Succes met RHCSA Exam Prepare Workshop!

Door: Marcel Lans, Linux Consultant bij Conclusion Xforce

Hoe bereid je je goed voor op het RHCSA RHEL versie 8-examen om zo je Red Hat-certificering in de wacht te slepen? Marcel Lans, via Conclusion Xforce aan het werk als Senior Linux Engineer bij Conclusion Mission Criticalontwikkelde een speciale ‘RHCSA Exam Prepare Workshop’. In deze blog vertelt hij er meer over.  

27 mei 2021   |   Blog   |   Door: Conclusion Xforce

Deel

xforce sfeerfoto blog examen workshop

Idee RHCSA Exam Prepare Workshop ontstaan bij KLM

Toen Marcel Lans zich in 2015 aan het voorbereiden was op het RHCSA RHEL versie 7-examen, koos hij op basis van eerdere RHEL 6-examens voor een andere, meer pragmatische aanpak. Marcel was op dat moment gedetacheerd bij de KLM en binnen het Unix/Linux-team was er brede interesse om dit examen ook te doen. Samen met zijn KLM-collega André Nagelhout legde Marcel toen de basis voor wat we nu de RHCSA Exam Prepare Workshop noemen.

RHCSA exam objectives

Aan de hand van de exam objectives, die Red Hat bij elk examen op zijn website publiceert, werkte Marcel verschillende opdrachten uit in een Word-document, compleet met alle te volgen stappen. Deze opdrachten werden door André in een VMware-acceptatieomgeving uitgeprobeerd en waar nodig van commentaar voorzien, bijvoorbeeld om onduidelijkheden in de vraagstelling weg te nemen.  Aangezien Marcel tijdens dit proces het examen al had gedaan, was het erg belangrijk om hierbij de NDA (Non Disclosure Agreement) van Red Hat in acht te nemen. Als je een examen doet, moet je er namelijk voor tekenen dat je niets vertelt over de inhoud van de opdrachten. 

VMware-omgeving

Binnen een VMware-omgeving was er een basisinfrastructuur neergezet om de opdrachten uit te voeren. Denk hierbij aan een NFS (server), DNS server, http based repo server en LDAP server, geconsolideerd in een IPA-server.

Ook waren er VM’s aangemaakt met een minimal install van CentOS 7. Daarop moesten de opdrachten worden uitgevoerd. De specificaties van de VM’s, met name op diskniveau, veranderden in de loop van de tijd mee met nuttige of noodzakelijke aanpassingen van de opdrachten. Toen Marcel en André tevreden waren, maakten ze een versie van het Word-document zonder de uitwerking van de opdrachten en waren ze klaar voor de eerste RHCSA Exam Prepare Workshop. 

Kennis delen over RHEL

Die eerste RHCSA Exam Prepare Workshop vond plaats na werktijd, met een groep van 6 personen. Tijdens de workshop werd per opdracht besproken hoe je deze zou kunnen of zou moeten doen. Want het komt vaak voor dat er verschillende mogelijkheden voor bepaalde opdrachten zijn. Soms werd er op een whiteboard of flip-over een en ander uitgelegd, soms werd het console van iemand met een issue op de overheadprojector getoond. Zo was het mogelijk samen kennis over RHEL op te doen en die samen te delen. Ook werden daarbij nog kleine verbeteringen en aanpassingen aan het document zelf gedaan.

RHCSA Exam Prepare Workshops voor Achmea

Het bleef niet bij deze ene RHCSA Exam Prepare Workshop. Binnen de KLM was er nog een groep collega’s geïnteresseerd, ook voor hen verzorgde Marcel een sessie. Eind december 2018 nam Marcel afscheid bij KLM en begon hij bij Achmea IT aan een volgende uitdaging via Conclusion Xforce. Al snel bleek ook hier interesse te zijn voor de RHCSA Exam Prepare Workshop, enkele directe collega’s van Marcel wilden deze graag ook volgen. Dat leidde er uiteindelijk toe dat ook hier twee groepen collega’s de workshop deden.

