AMIS Conclusion zet nieuwe stap in bestrijding witwassen en terrorisme door verbetering UBO-dataontsluiting

AMIS Conclusion heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in de strijd tegen witwassen en terrorisme. Door het integreren van het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK) in de bestaande CIS UBO-applicatie, heeft AMIS Conclusion een aanvullende bron gecreëerd voor het opsporen van witwassen en terrorisme.

11 juli 2023   |   Nieuws   |   Door: Marcos Claver

Deel

AMIS Conclusion zet nieuwe stap in bestrijding witwassen en terrorisme door verbetering UBO-dataontsluiting

Doorbraak in het ontsluiten van UBO-data

Eind juni 2023 vond de feestelijke oplevering van fase 1 van de nieuwe CIS UBO-applicatie plaats bij AMIS Conclusion. De afkorting ‘UBO’ staat voor ‘Ultimate Beneficial Owner’ en verwijst naar de persoon die uiteindelijk eigenaar is van of controle heeft over een bedrijf, entiteit of organisatie. Het doel van het register is om meer transparantie te bieden over de uiteindelijke eigenaren van bedrijven, om zo financiële misdrijven zoals witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan.

Voor het CIS DevOps-team van AMIS Conclusion betekent dit een nieuwe mijlpaal in het ontsluiten van UBO-data. Met de beschikbaarheid van deze nieuwe webapplicatie krijgen de deelnemers van Stichting CIS via meerdere databronnen een volledig beeld van de natuurlijke personen binnen een bedrijf. Hoewel de applicatie direct verbonden is met het UBO-register van de KVK, is het nog niet mogelijk om de meest actuele gegevens op te halen. In het verleden kon de UBO rechtstreeks worden vastgesteld via een directe verbinding met de KVK. Echter, op verzoek van het ministerie van Financiën is dit register in november 2022 gesloten vanwege privacy- en toegankelijkheidszorgen met betrekking tot persoonsgegevens. De nieuwe applicatie maakt gebruik van de UBO-database van Stichting CIS, waarin UBO’s worden bepaald op basis van best practices van dataleverancier GraydonCreditsafe.

Real-time KVK en compliancy check

Daarnaast biedt de applicatie een real-time koppeling naar het handelsregister van de KVK om de meest actuele gegevens van de niet-geïdentificeerde UBO’s binnen het bedrijf op te halen. Bovendien stelt het CIS deelnemers in staat om zowel het gezochte bedrijf als de bovenliggende bedrijven, inclusief geïdentificeerde natuurlijke personen (UBO's, bestuurders etc.) te toetsen met behulp van de CIS Compliancy Check-applicatie. Deze controle omvat meerdere sanctielijsten, onder andere voor bekende personen die betrokken zijn bij terrorisme, waaronder de Nederlandsche sanctielijst, EU, UN en OFAC. Dit stelt de CIS-deelnemers in staat om te voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewetgeving (SW), zoals vereist door De Nederlandsche Bank.

UBO-applicatie biedt meer real-time data en gebruiksvriendelijkheid

De oplevering van de eerste fase van de nieuwe UBO-applicatie is een grote stap voorwaarts, vooral voor de CIS-deelnemers. Ze ontvangen nu meer realtime data, omdat het handelsregister nu direct reageert op UBO-vragen. Een toegewijd scrumteam heeft samen met het CIS DevOps-coreteam in vier maanden tijd een nieuwe webinterface ontwikkeld. Deze interface maakt gebruik van de nieuwste technologieën, zoals microservices en  Angular, en biedt een intuïtievere en gebruiksvriendelijkere ervaring dan de oude UBO-applicatie.

Om deze mooie mijlpaal te vieren, is er natuurlijk taart! Op de foto staan: Michiel Ruland, Emmy Hermans, Micha Kurvers en Timothy Alkemade. Sarah el Haouari en Ruben de Wilde konden helaas niet aanwezig zijn.

Meer informatie over deze UBO applicatie?

Marcos Claver

Marcos Claver

Business Manager