Gebruik de citruspers bij het analyseren van data

Auteur: Robbrecht van Amerongen, Head of IoT bij Conclusion AMIS

Vrijwel iedere organisatie zet data in om slimmer, sneller en beter te worden. De toegevoegde waarde van de schat aan informatie die IoT brengt, wordt inmiddels door velen omarmd. Toch zie ik dat deze informatie nog niet altijd ten volste wordt benut. Er is een onuitputtelijk verlangen naar het verzamelen van meer data, terwijl we nog onvoldoende uit de data halen die we al hebben. Dat is zonde, want als je écht verder wilt gaan, moet je het maximale uit de data persen. Bekijk en interpreteer de data op detailniveau, dat is de crux om stappen te zetten. Met andere woorden, pak die citruspers erbij en ga grondig te werk. Pas dan krijg je jus d’orange met hetgeen waar het om draait: de waardevolle data vitaminen.

9 april 2021   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

sap
Less is more, ook bij IoT

Less is more is een gevleugelde uitspraak die ook in het IoT-wereld van toepassing is. Het hebben van een overload aan machinedata kan leiden tot een overdaad aan analyse. Ofwel de zogenoemde analysis paralysis. Meer data kan je focus vertroebelen en afleiden van het doel. Daarnaast leidt het tot veel kosten, omdat deze data ook allemaal geïnterpreteerd, verwerkt en opgeslagen moet worden. Mijn advies is dan ook om stap voor stap te werk te gaan. Begin klein met het genereren van data en bouw zo snel mogelijk een business case. Voordat je steeds meer waarde toe gaat voegen aan het proces is het belangrijk dat de relatief kleine hoeveelheid data tot de laatste druppel wordt geanalyseerd.

 

Uitnutten van data

Een voorbeeld dat ik veel gebruik zijn de slimme energiemeters. De data van deze meters geven informatie over de hoeveelheid stroom die wordt verbruikt. Op basis daarvan kunnen energieleveranciers adviseren en tips geven over het verbruik van de desbetreffende klant. Maar als je die data nóg verder zou uitnutten, dan zou je bijvoorbeeld kunnen zien welke apparaten worden gebruikt. Een piek van twee minuten 900 watt is een indicatie dat de magnetron aanstaat en stroomverbruik van twee uur met 1300 watt is waarschijnlijk de wasdroger. Op basis van dit soort informatie kan het advies nóg persoonlijker, nog slimmer en efficiënter, zonder extra meetpunten. 

 

Tot de laatste druppel

In het voorbeeld van de energiemeters worden dus niet meer parameters toegevoegd, maar wordt de al aanwezige data tot in detail geïnterpreteerd: er zit geen druppel sap meer in de sinaasappel. Pas als dat het geval is, pak je de volgende sinaasappel erbij en voeg je (wederom) waarde toe aan het proces. Als organisaties op deze manier stapsgewijs te werk gaan is die ideale wereld waar ik eerder aan refereerde binnen handbereik.

Wil je weten wat je uit jouw data kan halen?

Neem contact op met Robbrecht

Robbrecht van Amerongen

Robbrecht van Amerongen

Head of Internet of Things en Industry 4.0
Robbrecht.van.Amerongen@conclusion.nl