Eindejaarsblog 2020 - André van Dalen

We mogen terugkijken op een bijzonder én zeer productief jaar - juist in een tijd wanneer de wereld op z’n kop staat

Deze maand kregen we een toespraak van de premier, waarin hij de gevreesde lockdown aankondigde, als extra maatregel om de verspreiding van het virus te beperken. In deze terugblik sta ik graag nog even stil bij het leed en verdriet dat velen van ons hebben moeten doorstaan. Ik heb veel respect voor het bijzondere werk in de zorg en de enorme druk op de besluitvorming in Nederland. Ik beperk me hier toch even tot het directe bereik van AMIS, een positieve tegenhanger van de toch overmatig negatieve teneur van het hedendaagse nieuws.      

23 december 2020   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

2021
Een veelbewogen jaar 

Vanuit de bedrijfsvoering kijk ik met gepaste trots terug op 2020: we konden snel schakelen naar thuiswerken en hebben dat goed conform de vraag van onze regering ingevoerd én volgehouden; we hebben interessante nieuwe opdrachten gekregen en deze tot mooie referenties kunnen omvormen; we hebben fijne nieuwe collega’s aan ons kunnen binden; we hebben weer de juiste continuïteit kunnen leveren aan onze klanten; we hebben het landelijk radionieuws gehaald met ons onderzoek naar de staat van integrated IT in het MKB+.  Tot slot hebben we de samenwerking met onze partners kunnen uitbreiden en breiden we onze kennis steeds verder uit om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. AMIS is en blijft een gezond bedrijf en in 2021 vieren we ons 30-jarige bestaan. Bevlogen mensen en tevreden klanten zijn de belangrijkste ingrediënten van ons voortbestaan. “Wat kan ik nog meer wensen dan het voortzetten van dit succes?”

2020 ging van start zoals ieder jaar, een kick-off, concrete plannen om de doelen uit ons jaarplan waar te maken, het nodige ‘business as usual’ hoewel ik daar bij AMIS niet direct naar op zoek ben: "we willen altijd beter, altijd meer kunnen en altijd meer bereiken."

“We willen altijd beter, altijd meer kunnen, altijd meer bereiken"

Dagelijkse bedrijfsvoering in tijden van corona

Direct na de eerste berichten over de intelligente lockdown konden mijn collega’s goed thuiswerken. We hebben de kennisdeling, klantopdrachten, sociale events en andere bijeenkomsten op afstand goed kunnen integreren in ons dagelijks werk. De basisfaciliteiten waren op orde en we hadden snel een nieuwe ‘Way We Work’ routine opgebouwd. Deze zomer stelden we ook vast dat we het goede van deze werkwijze ook zeker na de pandemie gaan vasthouden. Deels thuiswerken wordt een blijvende routine, digitale meetings ook. Onze infrastructuur was al goed voorbereid door onder andere de collega’s van Conclusion FIT, dus met de technische continuïteit zit het wel goed. We maakten roosters, A/B-teams en aanpassingen aan ons kantoor om bij de beperkte fysieke aanwezigheid op kantoor een verantwoorde situatie te creëren. We hebben prima door kunnen werken, ontwikkelteams realiseerden een mooie productiviteitswinst en er zijn geen besmettingen op het werk opgetreden, en vooral dat laatste is een mooi resultaat voor ons team dat hier veel aandacht aan heeft besteed. 

"We hebben de kennisdeling, klantopdrachten, sociale events en andere bijeenkomsten op afstand goed kunnen integreren in ons dagelijks werk"

Behaalde successen in 2020

Ons motto is dat we anderen helpen hun ambities waar te maken en daar hebben we weer een paar mooie voorbeelden van dit jaar. Op onze website en op social media was dat al te vinden. Het is mooi dat we met onze IoT activiteiten een bijdrage leveren aan de energietransitie door de realisatie van een IoT-platform voor het warmtenet van Eneco. De ideeën bestonden, AMIS heeft Eneco geholpen die ook uit te voeren. Een multidisciplinair team heeft hard gewerkt aan en met de nieuwste technologie om dit voor elkaar te krijgen. En met succes. De eerste meters werden aangesloten en het opschalen is in volle gang. Lees hier onze successtory bij Eneco. 

De cloud is niet meer weg te denken: tegenwoordig heb je als IT iets uit te leggen als je níet in de cloud werkt en ook hier helpen wij onze klanten mee. Onze grote kennis van de on-premise wereld van datagedreven IT-systemen in combinatie met de vroegtijdig opgebouwde kennis en ervaring in IAAS- en vooral PAAS-diensten van de gerenommeerde cloudvendoren zijn we als geen ander in staat om de huidige en gewenste situatie in kaart te brengen én de transitie uit te voeren. Voor en met het innovatieve energienetwerkbedrijf Juva, bekend van Westland Infra, Anexo en Capturam, hebben we een grootschalige cloudtransitie uitgevoerd. De door de tijd ontstane versplintering en grote datavolumes zijn geconsolideerd en gerationaliseerd. Juva draait inmiddels volledig in de cloud en realiseert nog een meer dan aantrekkelijke kostenbesparing van 27% met een toegenomen flexibiliteit. We mochten nog een second-opinion doen op de IoT-platformen van een belangrijke speler in onze nationale infrastructuur, onze bevindingen en adviezen werden hoog gewaardeerd en het vervolg staat voor 2021 op de rol, we werken (blijvend) aan de toekomst van GD (Gezondheidsdienst voor Dieren), één van de grootste diergezondheidslaboratoria ter wereld door technieken tegen het licht te houden en waar nodig of waar het significante voordelen biedt aan te vullen of vervangen met de nieuwste inzichten en tools. We breiden de dienstverlening van Stichting CIS samen verder uit om de verzekeraars nog beter te bedienen door het bieden van inzicht door het gemeenschappelijk gebruik van ieders data, zonder die data daadwerkelijk ter beschikking te stellen: een mooi staaltje van samenwerking in een keten om samen risico en kosten te beperken. En nog veel, veel meer. AMIS-ers zijn betrokken bij veel spraakmakende opdrachten op het gebied van data, integratie, IoT, Oracle (Cloud), Microsoft Azure.

