Continuïteit en 24/7 beschikbaar. Ook in deze tijd

-

20 maart 2020   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

jdb2106A 111944873088

Onze wereld is snel gedigitaliseerd of gevirtualiseerd. Het is maar hoe je het bekijkt. Het fysieke contact is volledig ondersteboven gegaan. Ik overleg meer dan ooit via videocalls, om toch het gevoel van nauw contact te versterken. Maar in deze roerige tijd ben ik meer dan ooit trots om leiding te mogen geven aan een innovatief bedrijf, dat zich blijft ontwikkelen. Want om de continuïteit van uw organisatie te kunnen waarborgen, speelt IT een grote rol. 

Middels onze Technology Blog delen we onze kennis met de wereld. Daarom koppel ik, ook deze week, onze technische know-how aan de praktische know-why.  

"Door de uitbraak van het coronavirus leven we in een roerige tijd. Het raakt ons allemaal. In deze onzekere periode waarin we allemaal zoveel mogelijk thuiswerken speelt IT een grote rol."

-
jdb2106A 111944873174

1. Continuïteit en 24/7 beschikbaar. Ook in deze tijd

Door de uitbraak van het coronavirus leven we in een roerige tijd. Het raakt ons allemaal. In deze onzekere periode waarin we allemaal zoveel mogelijk thuiswerken speelt IT een grote rol.  Systemen die samenwerken bevorderen, zoals Microsoft Teams, zijn een krachtig middel om toch nauw contact te onderhouden, samen aan documenten te werken en virtuele meetings te organiseren. Ik ben blij dat we deze tooling binnen AMIS Conclusion al langere tijd in gebruik hebben, waardoor we snel konden schakelen in het kader van risicomitigatie om het besmettingsrisico te beperken.

Ook onze externe toegang, hardware en software zijn gelukkig geautomatiseerd opgezet, zodat we snel kunnen opschalen mocht de capaciteit onvoldoende worden. Een groot voordeel van cloudomgevingen is dat externe toegang by design beter geregeld is dan de on-premise omgevingen. De hoeveelheid glasvezel van een cloudomgeving doet de gemiddelde housing/hosting of on-premise toegang (de internettoegang naar jouw bedrijf) verschralen. Met meer dan voldoende capaciteit zorgen we voor continuïteit in de organisaties van onze klanten en dat hun IT-omgevingen 24/7 beschikbaar blijven. 

"Een groot voordeel van cloudomgevingen is dat externe toegang by design beter geregeld is dan de on-premise omgevingen. Onze externe toegang, hardware en software zijn geautomatiseerd opgezet, zodat we snel kunnen opschalen."

-

2.Hoe zorg je ervoor dat terugkerende taken herhaalbaar, betrouwbaar, snel en veilig worden uitgevoerd?

Deze week heeft Marc Lameriks in twee artikelen getoond hoe je Word documenten kunt lezen en wijzigen. Wanneer je Word documenten converteert naar Wordpress is de technologie breder inzetbaar. Denk dan aan het genereren van mailings, documenten en rapporten op basis van templates. Los van de technologie gaat dit vooral over automation in IT. Hoe zorg je ervoor dat terugkerende taken herhaalbaar, betrouwbaar, snel en veilig worden uitgevoerd? Hoe zorg je ervoor dat je productie-omgeving niet meer verstoord kan worden door een handmatige actie? Hoe zorg je dat je weet hoe je productie-omgeving wordt bijgewerkt, door dit met scripts te doen, die getest zijn op je acceptatieomgeving. Dit is de basis achter automation, waarmee we o.a. bij en met Truston de uitrol van Oracle Health Insurance hebben geautomatiseerd 

3. Met gemak op- en afschalen: running a container in AWS Cloud

De kracht en beperkingen van de verschillende clouds zijn interessante onderwerpen. Welke cloudomgeving zet je waarvoor in of, als je niet teveel fragmentatie wilt, welke cloud(services) kies ik op basis waarvan? Dat kwam uitgebreid aan de orde deze week in het AMIS Code Cafe. AWS, Microsoft Azure en Oracle Cloud Infrastructie (OCI). De onderwerpen hier waren Containers op AWS, SSH tunnels en OCI, Pulsar en Serverless functions van Azure op aangepaste Docker containers. Wacht, niet stoppen met lezen! Ik breng het weer terug naar lekentaal.

 

Software kan tegenwoordig worden verpakt in containers. Een container bevat alle code, behalve het operating system, om zelfstandig te kunnen werken. Zo’n container kun je op een virtuele server, in een cloudomgeving of in je eigen containerplatform zetten en daar activeren. Een container kan worden gecontroleerd op integriteit, ziet het er nog uit zoals afgeleverd. Zit het zegel nog op de deur, is de container niet geinfecteerd of op andere manier gewijzigd waardoor het mogelijk niet meer (alleen) doet waarvoor hij is ingericht. Een container is ook te repliceren. Vergelijk het maar met de grote noodgeneratoren in containers. Heb je er één of meer nodig? Zet ze naast elkaar en je hebt meer capaciteit. Ideaal dus in cloudomgevingen, simpel gezegd: meer vraag dan schaal je op, minder vraag, zet je containers uit. 

"De kracht en beperkingen van de verschillende clouds zijn interessante onderwerpen. Welke cloudomgeving zet je waarvoor in of, als je niet teveel fragmentatie wilt, welke cloud(services) kies ik op basis waarvan?"

-

4. Onder water verbinden met de free tier van Oracle Cloud

SSH tunnels zou je kunnen zien als onderwaterverbindingen. Vanuit je werkplek kun je via een tunnel worden gekoppeld aan bijvoorbeeld een cloudomgeving, van waaruit je weer verbinding maakt naar een andere cloud. Het idee wordt vaak gebruikt om bijvoorbeeld content te bekijken die vanuit jouw locatie niet beschikbaar is. Een professionele toepassing is om onderwater te verbinden met bijvoorbeeld de free tier van de Oracle cloud, zodat je kunt simuleren dat je van buiten verbinding maakt met je eigen website of applicaties. Hoe ziet de toegang er dan uit, werkt het zoals je verwachtte? Maarten ging er dieper op in. 

Het was weer een enerverende week, we blijven maar kennis opbouwen en delen en we blijven spreken met potentiele klanten over de kracht van IT. Daarom koppel ik de know-why aan de know-how, ik reken erop dat je er weer iets aan hebt gehad.