissen en functies voorbij. Persoonlijk geloof ik niet dat een hoog inkomen hetgeen is waar je het meest blij van wordt. De basis moet natuurlijk goed zijn, maar je moet vooral werk doen waar je plezier in hebt, waar je in kan groeien en wat je uitdaagt.

Je huidige kennis is van harte welkom bij AMIS en wij helpen jou ook om weer nieuwe kennis op te doen

-
Hoe ervaar je het ‘groei door’ traject waar we momenteel mee bezig zijn?

We hebben het nu specifiek een naam gegeven maar ik denk dat het iets is wat altijd al in onze organisatie heeft gezeten. AMIS staat nooit stil en streeft er altijd naar om koploper te zijn in de IT-markt. Het groei door programma is één van de middelen die we inzetten om dit te bereiken.

Het programma geeft bestaande en nieuwe collega’s de kans om met de nieuwste technologieën aan de slag te gaan. We hanteren hierbij een persoonlijke insteek, want iedereen heeft zijn eigen specifieke kennis en ervaring. Het verschilt per persoon op welk punt je begint. Hoe lang je bij AMIS werkt maakt niet uit. Nieuwe collega’s brengen vaak weer nieuwe waardevolle kennis mee die we met elkaar delen in een van onze kennissessies. Dit is ook wat we extern uitdragen: je huidige kennis is van harte welkom bij AMIS en wij helpen jou ook om weer nieuwe kennis op te doen.

Is het doorscholen naar nieuwe technieken niet gigantisch veel werk?

Ja en nee. De principes van de verschillende frameworks zijn vaak gelijk. Het is vooral kijken naar wat de specificaties zijn van de nieuwe programmeertalen en frameworks die je gaat leren. We hanteren daarbij ook een pragmatische insteek. Het moet ook geen twee maanden durende training zijn: werken en leren gaan hand-in-hand. Het is belangrijk om de theorie gelijk in de praktijk te kunnen toepassen. We zorgen ook dat je dagelijks met collega’s werkt waar je vragen aan kunt stellen. Het komt neer op een uitdagende mix van werkzaamheden op de projecten waaraan je werkt. Zo werk je het ene moment met technieken die je al wel beheerst en het andere moment met technieken die je graag wilt leren. Op deze manier leer je nieuwe dingen en kun je ook dingen blijven doen waar je nu al goed in bent.

Je merkt echt dat dit de groepsdynamiek ten positieve verandert

-
Vrouwen in de IT? Hoe sta je hierin?

Ik ben blij dat we steeds meer vrouwen in dienst hebben bij AMIS. IT is jarenlang het werkveld waar alleen mannen in rondliepen. Ik ben blij dat dat helemaal veranderd is; vrouwen zijn echt onmisbaar in de IT. Naast dat vrouwen minstens zo goed presteren als mannen, brengen ze ook een andere dynamiek mee in de projecten. Dit zorgt voor meer balans in de groep. Nog steeds is het aantal van 12 vrouwen op in totaal 80 consultants te laag, maar je ziet dat het aantal vrouwelijke collega’s bij AMIS sterker stijgt. Hier ben ik blij mee. Van mij mogen er natuurlijk altijd meer vrouwen in dienst komen, maar het is niet iets waar wij specifiek op werven of selecteren. We vinden het belangrijk dat de juiste persoon voor de juiste functie wordt aangenomen; of dit nu een man of vrouw is en onafhankelijk van etniciteit. Ik kijk naar wat iemand meebrengt en wat de kwaliteiten zijn van die persoon. Toch hoop ik stiekem wel dat er nog een paar vrouwen bij gaan komen.

Ik zou eigenlijk tegen alle vrouwen die erover twijfelen om in de IT te werken willen zeggen: kom gewoon een keer kletsen met één van de collega’s die ook de stap heeft gemaakt. We hebben best veel collega’s die zich hebben laten omscholen. Zij hebben bijvoorbeeld studies gevolgd als biologie, wiskunde, natuurkunde of biometrische wetenschappen. Het bevalt hen goed om nu in de IT te werken, ondanks dat zij vanuit een andere studierichting bij AMIS zijn ingestroomd. Waarom het zo goed bevalt? Vraag dat gerust zelf aan één van onze collega’s. Neem daarvoor contact op met onze recruiter, hij brengt je graag in contact.

‘Verschil moet er zijn’,een bekende uitspraak binnen AMIS. Wat betekent dit voor jou?

Een en een is drie. Verschillen tussen collega’s onderling is belangrijk voor de dynamiek in een team. Dat zie ik ook echt terug binnen AMIS. Met verschillen tussen collega’s bedoel ik de verschillen in geslacht, achtergronden, etniciteit en bijvoorbeeld moedertaal. Dit zorgt ervoor dat wij zaken uit verschillende perspectieven kunnen bekijken en leidt ertoe dat we betere oplossingen kunnen bieden voor de klant.

 

Wil je werken bij AMIS? Of ben je benieuwd naar de opties?

Neem contact op met onze recruiter

Arsenio Zaandam

Arsenio Zaandam

Recruitment business partner
arsenio.zaandam@amis.nl