Sven en Jeroen blikken terug op KubeCon 2024: ‘We gingen lekker de diepte in’

Op KubeCon Europe 2024 in Parijs hing een ‘ontzettend technische sfeer’ en was er ‘veel technische diepgang’. Conclusion Xforce-collega’s Sven Kooiman, Jeroen van de Lockand en Jitse Klomp hopten dan ook van keynote naar stand naar sessie naar evenement. Waar Jitse eerder al vooruit keek naar KubeCon, blikken Sven en Jeroen nu terug.

4 april 2024   |   Blog   |   Door: Conclusion Xforce

Deel

Terugblik KubeCon

Tot op detailniveau

Platform Engineer Sven en Integratie Consultant Jeroen waren tijdens KubeCon op een ander niveau met Kubernetes bezig dan tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. “Je behandelt onderwerpen tot op detailniveau en bestudeert ook de onderliggende componenten", vertelt Sven. “Dat zijn onderwerpen waar ik eerder over las, die ik voorbij hoorde komen in de wandelgangen of waar ik al jaren mee werk. Maar tijdens de KubeCon-sessies gingen we lekker de diepte in en raakte ik geïnspireerd door de uitgebreide mogelijkheden, waarvan ik er een aantal direct in mijn dagelijkse werkzaamheden kan implementeren.”

Vroege vogels

Wat Jeroen vooraf niet besefte, was de omvang van KubeCon: “Ik keek mijn ogen uit, het was echt ontzettend groot. Ik begreep dat er zo’n 12.000 mensen aanwezig waren. Desondanks was alles goed georganiseerd.” KubeCon 2024 duurde vier dagen en elk van die ochtenden was het drietal van Conclusion Xforce al vroeg aanwezig. “Zodat we goede plekken hadden bij de keynotes en we alles goed meekregen”, verklaart Sven. Daarna gingen de IT-experts van sessie naar sessie en bezochten ze tussendoor de stands. De avonden werden gevuld met evenementen van leveranciers.

Heerlijk om te kunnen spelen met alle nieuwigheden die ik tijdens KubeCon ontdekte.

Sven

Niets voor lief nemen

Het mag geen verrassing heten dat AI een hot topic was tijdens KubeCon. “Zeker de eerste dagen”, zegt Sven, die er wel met een kritische blik naar keek. “Interessant natuurlijk, maar soms wat te veel.” Een ander belangrijk thema voor de Conclusion Xforce-collega’s was de multi-cloud. Sven: “Binnen Kubernetes speelt het idee om zo veel mogelijk clusters op te spinnen binnen zo veel mogelijk cloud-omgevingen. In een eigen datacenter, maar bijvoorbeeld ook op AWS en Azure. Hoe je dat combineert, hoe je er de controle over houdt en hoe je er inzicht in creëert, werd uitvoerig besproken.” Een derde onderwerp waar Sven veel mee heeft gedaan: de onderdelen die je gebruikt voor CoreDNS, policies en OCI Manifests. “Die gebruik ik dagelijks en neem ik vaak voor lief. Juist op die topics de diepte ingaan was heel verfrissend.”

Hosted Control Planes en WebAssembly

De sessies over Hosted Control Planes spraken zowel Jeroen als Sven aan. “Ik heb een aantal hands-on sessies over observability en tracing mee kunnen doen”, vertelt Jeroen. “Ook de sessie over ​​WebAssembly vond ik boeiend, dat wordt richting de toekomst heel interessant. Met een hele kleine footprint, in een kleine container, kun je workloads draaien. WebAssembly bestaat al wat langer, maar in deze combinatie met Kubernetes is het vrij nieuw.” Het sprak Sven aan dat tijdens de keynotes het communitygevoel werd benadrukt. “Er werd opgeroepen om zo veel mogelijk open source te werken en bij te dragen aan de codebases en documentatie. Dat inspireerde mij om actiever bij te blijven dragen aan de community.”

Paar stappen vooruit

De kennis die Jeroen, Sven en Jitse opdeden, wordt actief gedeeld met collega’s en ingezet voor klanten. “Nog niet alle nieuwe kennis kunnen we direct inzetten voor klanten”, legt Jeroen uit. “Dat komt omdat de technologieën vaak nog te nieuw zijn. We lopen eigenlijk een paar stappen vooruit, waardoor we de mogelijkheden voor onze klanten al vroeg in beeld hebben en we ook weten wat het mogelijk maakt.”

Verder in de trein

Na vier intensieve dagen waarin de drie Conclusion Xforce-collega’s ontzettend veel informatie tot zich namen, waren ze het nog lang niet beu. In de trein terug werden de laptops opengeklapt en gingen ze nog vol energie aan de slag met alle learnings. Sven: “Alles wat ons tijdens KubeCon triggerde, begonnen we alvast verder uit te pluizen. Jitse verwoordde het treffend: na zo’n week heb je vooral ook weer zin om dagenlang te computeren. Ik ben echt een consultant die dagelijks achter de knoppen zit, dus ik vond het heerlijk om meteen te kunnen gaan spelen met alle nieuwe dingen die ik tijdens KubeCon tegen was gekomen.”

Meetup: KubeCon Rétrospection

Op maandag 22 april delen Jitse, Jeroen en Sven de meest interessante kennis en inzichten die ze opdeden tijdens KubeCon 2024. Iedereen is welkom om naar de Meetup te komen!

Agenda

17:30 uur ontvangst met een hapje/drankje
18:00 uur buffet
Tot +/- 20.30 uur: kennissessie

De kennissessie is gratis toegankelijk. Meld je wel even aan.  

Meer weten?

Nieuws & blogsOver onsOnze expertisesOnze vacatures