De business gaat door: focus op cost management en innovatie

-

16 april 2020   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

andre focus 111942485468

Het is geruststellend dat ondanks de grote gezondheidsrisico’s en de kans op overbelasting van de intensieve zorgverlening, een groot deel van de bedrijfsactiviteiten kunnen worden voortgezet.

De onderstaande quotes zijn zomaar van toepassing op de ongekende situatie waarin ons land en de rest van de wereld zich momenteel in bevinden en vormen daarom de leidraad van dit artikel.

"The show must go on" "Never waste a good crisis"

-
outbreak it 111942551303

1. Legacy migratie naar een cloud omgeving

De wereld draait door, de business ook. Ondernemingen zijn noodgedwongen aan het experimenteren naar manieren waarop de business gezond blijft. Door deze verandering wordt er veel nieuwe kennis opgedaan op het gebied van projecten, trainingen, webinars en door het leren van elkaar. 

Deze week stond in het kader van het migreren van ‘legacy' naar de cloud met minimale downtime, cloud costmanagement, performance en ervaringen met Oracle RDBMS 20c. De exacte knowhow vind je terug in de blogs van onze professionals. 

Dat je in de meeste gevallen met een cloud omgeving beter af bent dan met een eigen serverruimte of hosting, is inmiddels gemeengoed. De schaalbaarheid en flexibiliteit in combinatie met de beschikbaarheid van verschillende aanvullende diensten, zijn vaak doorslaggevend in de keuze voor een nieuw IT-landschapsarchitectuur. De weg naar de cloud kan complex en tijdrovend zijn. Voor de meeste organisaties is een lange downtime (de tijd dat applicaties niet beschikbaar zijn) geen optie.

"Downtime is geen optie"

-

2. Oude platformen en innovatie

Jeroen Gouma beschrijft in een artikel hoe hij zijn oude database direct naar de nieuwste versie heeft geüpdatet. Dit is vrij uniek omdat dit normaal stapsgewijs over een langere periode wordt gedaan. 

Als bijna 30 jaar Oracle specialist is het prachtig om te zien dat we middels innovatie het platform zo kunnen inrichten dat de Oracle database, GoldenGate en OCI de businesscontinuïteit zodanig gerenoveerd kan worden dat het nog vele jaren kan meedraaien.

3. Cost management als main driver

Maarten Smeets doet regelmatig fundamenteel onderzoek; deze keer naar de grootte van 'Java container images' en een nieuwe reactive Java database driver. Waarom? Omdat het belangrijk is om inzicht te hebben m.b.t. de stand van de technologie en de daarbij behorende consequenties van bijvoorbeeld de tools, het framework etc. Over het algemeen geldt; hoe groter het image, hoe groter het resourcegebruik en hoe hoger de kosten.

In zijn tweede artikel vergelijkt Maarten JDBC met R2DBC als technische afweging, waarbij wordt getoetst of een overstap naar de nieuwste ontwikkelingen wel of niet noodzakelijk is. Uit grondig onderzoek blijkt dat we in de meeste gevallen beter op weg zijn met JDBC. De nieuwe technologie is welliswaar veelbelovend, maar een verhoging van de 'throughput' wordt echter nog niet bereikt. Door onze grote kennis en optimalisaties op het gebied van JDBC kan het door R2DBC nog niet ingehaald. Onze specialist Maarten houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

'Cost management in de cloud' is van essentieel belang. Een overbodig component kan aanzienlijk hogere kosten met zich meebrengen. Door goed inzicht te hebben op het huidige en het verwachte gebruik van de onderliggende componenten heb je meer controle over het cloudgebruik en de daarbij behorende kosten. Investeren of overstappen naar nieuwe tools zijn vaak de moeite waard, maar het blijft te allen tijde van belang om te achterhalen of je hiermee het gewenste voordeel kunt behalen.

"Cost management in de cloud' is van essentieel belang. Een overbodig component kan aanzienlijk hogere kosten met zich meebrengen"

-

4. Never waste a good crisis

In mijn vorige blog sprak ik over een digitale variant van de AMIS Academy. Voorheen was dit een niet-digitale kwartaalbijeenkomst in de vorm van een plenaire presentatie met een vragenblok, waarbij onze nieuwe collega’s, jubilarissen en medewerkers in het zonnetje werden gezet. Door de huidige crisis waren we genoodzaakt een virtuele variant te organiseren. 

 

Gedurende de break-out sessies waren er collega’s die en presentatie gaven over hun ervaringen. Andre van Winssen was de eerste die zijn ervaring deelde over 'Oracle database versie 20c'. In deze versie (en vanaf nu ook in 18c en 19c) zijn Spatical, Advanced Analytics en Graph gratis opties. Er zijn vele nieuwe toekomstgerichte features in versie 11 en 12. Voor welke features wij gaan kiezen hangt af van een aantal factoren. Momenteel zijn we dit uitvoerig aan het toetsen.

 

Als dataplatform en integratiespecialist zoeken we continu naar nieuwe kennis en praktische ervaring. Juist daarom kunnen we onze klanten beter helpen. Voor ons geldt daarom: “the show must go on”.

"Onze huidige manier van werken is door de huidige crisis mogelijk voorgoed veranderd"

-