Effectievere en snellere inzet van monteurs door het voorspellen van aankomend defect

AMIS Conclusion heeft samen met haar klant een monitoringsysteem ontwikkeld waarmee op basis van sensordata en analytics de status van een pompsysteem gemeten kan worden.

16 december 2021   |   Blog   |   Door: Robbrecht van Amerongen

Deel

predictive maintenance

De beschikbaarheid van een pompsysteem voor het verplaatsen van vloeistof is voor veel productiebedrijven een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering. De pompen worden gebruikt voor aan en afvoer van geproduceerde vloeistoffen of voor het leveren van water voor koeling of verwarming. Uitval van een dergelijke installatie kan tot serieuze gevolgschade leiden als daardoor de productie stil komt te vallen. Er moet, vaak op ongebruikelijke tijden, een monteur komen. Kostbare onderdelen moeten vervangen worden en deel van de productie gaat verloren.

Op afstand herkennen wat de status is

AMIS Conclusion heeft samen met haar klant een monitoringsysteem ontwikkeld waarmee op basis van sensordata en analytics de status van een pompsysteem gemeten kan worden. Uiteindelijk zijn we in staat gebleken om met 98% nauwkeurigheid een onderscheid te maken tussen de verschillende statussen te weten: normaal functioneren, cavitatie, verkeerde uitlijning, slecht rendement of trillen op de fundering. Dit doen we door de data van het pompsysteem lokaal in een edge-computer te verwerken. Daarbij voeren we de data van trilling, stroomverbruik, temperatuur en flow door een model waarbij de ze wordt vergeleken met een benchmark. De uitkomst van deze analyse koppelen we terug in een dashboard aan de asset manager.

Tijdig de juiste monteur ter plekke

Met deze oplossing zijn we in staat om te voorspellen wanneer een systeem onderhoud nodig heeft. Dit maakt dat de asset manager het onderhoud beter kan plannen en dat er minder onverwachte uitval zal optreden. Ook is er op basis van de analyse mogelijk om de monteur met de juiste expertise naar de locatie te sturen. Het uitlijnen van een lager vergt namelijk andere expertise dan het opnieuw vastmaken van het systeem aan de fundering. Het resultaat: hogere beschikbaarheid en minder kosten in onderhoud.

Wil je meer weten over deze case?

Robbrecht van Amerongen

Robbrecht van Amerongen

Head of Internet of Things en Industry 4.0
Robbrecht.van.Amerongen@conclusion.nl