Essentiële systemen naar de Oracle Cloud. Waar begin je en wat zijn de voordelen?

Jeroen Gouma, Technical Consultant bij AMIS, heeft voor nlOUG een inhoudelijke presentatie gegeven over de migratie van essentiële systemen naar de Oracle Cloud bij Juva. Samen met Edwin van Meerendonk, Solution Architect bij Juva, vertelt hij welke stappen zijn ondernomen, tegen welke problemen ze zijn aangelopen en welke significante voordelen dit project uiteindelijk heeft opgeleverd.

10 december 2020   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

Molens
Over Juva

Juva is een energienetwerkbedrijf met 60.000 aangesloten ondernemingen. Het bedrijf ondersteunt ontwikkelingen in de veranderende energiewereld. Juva heeft een actieve rol in het uitvoeren van diensten voor decentrale initiatieven binnen gereguleerde en private netwerken. Het bedrijf houdt de veranderende markten nauwlettend in de gaten en speelt in op energietransitie en verduurzaming. Van origine richt het bedrijf zich op de regio’s Westland en Midden Delfland, maar tot op heden steeds meer daarbuiten. Daarbij wordt er actief verbinding met alle stakeholders gezocht om gezamenlijk tot de beste oplossingen te komen. De voornaamste activiteit is het realiseren van een veilige, betrouwbare en betaalbare energievoorziening voor nu en in de toekomst.  

Aanleiding vernieuwing IT-systemen

“We waren op zoek naar een hoogwaardig alternatief ter vervanging van onze hardware met een zeer hoge betrouwbaarheid. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een cloud oplossing, omdat hierdoor geen verdere investering in hardware nodig zou zijn. Verder vergt de cloud minder expertise in beheertaken en levert de cloud een hoger niveau van de beschikbaarheid en beveiliging. Ook zal de consolidatie van het aantal systemen de beheerdruk voor de databases verminderen."

Edwin van Meerendonk

Solution Architect bij Juva

Juva
Aanpak

Uiteindelijk gaat het om 46 applicaties en 15 databases die vanuit een on-premises omgeving naar de Oracle Cloud gemigreerd zijn. “Bij dit traject zijn we gestart met een inventarisatie van de status van de diverse systemen”, aldus Jeroen Gouma, Oracle Cloud specialist bij AMIS Conclusion. “Daarbij hebben we ons gericht op een consolidatie van de systemen naar één versie van de Oracle database zodat de migratie naar de Oracle Cloud op een uniforme wijze kan plaatsvinden. Hierbij zijn ook de koppelvlakken in kaart gebracht en wijzigingen doorgevoerd op de plekken waar gebruik gemaakt wordt van opties die in de Oracle Cloud niet worden aangeraden. Ook is er gewerkt aan uitgebreide testplannen en test scripts om te toetsen of de werking van de systemen na de migratie nog steeds hetzelfde is. Bij de migratie zijn we gestart met het overbrengen van de minder kritische systemen zodat er vertrouwen ontstaat over de gehanteerde methodiek en de uitkomst.” Speciale aandacht gaat uit naar de migratie van de kern systemen, met een inhoud van 7 terabyte aan data met een minimale gewenste downtime. Ook zijn de verschillen tussen de omgevingen (ontwikkel, test, acceptatie en productie) gereduceerd waardoor de promotie van wijzigingen soepeler verloopt. Tot slot is er een strategie geïmplementeerd waarmee de back-up van deze systemen naar cloud storage oplossing kan schrijven. Dit leverde een bijkomend kostenvoordeel op.

“Daarbij hebben we ons gericht op een consolidatie van de systemen naar één versie van de Oracle database zodat de migratie naar de Oracle Cloud op een uniforme wijze kan plaatsvinden."

Resultaat

De systemen en de inhoud zijn na een uitgebreide testperiode overgebracht naar de Oracle Cloud, waarbij de overdracht in het weekend is gedaan zodat de impact op de bestaande processen en mensen minimaal is. Daarbij is het belangrijk dat de historie en de meest recente transacties allemaal naadloos overgezet zijn. Ook zijn een aantal van de systemen gerationaliseerd op eenzelfde versie waardoor ze ook samengevoegd kunnen worden. Uiteindelijk zijn de 15 databases geconsolideerd naar 8 databases in de cloud. Ronald Van Wuijtswinkel: “Met deze stap voorkomt Juva een groot aantal investeringen in de toekomst, zoals bijvoorbeeld aanschaf van hardware, gebruik van een datacentrum en behalen we meer rendement omtrent het budget van softwarelicenties.” “De beschikbaarheid van de omgevingen is verbeterd en de operationele kosten zijn lager. Uiteindelijk zijn we, over een periode van 5 jaar, 27% goedkoper uit. En dat is inclusief de kosten van de migratie.” “Bijkomend voordeel is dat de systemen nu minder beheerlast vergen en dat de ecologische footprint van de nieuwe omgeving lager ligt.” Na de migratie verzorgt AMIS het beheer van de Databases in de Oracle Cloud.

"De beschikbaarheid van de omgevingen is verbeterd en de operationele kosten zijn lager. Uiteindelijk zijn we, over een periode van 5 jaar, 27% goedkoper uit. En dat is inclusief de kosten van de migratie."

Meer weten?

Het migreren van Oracle databases naar de Oracle Cloud Infrastructure kan een aanzienlijke besparing opleveren. En het levert een verhoging van de beschikbaarheid en security van uw systemen. Door het toepassen van onze gestandaardiseerde methodiek verloopt het migreren van grote databases soepel met een voorspelbare uitkomst. Wilt u meer weten over deze aanpak? Neem dan gerust contact op met Gerard van den Broek of Ise Douwes.

Een ding is zeker. Er kan meer dan je denkt.

Neem contact op met Ise voor meer informatie.

Ise Douwes

Ise Douwes

Principal Consultant