"Juva draait inmiddels volledig in de cloud en realiseert nog een meer dan aantrekkelijke kostenbesparing van 27% met een toegenomen flexibiliteit"

We blijven groeien

We hebben weer de nodige nieuwe collega’s mogen (terug) verwelkomen. Als organisatie die altijd volop in beweging is, zijn extra capaciteit en frisse ideeën belangrijk om onze klanten blijvend stabiliteit én wendbaarheid te bieden. AMIS groeit en ik zie nog zo veel kansen om met behulp van dataorganisaties en ketens nóg beter te laten werken, kostenefficiënter te maken, slagvaardiger te laten opereren door het bieden van (near) real-time overzicht en inzicht en daarmee hun bedrijfsvoering nog beter af te stemmen op wat hun klanten van hen verwachten. De aansluiting van Hot Item bij Conclusion, waardoor ons datagedreven of fact-based domein wordt versterkt, is zeer welkom. Ons vakgebied heeft de wereld nog zo veel meer te bieden, met onze vereende kracht kunnen we nog meer voor onze klanten betekenen. 

Conceive to consume

Innovatieve opdrachten spreken tot de verbeelding, maar geen initiatief komt tot wasdom zonder solide fundament. Ons minst opvallende werk is van cruciaal belang. Het lijkt zo makkelijk: “gewoon blijven draaien”. Mijn collega’s die onze managed services bemensen weten wel beter. Het is keihard werken, altijd scherp zijn op incidenten, uitvoerige analyse van logging, strak volgen van berichtgeving over beschikbare updates en patches en een nauwe samenwerking met collega’s om te zorgen dat systemen up-to-date en betrouwbaar zijn. Voorbereid op calamiteiten, waarvoor je juist alles doet om die te voorkomen. Best vreemd; hoe minder je weet en ervaart van het werk van deze collega’s, hoe succesvoller het blijkbaar is. Het is niet iedereen en alle bedrijven gegeven zo’n betrouwbare basis te kunnen leveren. Het is wel goed om je te realiseren dat beschikbaarheid, betrouwbaarheid, veiligheid, et cetera geen vanzelfsprekendheid is. Onze ISO27001, NEN7510 en ISA3402-II (her)certificeringen bevestigen dat we van ‘concieve to consume’, ofwel van idee tot gebruik, bewust zijn van wat nodig is om betrouwbare systemen te draaien.

"Onze ISO27001, NEN7510 en ISA3402-II certificeringen bevestigen dat we van ‘concieve to consume’, ofwel van idee tot gebruik, bewust zijn van wat nodig is om betrouwbare systemen te draaien"

Persoonlijke successen

Zelf vond ik het een bijzonder moment om op BNR te vertellen hoe het volgens de bedrijfsleiding van het groot MKB is gesteld met IT. Beluister hier het fragment terug. Bedrijven werken al jaren aan systemen en het ontbreekt nogal eens aan fundamentele vernieuwing, het wegnemen van ‘technical debt’, het combineren van data en het integreren van applicaties door data goed te laten stromen door je organisatie. Of het nu van sensoren, eigen applicaties, ketenpartners, openbare bronnen, eigen (historische) databases of uit ongestructureerde bronnen komt, goed gebruik data kan de bedrijfsvoering sterk verbeteren, onbetrouwbare data, verouderde systemen, niet automatisch gedeelde data en niet goed bijgewerkte systemen kunnen de bedrijfsvoering ook in de weg zitten of zelfs bedreigen. Er is veel werk aan de winkel, want veel organisaties hebben niet het volste vertrouwen dat dit goed gaat.

IT blijft continu in beweging

IT is een wereld die altijd volop in beweging is, en daar voelen we ons bij AMIS lekker bij. We houden van ons vak, we zijn nieuwsgierig naar wat komen gaat, we vertrouwen op ons vakmanschap om nieuwe concepten en technologie snel eigen te maken en kunnen ervan genieten hoe ons werk, hoe complex en frustrerend soms ook, een bijdrage levert aan positieve verandering. Dit jaar bleek hoe belangrijk digitalisering voor organisaties is, het fysieke contact is geminimaliseerd, het digitale contact gemaximaliseerd. De belofte van IT wordt ingelost, klanten zijn blij met ons, Giarte’s onafhankelijk onderzoek bevestigt al jaren het beeld dat we goed bezig waren, zijn en blijven. We blijven streven de beste dataverbinders te worden, zijn en blijven. We zijn tenslotte nooit tevreden, het kan altijd beter, bij een 8 streven we naar een 9, bij een 9 naar een 10. En bij een 10? Dan verlengen we schaal en streven we gewoon naar een 11. Niet omdat we perfectionisten zijn, gewoon omdat we ons realiseren dat er altijd ruimte voor verbetering is, in onze ogen, de ogen van onze klanten, de ogen van onze partners. Die drive delen we graag, en daarmee geven we stuwkracht aan bedrijven. 30 jaar stuwkracht, 30 jaar innovatie, 30 jaar IT, 30 jaar data, en nog altijd niet uitgeleerd, de dorst naar kennis en kunde niet gelest en nog volop in beweging. In een jaar waarin het leven leek stil te staan.

Fijne feestdagen! Laten we van 2021 een jaar maken waarin we weerbaar, wendbaar en onderscheidend zijn, met meer aandacht voor elkaar.

André van Dalen
AMIS