Alex geeft Break Out-sessie over Ansible Lightspeed: ‘Schrijf je playbooks verbazingwekkend snel’

Op 4 oktober vindt de Red Hat Summit Connect 2023 plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. Op deze dag geeft senior consultant Alex Bron van Conclusion Xforce een Break Out-sessie over Ansible Lightspeed. “Ik laat live zien hoe je AI kunt gebruiken om een playbook te schrijven.”

26 september 2023   |   Nieuws   |   Door: Conclusion Xforce

Deel

Afbeelding Red Hat Summit Connect 2023

Maak kennis met de AI-tool Ansible Lightspeed

Er zijn talloze succesverhalen over hoe automatisering van configuraties en updates de downtime minimaliseert en de stabiliteit en onderhoudbaarheid verbetert. Maar hoe ontwikkel je je Ansible-playbooks effectief en efficiënt? Alex laat je kennismaken met Ansible Lightspeed. Deze AI-tool helpt je playbooks sneller te schrijven. “Maar vlak de menselijke intelligentie niet uit”, voegt de senior consultant daar meteen aan toe. “Het is aan jou om de gekozen modules en parameters te beoordelen. Ansible Lightspeed bedreigt je werk niet, het maakt het alleen makkelijker.”

‘Verbazingwekkend knap’

Als je deelneemt aan de Break Out-sessie is enige kennis van Ansible handig, maar niet noodzakelijk. Alex, die een van de beta-testers van de AI-tool was: “Zelfs zonder technische vaardigheden kun je al zien hoe verbazingwekkend knap het is wat Ansible Lightspeed doet. Hoe meer je met Ansible werkt, hoe meer respect je hebt voor de tool.” Die niet veel anders werkt dan bijvoorbeeld ChatGPT. “Je geeft de juiste prompts in en de tool schrijft de code. Vervolgens doe je daar als techneut dus nog je checks en tunes op.” Red Hat lanceerde Ansible Lightspeed in mei op de Red Hat Summit in Boston. Een maand eerder mocht Alex al met de AI-tool werken. “Inmiddels heb ik Ansible Lightspeed standaard ter ondersteuning aanstaan als ik playbooks schrijf.”

Live op het podium maak ik een server in de cloud om daar vervolgens een webserver van te maken.

Alex

Maak kennis met de AI-tool Ansible Lightspeed

Eerder verzorgde Alex al een sessie tijdens de Red Hat Summit Connect 2019. Om in Ivo Niehe-termen te spreken: dat was een belachelijk groot succes. “De zaal die geschikt was voor 150 mensen zat ramvol. Er zaten zelfs mensen op de trap buiten, om op die manier de sessie te kunnen volgen”, zegt hij met nog steeds enige verbazing in zijn stem. “Ditmaal ga ik live op het podium een server in de cloud aanmaken, om daar vervolgens een webserver van te maken. Dat playbook gaan we in elkaar zetten. Met de nadruk op ‘we’, omdat ik meer ga doen dan simpelweg wat slides tonen. We gaan deze nieuwe feature binnen Ansible samen leren kennen. Stel tijdens de sessie dan ook gerust al je vragen.”

Kom naar de Red Hat Summit Connect 2023

Conclusion Xforce is Diamond Sponsor van de Red Hat Summit Connect 2023 in Utrecht. “De ideale gelegenheid om technisch bijgepraat te worden en flink te netwerken”, zegt Alex enthousiast. “Er komen bijna 1.000 mensen op af!” Tijdens de summit is er een aantal plenaire sessies, afgewisseld met allerhande Break Out-sessies. Niet alleen over Ansible Lightspeed, maar ook over bijvoorbeeld de cloud, containerisatie van applicaties en businesstrajecten. Alex’ boodschap aan mensen die nog twijfelen: “Op een mooie dag centraal in het land krijg je gratis bergen technische kennis. Je mist wat als je er niet bij bent!”

Nieuwsgierig naar meer?

Op zoek naar een fijne werkplek?

Mark Luursema

Mark Luursema

Directeur
Mark.Luursema@conclusion.nl