Conclusion bezoekt Delft University Green Village

Sinds 2018 werken een aantal Conclusion expertbedrijven aan realtime dataoplossingen voor Eneco. Daarin verzorgen we de datastromen die duurzame oplossingen ondersteunen. Een aantal keer per jaar doen we op dit vlak ook aan kennisuitwisseling. In december zijn we daarom met het team op bezoek geweest bij The Green Village. Dit is het fieldlab voor duurzame innovatie op de campus van de TU Delft. 

12 december 2023   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

Conclusion bezoekt Delft University Green Village

Openlucht-laboratorium van theorie naar praktijk

The Green Village is een regelluw “openlucht-laboratorium” met een focus op de gebouwde omgeving waar getest kan worden op wijk-, straat- en gebouwniveau. Er wordt gewoond, gewerkt en geleerd. Door aandacht te besteden aan technische, bedrijfseconomische, sociaal maatschappelijke en regel/beleidsmatige uitdagingen, helpt The Green Village innovatieve partijen te versnellen van theorie naar praktijk om impact te realiseren. De woningen die in The Green Village staan zijn bewoond, waardoor er veel feedback uit de praktijk komt over de ervaringen met de lopende experimenten. Hiermee toetsen de ondernemers de daadwerkelijke acceptatie van de innovaties. Veel van de experimenten die draaien op The Green Village zijn gericht op de versnelling van de energietransitie en produceren enorm veel data.

Rondleiding langs verschillende experimenten

Onderdeel van dit bezoek is een actieve kennisuitwisseling op het gebied van innovatieve projecten en verwerking van datastromen. Met een groep van 40 enthousiaste collega’s van AMIS Conclusion, Conclusion Mission Critical en Eneco zijn we door Joep van der Weijden (Projectmanager Digital Energy) en Marijn Leeuwenberg (Projectmanager Data & Digitalisatie) meegenomen langs een tiental innovatieve projecten die operationeel zijn op deze campus. Zo zagen we hoe een klimaattoren met Phase Changing Materials warmte en koude kan opslaan en op andere momenten van de dag weer kan vrijgeven. Dit kan zorgen voor klimaatbeheersing zonder dat er veel energie voor nodig is.

Ook keken we naar verticale solar panelen die geïntegreerd kunnen worden in de verticale buitenwand van gebouwen, waardoor de hoeveelheid opwekking van zonne-energie in de stad veel groter kan zijn. We zagen het experiment met bi-directioneel laden van auto’s in de parkeergarage, waarin korte en lange termijn opslag van zonne-energie over de dag verspreidt wordt en tijdelijk opgeslagen wordt in de geparkeerde auto’s. Daarbij hebben we een compacte ‘energy to x’ oplossing gezien waarin gedurende de zomer met zonne-energie waterstof wordt gemaakt die in de winter gebruikt kan worden om een woning te verwarmen. Allemaal oplossingen die nu in de praktijk getoetst worden en actief feedback ontvangen van de bewoners van het fieldlab. 

Conclusion bezoekt Delft University Green Village
Conclusion bezoekt Delft University Green Village
Conclusion bezoekt Delft University Green Village
Conclusion bezoekt Delft University Green Village

Energietransitie als big hairy audacious goal

Tot slot heeft Frank Schutrops, Architect Energiesystemen bij AMIS, ons meegenomen in zijn visie op de huidige en toekomstige energiesystemen. De grootste uitdagingen zijn het ontsluiten van de diversiteit aan energie assets, het verwerken van de data en uiteraard security. Denk daarbij groot en op lange termijn en implementeer in praktische kleine stappen. Het integreren van alle data uit alle energie assets op een platform maakt het implementeren van nieuwe use cases en combineren van data heel praktisch. Ook geeft een gedegen architectuur voldoende ruimte en flexibiliteit om in te spelen op de onzekerheid en grote hoeveelheid veranderingen die er nu en in de komende jaren gaan plaatsvinden. 

Enorm veel innovatie draait om data

Al met al speelt data een essentiële rol bij innovaties op het gebied van duurzaamheid. Niet alleen in het meten van het effect van de experimenten, maar ook om daadwerkelijk de innovaties in realtime te sturen. Het bezoek aan The Green Village bij de TU Delft was erg inspirerend en leerzaam. We zullen veel van deze innovaties snel in onze dagelijkse praktijk gaan terugzien.

Wil je meer informatie?

Robbrecht van Amerongen

Robbrecht van Amerongen

Head of Internet of Things en Industry 4.0
Robbrecht.van.Amerongen@conclusion.nl