IT-trainee Suman springt vol enthousiasme in het diepe bij Conclusion Xforce

Ruim twee maanden is IT-trainee Suman Enait nu onderweg bij Conclusion Xforce. Samen met een mede-trainee is ze gedetacheerd bij Conclusion Mission Critical, waar ze bouwt aan een serviceportaal. “De boodschap is: jij bent de expert, de verantwoordelijkheid ligt bij jou. Best spannend, maar ik leer er ontzettend veel van.”

17 januari 2023   |   Blog   |   Door: Conclusion Xforce

Deel

Follow Suman beeld

Veel verantwoordelijkheid, veel vrijheid

Vorig jaar maart begon Suman aan het IT-traineeship van Conclusion. Na een intensief IT-bootcamp en een half jaar bij Virtual Sciences, streek ze in november neer bij Conclusion Xforce. “Een leeg canvas”, schetst de trainee. “Vanuit Conclusion Mission Critical ontvingen we het eisen- en wensenpakket wat betreft functionaliteiten van het serviceportaal dat we ontwikkelen. Daarna was het aan ons. Wat wordt onze aanpak? Welke programmeertaal gebruiken we?” Die sprong in het diepe bleek verrassend snel te wennen voor Suman: “Veel verantwoordelijkheid brengt ook veel vrijheid met zich mee.”

Waardevolle Java-kennis

“Door alles steeds zelf uit te moeten zoeken, maak ik grote stappen in mijn ontwikkeling als programmeur”, vertelt Suman enthousiast. “Steeds weer duik ik ergens in, waardoor ik expert word op het gebied van dat ene element. Zo hop ik van mini-opdracht naar mini-opdracht, totdat er een goede functionaliteit staat.” De keuze voor een programmeertaal viel uiteindelijk op JavaScript en HTML. “Een beetje een gok, maar die pakt gelukkig goed uit. De Java-kennis die ik nu opdoe, is ontzettend waardevol voor mijn ontwikkeling. Na dit half jaar bij Conclusion Xforce werk ik ook nog zes maanden als IT-trainee bij First8, ook daar komt het goed van pas.”

‘We hebben een compleet andere werkwijze en persoonlijkheid’

Suman Enait

Verrassende botsinkjes

Niet alleen haar programmeerskills krijgen bij Conclusion Xforce een fikse update, ook haar soft skills ontwikkelt Suman verder. Zij het enigszins noodgedwongen. “Mijn mede-trainee - met wie ik gedetacheerd ben en nauw samenwerk - en ik hebben een compleet andere werkwijze en persoonlijkheid”, verklaart de IT-trainee. “Dat vormt een uitdaging en leidt hier en daar tot botsinkjes. Dat verraste me, omdat ik dat niet eerder in mijn leven meemaakte. Gelukkig houden we het professioneel en lossen we het samen op. We hebben immers een gedeeld doel te behalen.”

Hulpvaardige collega

Ook al draagt ze veel eigen verantwoordelijkheid, Suman wordt niet aan haar lot overgelaten. “De insteek bij Conclusion Xforce is dat je zo veel mogelijk zelf oplost. Als er iets niet lekker loopt, is het aan jou om de stap te nemen om hulp te vragen. Want die is er echt wel.” Suman geeft een voorbeeld: “Er was geen begeleider voor ons project, maar we merkten dat het fijn zou zijn als er iemand met Java-ervaring met ons meekijkt. We stuurden een bericht uit op het interne kanaal van Conclusion Xforce en nog diezelfde dag bood een collega zich aan. Hij gaf gelijk goede tips. Mooi om te zien hoe hij ons helpt, ook al hoeft hij dat helemaal niet te doen.”

‘Hij gaf gelijk goede tips, terwijl hij dat helemaal niet hoeft te doen’

Suman Enait

Wensen voor morgen

Vorig jaar stapte Suman nog als student binnen bij Conclusion. “Ik ben er zelf verbaasd over hoe ik in een korte tijd comfortabel ben in mijn rol als professional”, zegt ze blij verrast. Als haar wordt gevraagd vooruit te blikken, denkt de IT-trainee dat ze vooral ‘heel goed wil worden in JavaScript’. Want: “Ik houd heel erg van programmeren, van dingen bouwen.” Ook merkt Suman op dat ze momenteel veel vanuit huis werkt en het een doel is wat vaker op kantoor bij Conclusion Mission Critical te zijn. “Dan zal ik me meer betrokken voelen. En het is waardevol om de wensen van de eindgebruikers beter in kaart te hebben voor het serviceportaal dat we ontwikkelen.”

We blijven Suman volgen

Over een paar maanden checken we opnieuw in bij Suman. Hoe bevalt het leven als IT-trainee bij Conclusion Xforce haar? En is ze tegen die tijd de Java-expert die ze hoopt te worden?

Meer over Suman haar ervaringen met het IT-traineeship lees je hier.

Blog

“Bij het Conclusion IT-traineeship duik je echt de techniek in”

Sven vertelt over het traineeship Conclusion

Nieuwsgierig geworden en wil je meer van ons weten?

Jolanda de Gans

Jolanda de Gans

Marketing & communicatie
jolanda.degans@conclusionxforce.nl