Wat is de impact van IoT in het dagelijkse leven?
7 oktober 2020 | Nieuws | Door: AMIS Conclusion
Deel
IoT (Internet of Things) neemt een steeds prominentere rol aan in het dagelijkse leven. Twee studenten van Hogeschool Inholland hebben Robbrecht van Amerongen, Head IoT of bij Conclusion geïnterviewd. Robbrecht is al 20 jaar werkzaam in de IT en werkt inmiddels 14 jaar bij AMIS Conclusion. Hieronder de antwoorden op vijf verdiepende vragen over IoT.
Wat doet IoT voor bedrijven?
“IoT is zeer divers. Ik noem het altijd het verbinden van de fysieke wereld aan de digitale wereld. Een goed voorbeeld: wanneer een aandrijfmotor op een lopende band in een fabriek begint te trillen of opeens warmer wordt, dan moet een monteur overwegen of het apparaat onderhoud nodig heeft of vervangen moet worden. De meest ongunstige situatie is dat het productieproces door een defect aan deze motor vertraging oplevert of zelfs helemaal stilvalt. De meest ideale situatie is dat er preventief onderhoud wordt verricht, waardoor dit voorval volledig wordt uitgesloten. Door het plaatsen van (IoT) sensors, kunnen onregelmatige trillingen of temperaturen worden gemeten en een signaal afgeven wanneer deze afwijken van de standaarden. Hierdoor kan de fabriek de aandrijfmotor al vervangen, voordat deze kapot gaat.”
Hoe ver is de ontwikkeling van IoT?
“Het is nog steeds moeilijk om IoT goed en schaalbaar toe te passen. Inmiddels zijn er voor de meest uiteenlopende doeleinden sensors beschikbaar. De kunst is – waar wij ook veel tijd aan besteden – is het werken met grote aantallen. Het zorgen dat wanneer er bijvoorbeeld 1.000 sensors worden geplaatst deze allemaal werken, en hoe er met de vrijgekomen data wordt omgegaan wanneer er één sensor stuk gaat, hoe lang deze data wordt opgeslagen en wat de mogelijke impact op uitval kan zijn. Met andere woorden, we hebben leren lopen maar we kunnen nog niet rennen. De IoT-reis is net begonnen , maar we zijn er nog lang niet.”
“Het is nog steeds moeilijk om het goed en schaalbaar toe te passen”
Hoe ver denk je dat deze ontwikkeling nog kan gaan?
“Uiteindelijk denk ik dat het zo ver kan komen dat gebouwen en apparaten zelf kunnen aangeven wanneer ze onderhoud nodig hebben, en dat daar geen persoon tussen hoeft te zitten. In principe is dit nu al mogelijk, maar dit vergt enorm veel aanpassing in processen en werkwijzen. Er zijn al fabrieken die geautomatiseerd nieuwe onderdelen, of een monteur bestellen wanneer een onderdeel aan vervanging toe is. Echter, moet er altijd rekening worden gehouden waar de sensoren voor dienen en hoe deze optimaal ingezet kunnen worden – Een sensor voor gebouwmanagement, die meet hoeveel personen er in een gebouw zijn, kan niet ‘opeens’ als brandalarm functioneren.”
Wat zijn de gevolgen voor een bedrijf als IoT niet werkt?
“Dat kan grote gevolgen hebben voor de continuïteit van diensten en processen. Kijk maar eens naar je eigen telefoon. Daar zitten veel sensors in – wanneer de GPS het bijvoorbeeld niet doet, dan kan dit gevolgen hebben voor het niet (op tijd) kunnen aankomen op de juiste locatie. Gelukkig komt het in de praktijk weinig voor dat sensors kapotgaan, en als ze het niet meer doen heeft dit meestal te maken met een slechte beveiliging, onbedoelde beschadiging of een verstoring in de verbinding.”
“Dat kan grote gevolgen hebben voor de continuïteit van diensten en processen”
Hoe worden gegevens verzonden, verwerkt en opgeslagen?
“Dat ligt aan hoe snel je de gegevens nodig hebt en om hoeveel gegevens het gaat. Bij een Formule 1 wedstrijd wordt er bijvoorbeeld enorm veel data gemonitord door sensors. Deze data moet vaak binnen milliseconden beschikbaar zijn om de juiste beslissingen te kunnen nemen om eventueel de race te kunnen winnen. De snelheid van de beschikbare data hangt volledig af van het communicatieprotocol: er moet op het juiste moment zuivere data binnenkomen en ‘slechte data’ moet worden uitgesloten. Slechte data kan ervoor zorgen dat het hele proces wordt verstoord. Wanneer slechte data ervoor zorgt dat er vertraging optreedt bij het verkrijgen van de juiste data, kan het zo zijn dat er op dat moment geen juiste beslissingen gemaakt kunnen worden. Dit kan cruciaal zijn voor het winnen of het verliezen van de race.”
“IoT wordt steeds belangrijker. Mensen en ondernemingen kunnen momenteel niet meer zonder en het beïnvloedt ons dagelijkse leven. Wanneer IoT niet goed werkt, kan dit grote gevolgen hebben voor het functioneren van een onderneming, maar ook in diensten bij je thuis zoals verwarming en home automation. Ik ben erg positief over de ontwikkeling van IoT. Het levert enorm veel mogelijkheden tot het automatiseren van repeterende taken in de wereld om je heen. Dit geeft je uiteindelijk de mogelijkheid om je te richten op de zaken die echt belangrijk zijn.”