De KLM VMware-acceptatieomgeving kon natuurlijk niet meer kon worden gebruikt bij de workshops voor Achmea, daarom was de setup veranderd in een laptop van Conclusion Xforce met daarop een standalone VMware ESXi-omgeving en een eigen wifi-modem met een lokaal netwerkje. De KLM-omgeving werd aangepast om lokaal op de laptop te draaien. Zo was de workshop dus snel up and running!

Ook collega’s op een andere afdeling van Achmea wilden iets meer van Linux weten. Marcel kreeg het verzoek om ze in dit onderwerp mee te nemen. Daarvoor gebruikte hij de workshop als basis.

Voorbereiding op RHCSA RHEL 8-examen

Tijdens zijn opdracht bij Achmea IT was Marcel ook al bezig met RHCSA RHEL 8. Hieruit is bijna als vanzelf ook de RHCSA Exam Prepare Workshop voor deze versie ontstaan. Aangezien Marcel er vroeg bij was voor dit RHCSA-examen, bestond er voor verschillende onderwerpen nog niet echt specifiek studiemateriaal. Denk bijvoorbeeld aan VDO en Stratis.

Marcel heeft toen alle nieuwe en aangepaste items bekeken en bedacht wat Red Hat eventueel in zijn examens zou kunnen vragen en op basis daarvan nieuwe opdrachten voor RHCSA RHEL 8 in het document verwerkt. Eerst als zelfstudie, maar zeker met de workshop in het achterhoofd! Na het behalen van het examen heeft Marcel nog minimale aanpassingen in het document gedaan, ook om de al eerder genoemde NDA te respecteren.

RHCSA-certificering binnenhalen

Na 2 jaar Achmea is Marcel via Conclusion Xforce bij Conclusion Mission Critical gestart. Ook hier heeft hij inmiddels de eerste RHCSA Exam Prepare Workshops aan collega’s gegeven. De Conclusion Xforce laptop is ondertussen vervangen door een CentOS 8.2 hardware systeem, full SSD en met 24 GB geheugen. De omgeving is online toegankelijk via SSH, Cockpit en zelfs via RDP. Hierop draait KVM met de IPA server. Er kunnen ongeveer 8 personen tegelijk de workshop volgen. Als ze dat willen, kunnen ze zelfs remote oefenen. Ook binnen Conclusion Xforce zelf is de workshop al twee keer door Marcel gegeven en hebben al heel wat collega’s een RHCSA-certificering binnengehaald. 

Verandering RHCSA exam objectives meegenomen

Enkele maanden nadat Marcel het RHCSA-certificaat behaalde, heeft Red Hat de exam objectives gewijzigd. Zo werd ‘Manage Containers’ toegevoegd, met een belangrijke rol voor ‘podman’. Marcel heeft vanuit de korte EX650-cursus de opdrachten aangevuld met de nieuwe exam objectives

RHCSA Exam Prepare Workshop makkelijker schalen in cloud

Logische volgende stap is nu om de omgeving voor de RHCSA Exam Prepare Workshop in de cloud te zetten, in plaats van op een pc onder Marcels bureau. Dit maakt het mogelijk om makkelijker te schalen aan de hand van het aantal deelnemers. Bovendien valt het risico weg dat de pc er een keer mee ophoudt. Marcel ziet het in ieder geval helemaal zitten om in de toekomst door te gaan met zijn initiatief: “Na elke sessie wordt de RHCSA Exam Prepare Workshop steeds weer een stukje beter. Ik kan niet wachten om meer workshops te geven. Kennisdeling is ontzettend belangrijk. Daarover schreef ik al in een eerdere blog."

Meer over ons weten?

Onze expertisesOnze casesNieuws & blogsOver ons

Wil je net als Marcel deel uitmaken van het Conclusion-ecosysteem en je verder ontwikkelen als ICT-professional?

Mark Luursema

Mark Luursema

Directeur