Dynatrace: optimale monitoring via een AI-gestuurd platform

In onze 24/7 economie zijn veel processen succesvol digitaal getransformeerd en bedrijfskritisch geworden. De continuïteit en performance van deze processen is daarom van groot belang, terwijl de complexiteit van de infrastructuur achter deze processen exponentieel toeneemt. IT infrastructuren bestaan namelijk uit een mix van on-premises systemen, private of public cloud, gevirtualiseerde en gecontaineriseerde systemen. Het bewaken van deze systemen is navenant complex geworden omdat voor de verschillende componenten in de keten een verscheidenheid aan tools nodig is. Het identificeren van de oorzaak van een eventuele verstoring is met het ontbreken van een integrale oplossing vrijwel onmogelijk. 

6 september 2022   |   Blog   |   Door: Jørgen van der Meulen en Gert-Jan Coevert

Deel

Dynatrace

Conclusion Xforce is een gerenommeerde speler als het gaat om monitoring. Zo hebben wij een aanzienlijk track record op het gebied van infrastructuur monitoring en bedienen wij dagelijks diverse opdrachtgevers met geavanceerde tooling en diensten. Met Dynatrace: één intelligent platform hebben wij ons portfolio uitgebreid zodat wij ook een oplossing bieden voor integrale ketenmonitoring, wat in juiste vaktaal “Observability” wordt genoemd.

Dynatrace is daarnaast in staat om zowel infrastructuur als Application Performance Monitoring te doen en vervangt daarmee een aaneenschakeling van andere producten. Manager Projecten Jørgen van der Meulen en Monitoring Specialist Gert-Jan Coevert van Conclusion Xforce vertellen je meer over Dynatrace.

Artificial Intelligence

De configuratie van traditionele monitoring tools bestaat voor een belangrijk deel uit het identificeren van de verschillende componenten in de infrastructuur en het bepalen van belangrijke indicatoren voor de werking hiervan. Afhankelijkheden en ketens worden in kaart gebracht en de drempelwaarden voor de indicatoren moeten worden bepaald. Dynatrace maakt gebruik van Davis, de Artificial Intelligence engine, die de OneAgent gebruikt om zelf de verschillende informatiestromen, afhankelijkheden en normaalwaarden te ontdekken. Dynatrace kan op deze manier rapporteren over afwijkend gedrag van processen, responsetijden, et cetera. Daarnaast bouwt Dynatrace geheel geautomatiseerd een architectuurplaat op. Deze helpt om de exacte impact van een verstoring in verschillende ketens weer te geven en is zelfs in veel gevallen in staat om de root cause aan te duiden.

Breed inzetbaar

Waar het business management de prestatiegegevens graag in een visueel dashboard gepresenteerd ziet, willen systeembeheerders en developers juist getallen zien waarop ze kunnen inzoomen. Dynatrace toont de specifieke analyseresultaten afgestemd op gebruikers in iedere laag van de organisatie. Dit maakt het platform dus niet alleen interessant voor techneuten maar ook  voor het management en de business is het duidelijk wat de omgeving doet. Waar een probleem optreedt en hoe dit moet worden opgelost. Zo wordt het bijvoorbeeld helder op welk moment mensen afhaken in de webwinkel en of de problemen eventueel in meerdere regio's voorkomen.

Dynatrace #

Intelligente monitoring

Door een Proof of Concept (PoC) te starten bij een klant ontdek je de meerwaarde van Dynatrace. De makers van Dynatrace hebben vanuit hun ervaring met PoC’s een template gemaakt die als leidraad dient om alle aspecten van een PoC te helpen plannen en te organiseren. We hebben in deze template samen met Dynatrace en onze klant vastgelegd uit welke mensen het projectteam bestaat, welke omgeving in scope is, welke specifieke use cases we willen adresseren en wat voor deze use cases de succescriteria zijn. Op deze manier werd duidelijk op welke plaatsen in het IT-landschap een OneAgent wordt  ingezet. Dynatrace maakt dan automatisch de onderlinge verbindingen binnen de omgeving inzichtelijk en biedt full-stack monitoring. Voor een OpenShift omgeving is er een Dynatrace operator, die na deployment en selectie van gewenste Kubernetes ‘name spaces’ de omgeving via Dynatrace monitort.

De ‘observability’ functionaliteit bewijst overigens zijn dienst bij het migreren van legacy applicaties naar een gecontaineriseerde omgeving. In de praktijk zijn niet alle lagen van een legacy applicatielandschap goed beschreven of soms is de documentatie van oplevering van een applicatieleverancier niet meer voorhanden. De Smartscape functionaliteit van Dynatrace biedt hier uitkomst, deze geeft end-to-end observability. Alle applicatie componten en hun afhankelijkheden worden zonder configuratie of instrumentatie automatisch geplot in een infographic.

Eén van onze klanten biedt hun eindklanten software aan in Software as a Service (SaaS-)omgeving. Deze klant vroeg Conclusion Xforce te helpen bij een van de uitdagingen: eindklanten van hun SaaS-omgeving kunnen voorzien van een goede Service Level Agreement (SLA-)rapportage. Voor de PoC definieerden we voor enkele metrics via een wizard een Service Level Objectives (SLO) om als input voor een specifieke SLA te fungeren.

Dynatrace inzetten voor veiligheidsissues? Na de Log4j-outbreak van eind vorig jaar vroegen klanten ons te helpen met het opzoeken van de kwetsbare onderdelen in hun systemen. Met name in applicaties van derden waar het op voorhand niet duidelijk was of in de applicatiestack Log4j gebruikt werd. Dynatrace detecteert realtime welke machines en welke services er kwetsbaar zijn; op een containerplatform zelfs binnen de containers. Zo is snel in kaart gebracht waar en op welke systemen welke runtimeversies zijn en in welke mate de aangetroffen kwetsbaarheden een veiligheidsrisico vormen. Dit onderwerp wordt besproken in de online webinar met de titel Log4Shell vulnerability: Identifying and minimizing production risk.

Optimale monitoring

Met slechts één waarschuwing die de hoofdoorzaak van het probleem bevat, verkort je de gemiddelde hersteltijd en verminder je de impact ervan op gebruikers en de organisatie. Het mag duidelijk zijn dat het intelligente waarnemingsplatform van Dynatrace een state-of-the-art product is op het gebied van bewaken, beheren en controleren van performance van applicaties. Niet verrassend dus dat Dynatrace door Gartner opnieuw als leider voor Application Performance Monitoring (APM) en Observability is gepositioneerd in het Gartner 2022 Magic Quadrant.

Kennissessie

Tijdens de kennissessie op 14 september aanstaande neemt Stefan Postma, Engineer Dynatrace, ons mee in de wereld van Dynatrace en zoomt hij in op de nieuwste features en ontwikkelingen.

Conclusion Xforce is Dynatrace Authorised Partner

Meer weten?

Onze partnersOver onsOnze expertisesMonitoring

Wil je meer weten of ben je benieuwd hoe we jou verder kunnen helpen?

Jørgen van der Meulen

Jørgen van der Meulen

Manager Projecten