Wat voor REST Service?

Dit is een TECHBLOG ontwikkeld dóór techneuten vóór techneuten. Het geeft je inzichten en concrete handvatten waarmee je zelf uit de voeten kan. Virtual Sciences is een integratie kennishuis met ruim 70 IT-professionals. Intern delen we onze IT-kennis, maar ook jou willen we inspireren.

17 augustus 2021   |   Blog   |   Door: Martien van den Akker

Deel

techblog-Virtual-sciences-conclusion

REST services zijn inmiddels behoorlijk ingeburgerd. En REST services zijn weer gebaseerd op JSON (JavaScript Object Notation). Of misschien XML als payload.

Net als REST Services werken SOAP Webservices standaard  met HTTP als a transport, alhoewel ik ook wel voorbeelden van SOAP over JMS ben tegen gekomen. Ondanks het woord “simple” in het acroniem, wordt SOAP tegenwoordig als complex beschouwd. In elk geval voor mobile devices en websites dan.

Tegenwoordig wordt REST vooral als de voorkeurs keuze voor web services gezien. REST is baseerd op de HTTP werkwoorden (verbs: Get, Post, Put, Delete, etc.) en de HTTP query parameters in de URL. In tegenstelling tot SOAP, dat inherent op XML is gebaseerd, is er geen strikte standaard voor het beschrijven van REST services. Voor de response van een Get-operatie of de request-payload van een Post of Put kun je elk formaat gebruiken die je maar wil. Dat kan dus JSON, XML, fixed-record, CSV, binary, zijn: zo’n beetje alles wat de service maar begrijpt. Dus hoewel REST bijna synoniem lijkt te zijn voor JSON is niets minder waar.

Een van deze formaten is een die browsers in staat stelt om een request te versturen naar aanleiding van het versturen van een HTML Formulier, wat resulteert in een low-level HTTP bericht.

Recentelijk heb ik een service gebouwd die een dergelijke REST service moest aanroepen. Laten we deze berichten eens beschouwen en vervolgens bekijken hoe een dergelijke REST Service aangeroepen kan worden vanuit Red Hat Fuse/Camel.

Lees meer over de uitwerking hiervan op ons Medium platform, geschreven dóór techneuten, vóór techneuten.