AMIS Technology Blog viert 20e verjaardag

Op 16 juni 2004 verscheen het allereerste artikel op de AMIS Technology Blog, en daarmee werd het eerste technologieblog van Nederland geboren. Dit was het idee van Zeger Hendrikse, Lucas Jellema, Wouter van Reeven en Leon van Tegelen. Hun doel? Een platform creëren voor het delen van kennis en praktische tips, niet alleen binnen de AMIS-gemeenschap maar ook met de rest van de wereld.

19 juni 2024   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

AMIS Technology Blog viert 20e verjaardag

Schat aan informatie

In eerste instantie wilden we vooral onderzoeksresultaten en kennis verspreiden onder onze AMIS-collega’s. Maar al snel besloten we de blog openbaar te maken. Hierdoor werd een schat aan informatie toegankelijk voor de hele internetgemeenschap. Toen zoekmachines zoals Google onze site begonnen te indexeren, zagen we een gestage toename van bezoekers, commentatoren en bijdragers.

Groeiende betrokkenheid

De feedback en betrokkenheid die we ontvingen, motiveerden ons om nog meer artikelen te schrijven en onze inzichten, ontdekkingen en ideeën te delen. We merkten dat het uitleggen van nieuwe technologieën aan een breed publiek niet alleen verhelderend was voor de lezers, maar ook een waardevolle leerervaring voor de auteurs. Dit tweeledige doel - kennis delen en leren hoe we deze effectief kunnen overbrengen – staat nog altijd centraal in onze blog.

Kanaal voor kennisdeling

Sinds de oprichting in 2004 is de AMIS Technology Blog een essentieel kanaal geweest voor het bevorderen van een cultuur van kennisdeling binnen AMIS. In die tijd was het idee van een bedrijfsbrede toewijding aan kennisdeling nog nieuw in de branche. Alleen al in het eerste jaar publiceerden we 450 artikelen en trokken we meer dan 70.000 unieke bezoekers, met een piek van 2.500 gelezen artikelen op één dag. Nu, terwijl we twee decennia van bloggen vieren, verwelkomen we dagelijks gemiddeld 5.000 unieke bezoekers, met pieken van meer dan 10.000. Onze blog bevat bijna 3.600 artikelen, geschreven door bijna 100 verschillende auteurs. De meest productieve maand in onze geschiedenis was juni 2014, waarin we 54 nieuwe artikelen toevoegden. Deze reis laat goed zien hoe gedreven we zijn om een levendige community van kenniszoekers en -delers te creëren.

Van lokaal naar wereldwijd

Inmiddels bevat de AMIS Technology-blog bijna 4.000 artikelen die variëren van diepgaande verkenningen van specifieke Java JVM-functies tot praktisch advies over het managen van agile teams en het implementeren van augmented reality. Wat begon als een eenvoudige manier om kennis te delen binnen de AMIS-gemeenschap, is uitgegroeid tot een internationale technologie-repository. Het behandelt een breed scala aan onderwerpen, waaronder Java, Oracle, Cloud, Azure, Angular, Linux en continuous delivery.

We verwelkomen bezoekers uit alle hoeken van de wereld. Onze top tien bezoekerslanden zijn India, de VS, Nederland, Duitsland, Brazilië, Frankrijk, Canada, Rusland en Spanje. We hebben ook lezers uit minder bekende plaatsen zoals Mongolië, de Faeröer en Nieuw-Caledonië. Sommige van deze connecties hebben geleid tot intrigerende projectmogelijkheden, zoals het assisteren van de regering van Nieuw-Caledonië met hun Oracle-beheersystemen en het helpen van een Mongools adviesbureau met hun Java-softwareontwikkelingsfabriek.

Toepassingen in LLM's

Onze uitgebreide kennisrepository is zelfs opgenomen in recente Large Language Models (LLM's) zoals ChatGPT en Gemini. Via deze kanalen zien we nieuwe toepassingen voor de artikelen in onze blog.

Onze kernfocus

In de afgelopen twintig jaar is onze kernfocus hetzelfde gebleven: het delen van kennis over moderne IT-technologie. We publiceren regelmatig artikelen die technologieën combineren (vergelijken, integreren), wat extra waarde biedt en de kracht van AMIS Conclusion weerspiegelt in het toepassen van verschillende technieken om waardevolle oplossingen voor onze klanten te bouwen.

Samenwerkingen en bijdragen

Onze content wordt gedeeld door tal van AMIS-partners, waaronder Oracle, Microsoft en Atlassian. In totaal hebben 70 auteurs bijgedragen met hun artikelen. Enkele van de meest opmerkelijke bijdragers zijn:

  • Lucas Jellema met bijna 1.800 artikelen
  • Maarten Smeets met een reeks van 10 uitgebreide artikelen over Apache NIFI
  • Robbrecht van Amerongen met een van de eerste uitgebreide blog-sequenties over agile technologieën in 2007
  • Frederique Retsema over testautomatisering en cloud infrastructuur
  • Jeroen Gouma met een update van nieuwe Oracle database-features
  • Marc Lameriks over alle nieuwe ontwikkelingen in Ubuntu, Linux en Apache Kafka
  • Aino Andriessen met een uitgebreide reeks op het gebied van bouwautomatisering en software engineering in 2007
  • Leon van Tegelen met enkele van de eerste berichten over Ant als bouwautomatisering vanaf 2004
  • Anton Scheffer met de meest briljante PL/SQL artikelen; vaak heel kort en met veel commentaar (zijn PL/SQL naar Excel-artikel kreeg zelfs meer dan 130 reacties)
  • Robert van Molken met een introductie tot blockchain-technologieën

Al sinds het begin hanteren we een unieke benadering voor het publiceren van inhoud op onze blog: we hebben geen redacteur of goedkeuringsproces. De enige vereiste is dat de artikelen 'how-to'-inhoud bieden. Verder vermijden we productvergelijkingen en onthouden we ons van het delen van klantspecifieke informatie.

De inhoud van de blog samen met AMIS Conclusion geëvolueerd. Het begon met een focus op Oracle PL/SQL en Oracle Application Development Framework, en breidde zich vervolgens uit met Java en open-source tools. De laatste jaren is onze focus verschoven naar cloudapplicaties, Microsoft Azure, IoT en AI-applicaties zoals OpenAI en Copilot.

Dank aan alle auteurs

Wij willen alle auteurs hartelijk bedanken voor hun onschatbare bijdragen en kijken uit naar nog veel meer boeiende artikelen in de toekomst. Ondertussen blijven we ons inzetten voor het delen van kennis en het bouwen van een community van eeuwige leerlingen.