Dilemma: Ik wil naar Azure, maar ik heb heel veel Oracle-databases

Ise Douwes, Principal Consultant bij AMIS, “Vanaf nu is het mogelijk het beste van Oracle te combineren met het beste van Azure. Echt best of both worlds.”

22 september 2022   |   Blog   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

Oracle & Microsoft Azure

Afgelopen maand kondigden Oracle en Microsoft aan dat ze intensiever gaan samenwerken om het gebruik van hun producten te verbeteren. We spreken met Ise Douwes, Cloud Architect en werkzaam als Principal consultant bij AMIS Conclusion, over deze samenwerking en de voordelen die dit kan bieden voor gebruikers van Oracle.  

Wat is de kern van deze samenwerking, want Oracle en Microsoft werkten toch al samen op het gebied van cloud? 

“Wat er al was is de Oracle Azure Interconnect dienst. Dat is een directe verbinding tussen de Oracle cloud en Azure cloud met als resultaat een snellere verbinding en minder latency. Wat er nu bij is gekomen is dat er geen kosten meer berekend worden voor dataverkeer tussen de twee cloud-omgevingen. Ook kun je zonder kosten gebruikmaken van de Oracle FastConnect en de Azure Connector. Verder sluit de Azure Active Directory direct aan op IAM van Oracle, zodat je je Azure AD-rollen en -accounts kunt gebruiken binnen de Oracle-database. En ten slotte is monitoring van de Oracle database mogelijk met Azure monitoring: één dashboard voor de beheerorganisatie!”

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar wat kun je hier nu mee? 

“Dit betekent dat je vanaf nu eenvoudiger Azure-componenten zoals Data Factory, Azure Datalake, Databricks en PowerBI kunt gebruiken in combinatie met Oracle Databases. Dat voorkomt een lastige migratie of ingewikkelde licentieconstructies.”

Voor welke klanten is dit aantrekkelijk?

“Dit is vooral een aantrekkelijke optie voor klanten die ervoor hebben gekozen naar Azure te verhuizen en nog heel veel Oracle Databases hebben. Soms is het verhuizen van je Oracle Database naar Azure een erg ingrijpende operatie. In andere Azure database-systemen is er niet zomaar een goed werkend alternatief voor producten zoals Dataguard, Backup, Diagnostics, Tuning en Spatial. Ook het omzetten van huidige PL/SQL-code in de database betekent een forse inspanning. Dan is het heel handig dat je het merendeel van je infrastructuur naar Azure kunt migreren, maar ook maximaal gebruik kunt blijven maken van bestaande Oracle Databases en deze een-op-een kunt overzetten.”

Oracle Cloud & Microsoft Azure
Wat betekent dit voor de licentiekosten, gaan die fors omlaag?

 “Binnen de Oracle Cloud kan je licence included gebruiken. Dat betekent bijvoorbeeld voor een OTAP-omgeving dat je ervoor kunt kiezen om de systemen voor de OTA alleen tijdens kantooruren aan te zetten. Je betaalt dan alleen tijdens die uren licentiekosten voor deze omgevingen, waardoor je al snel meer dan 60% van je licentiekosten kunt besparen. Dit kan niet als je deze omgevingen op IAAS in Azure draait.” 

Hoe zit het met de veiligheid, beschikbaarheid en performance als je Azure en Oracle combineert?

“In veel omgevingen worden dataprocessing en visualisaties via Azure aangeboden en komt de data van bedrijfskritische systemen uit Oracle. Nu is het dus mogelijk het beste van beide werelden te gebruiken, zonder complexiteit. Eindgebruikers kiezen vaak bewust voor een Oracle Database. Veelal omdat ze gebruikmaken van speciale opties voor partitioning, security, tuning en back-up. Zeker als je grote en complexe databases hebt is Oracle het beste alternatief. Je kunt voor deze systemen niet zomaar overstappen op Postgres of SQL Server. De eindgebruikers willen er zeker van zijn dat de veiligheid, beschikbaarheid en integriteit van de database geborgd wordt. Daar zorgt Oracle voor. Deze optie maakt het aansluiten van deze systemen op Azure eenvoudiger.”

Wat is het gevolg voor de IT-manager?

“Voor een IT-manager is deze samenwerking een voordeel, omdat je niet meer vastzit aan een complexe migratie van de Oracle databases naar Azure. Ook wordt het hiermee mogelijk om op termijn over te gaan naar de Autonomous Oracle Database, waardoor geen specifieke DBA’ers meer nodig zijn. Ook dat is een voordeel aangezien er een groot tekort is aan geschoold personeel en een grote groep DBA’ers in de komende jaren met pensioen gaat.”

Hoe kijk je aan tegen de cloud-ontwikkelingen die Oracle realiseert?

“Het lijkt erop dat Oracle zich, naast de SAAS-producten, gaat focussen op de database in de cloud. De Oracle Managed Database en de Autonomous database zijn krachtige producten voor organisaties die over heel veel data beschikken en deze willen verwerken. Daarbij richt Oracle zich op die producten waar ze goed in zijn. Azure heeft een veel rijker aanbod aan tools en producten, inclusief een Marketplace met 3rd party tools. Dan denk ik vooral aan automation, cost control, access management, visualisaties, bulk testing en deployment pipelines.”

Welke klanten zou je deze optie adviseren?

“Er is voor heel grote organisaties geen enkel goed alternatief voor Oracle Database. 50 jaar legacy in Oracle Database is heel moeilijk over te zetten naar een ander systeem. De omvang van de data, geografische data en veel business-logica in PLSQL maakt de migratie omvangrijk en complex. Ook als systemen een heel lage restore time objective (RTO) en restore point objective (RPO) hebben, is er vrijwel geen goed alternatief voor Oracle.”

Oracle & Microsoft

Wat is de rol die AMIS kan spelen op het gebied van Oracle Cloud en Azure Cloud?

“AMIS heeft een unieke positie verworven. We zijn als enige partij in de Benelux Specialist Cloud Data Management en Azure Gold Partner. Hiermee zijn we in staat om specialisatie in Oracle-databases te combineren met expertise in Azure dataverwerking. Daarmee vormen we de beste partner voor onze klanten in de verschillende vormen van databases (Bare metal, VM, Autonomous, en managed database) en Azure dataverwerkende componenten zoals Azure Data Factory, Databricks, Azure Functions, Azure Event hub, Azure Data Explorer en Azure Data Lake. In de afgelopen jaren hebben we als AMIS een groot aantal Oracle Cloud-implementaties en Azure-implementaties gedaan die grote hoeveelheden bedrijfskritische data bevatten. We doen dit voor verschillende sectoren zoals Energie, Rail, Agro, Overheid, Finance, Facility Management, Manufacturing en Retail.”  

Dan de slotvraag: wanneer moet ik je bellen?

“Bellen kan natuurlijk altijd. Maar neem vooral contact met me op als het gaat om een Oracle- en/of Azure-uitdaging waar veel organisaties momenteel tegenaan lopen. Zoals: mijn Oracle DBA gaat met pensioen, wat moet ik nu? Wat moet ik doen als ik naar Azure wil en ik veel Oracle Databases heb?  Hoe sluit ik veel Oracle Databases aan op mijn Azure dataplatform?  Ik betaal nu on-premise-licenties voor mijn Oracle Databases en wil naar de cloud, hoe kan ik dat het beste doen?”

Wil je meer informatie?

Neem dan contact met mij op

Ise Douwes

Ise Douwes

Principal Consultant