Oracle Visual Builder, Cloud Native en Grafana: wat heb je eraan?

-

6 februari 2020   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

Andr van Dalen know-why-weekly

AMIS'ers werken dagelijks aan de ontwikkeling van hun kennis om onze klanten en IT-professionals wereldwijd nog beter te kunnen helpen. "Kennis delen" vinden we belangrijker dan "kennis hebben".  Dit doen we onder andere via de AMIS Technology Blog en door te spreken op vele conferenties wereldwijd. 

Vanuit onze passie voor het vak onderzoeken we welke nieuwe mogelijkheden ontstaan, hoe we die moeten toepassen én wat we daarmee kunnen realiseren. Elke week maak ik een vertaling van deze technische know-how naar know-why. 

Als puntje bij paaltje komt, gaat het er uiteindelijk om welk resultaat je bereikt met de inzet van de juiste technologie.

-

Afgelopen week heeft AMIS intern en extern aandacht besteed aan cloud-native development, dashboards en monitoring. Denk daarbij aan Cloud, Oracle Visual Builder, Oracle APEX, API’s, Grafana, TimeSeries, Prometheus.

Al bijna afgehaakt? Wacht even. Ik vertel je wat je hieraan hebt en waarom dit iets toevoegt aan jouw business. 

De kracht van cloud native is dat je optimaal gebruik kunt maken van de mogelijkheden van de cloud: schaalbaarheid én beschikbaarheid.

-

Lage instap met pay-per-use en snel resultaat

Vorige week was AMIS CTO Lucas Jellema gastheer voor de Meet Up Cloud Native Development. De kracht van cloud native is dat je optimaal gebruik kunt maken van de mogelijkheden van de cloud: schaalbaarheid én beschikbaarheid van een breed arsenaal functies die voorheen voorbehouden waren aan organisaties die ‘full-option’ technologiestacks hadden aangeschaft voor hoge bedragen. Met pay-per-use is diezelfde kracht bereikbaar voor iedere organisatie.  

Deze week heeft Lucas dit verder uitgediept met zijn benadering van welke tools daarvoor in de Oracle omgeving geschikt zijn. Visual Builder en APEX. Visual Builder wordt vooral gebruikt waar APIs leidend zijn (integratie tussen verschillende applicaties) en APEX waar de data leidend is. Waarbij APEX krachtig is in omgevingen met een stevig Oracle component.

Zeker in een tijd waarin meer en meer SaaS-applicaties worden gebruikt die extensies vragen om aan de specifieke eisen van jouw organisatie tot uiting te laten komen, zijn deze tools zeer geschikt. Het de mogelijkheden van low-code platforms als Mendix en Outsystems zijn groot zonder dat je de investering voor een volledige stack moet doen. APEX is zelfs gratis beschikbaar bij gebruik van Oracle databases of in de Oracle Cloudomgeving.

Oracle VBCS en Oracle APEX zijn krachtige low-code tools, waarbij door een lage instap met pay-per-use snel resultaat kan worden bereikt tegen een zeer aantrekkelijke prijs.

-

Combineer meerdere databronnen voor betere inzichten met Grafana

Overzicht en inzicht in het gebruik van assets, je IT-omgeving en andere zaken die je kunt monitoren geeft rust en de kans om snel actie te nemen als de situatie daarom vraagt. In plaats van regelmatig controleren en sturen op uitzonderingen. Dat is waar onze keuze voor Grafana op gebaseerd is. De kracht van Grafana ligt vooral in de zogenaamde tijdsgerelateerde data (time-series) data. InfluxDB en time-series stacks hebben vaak ook mogelijkheden om grafieken te maken, echter beperkt tot de eigen silo. Grafana kan meerdere databronnen combineren en zo de beschikbare time-series data verrijken. En juist dat verrijken geeft de kracht aan, het combineren van databronnen geeft betere inzichten, en daarmee meer actiegerichte informatie.

De nu verschenen blog gaat over plug-ins voor Grafana, gebouwd in bijvoorbeeld React. De kracht van Grafana kan worden versterkt door herbruikbare componenten. En herbruikbaarheid scheelt natuurlijk in bouw- en beheerkosten. Wij bouwen deze plug-ins om te voorzien in de behoefte van onze klanten, die (net) niet genoeg hebben aan de standaard faciliteit. 

De kracht van Grafana kan worden versterkt door herbruikbare componenten. En herbruikbaarheid scheelt natuurlijk in bouw- en beheerkosten.

-