IT-trainee Suman: ‘Met sprongen vooruit door die sprong in het diepe’

Nu het half jaar van IT-trainee Suman Enait bij Conclusion Xforce er bijna opzit, is het tijd om de balans op te maken. “Ik deed een berg waardevolle ervaring op. Het was soms best aanpoten, maar gelukkig kan ik nu even op adem komen.”

18 april 2023   |   Blog   |   Door: Conclusion Xforce

Deel

Follown Suman IT trainee

Een project van kop tot staart

Samen met een mede-trainee is Suman gedetacheerd bij Conclusion Mission Critical, waar de twee bouwden aan een serviceportaal. “We zitten nu in de afrondingsfase. Het is ons gelukt alle functionaliteiten te ontwikkelen en te implementeren”, zegt de IT-trainee met gepaste trots. “Momenteel zijn we bezig met het opschonen van de code en het optuigen van de documentatie. Als developer ben ik het gewend om te programmeren en dingen te maken. Tijdens mijn laatste maand bij Conclusion Xforce staan de afrondende werkzaamheden centraal. Een waardevolle ervaring, omdat ik zo alle aspecten van een project leer kennen, van begin tot eind.”

Ook de grootste uitdaging aanpakken

De klantopdracht die Suman en haar mede-trainee uitvoerden, kende vanaf dag één een schier onoplosbare uitdaging. “We moesten een functionaliteit op het gebied van security implementeren, maar ik had mijn twijfels of ons dat zou lukken. We besloten eerst wat eenvoudigere taken op te pakken, om zo ook onze expertise verder uit te bouwen. Als allerlaatste pakten we de grootste uitdaging beet.” En, hebben de IT-trainees het voor elkaar weten te boksen? “Ja!”, zegt Suman enthousiast. “Dat was wel even een persoonlijke overwinning.”

Als allerlaatste pakten we de grootste uitdaging beet. Dat was wel even een persoonlijke overwinning.

Suman Enait

Compromissen sluiten met mede-trainee

Toen we Suman afgelopen januari spraken, gaf ze aan wat botsinkjes te hebben gehad met haar mede-trainee. Hebben ze desondanks toch samen het project afgerond? “Gelukkig wel. Tijdens een kantoordag planden we op eigen initiatief een moment waarop we face-to-face in gesprek konden over onze stroeve samenwerking. Van beide kanten bleek er miscommunicatie te zijn. We sloten compromissen en beloofden meer rekening te houden met elkaars werkwijze. Daarna verliep de samenwerking een stuk soepeler.”

Vol vertrouwen voor de presentatie

Aan het einde van haar klantopdracht bij Conclusion Mission Critical staat Suman voor een grote, fysieke eindpresentatie. Spannend? “Valt wel mee, ik had verwacht er met meer spanning naartoe te leven”, zegt de IT-trainee vol vertrouwen. “Ik heb alle functionaliteiten zelf gebouwd, dus ik ken alle ins en outs en weet precies waar ik het over heb. Ik kijk er ook naar uit om de eindgebruikers van wat we hebben gebouwd te ontmoeten.”

Leerzaam IT-traineeship

Als haar periode bij Conclusion Xforce er aan het einde van deze maand opzit, maakt Suman de overstap naar First8 Conclusion. Terugblikkend op het afgelopen half jaar, concludeert de IT-trainee dat ze “een zeer leerzame tijd” achter de rug heeft. “Ik leerde in rap tempo om zelfstandig te werken en te handelen. In het begin moest ik wennen aan de grote verantwoordelijkheid die op mijn schouders rust. Als trainees waren we eindverantwoordelijken voor een werkend, kwalitatief product voor de klant. Door die sprong in het diepe, gingen mijn hard en soft skills met sprongen vooruit.”

Ik leerde in rap tempo om zelfstandig te werken en te handelen.

Suman Enait

Wijze lessen bij Conclusion Xforce

Wat zijn - naast het opdoen van een hoop ontwikkelskills - de belangrijkste lessen die Suman leerde bij Conclusion Xforce? “Dat ik assertief moet zijn om de juiste informatie bij de opdrachtgever boven tafel te krijgen”, schiet haar als eerste te binnen. “Als je hulp nodig hebt bij Conclusion Xforce is die altijd aanwezig, maar je moet zelf tijdig aan de bel trekken en weten wie je nodig hebt. Ik ben blij dat ik daar in het begin van mijn carrière mee te maken kreeg, het versnelde mijn ontwikkeling als professional.”

‘Dank voor mijn fijne tijd hier’

Na een fijne tijd bij Conclusion Xforce en eerder al Virtual Sciences Conclusion, staat Suman nu dus aan de vooravond van haar periode bij First8. “Daar word ik weer geconfronteerd met een andere werkwijze, nieuwe collega’s en nieuwe vaardigheden die ik op ga doen. Onlangs maakte ik kennis met mijn nieuwe teamlead en het team waarbinnen ik aan de slag ga. Ik kijk uit naar een nieuw avontuur. Maar niet voordat ik iedereen bij Conclusion Xforce, en ook mijn opdrachtgever bij Conclusion Mission Critical, heel erg bedankt voor mijn fijne tijd hier!”

Eerder spraken we Suman over haar eerste maand bij Conclusion Xforce en vroegen we haar naar haar verwachtingen. Dat verhaal lees je hier.

Blog

“Bij het Conclusion IT-traineeship duik je echt de techniek in”

Sven vertelt over het traineeship Conclusion

IT-traineeship op maat, interesse?

Martin Quaak

Martin Quaak

Conclusion Xforce
martin.quaak@conclusionxforce.nl